Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La rehabilitació de l’Hivernacle de la Ciutadella, encarrilada pel 2021

L’esperada rehabilitació de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella comença a desencallar-se. L’espai està catalogat com a patrimoni arquitectònic, però acumula una preocupant degradació fruit de 16 anys en desús. El govern municipal ha confirmat al TOT Barcelona que ja té enllestit el projecte executiu de l’obra, després de 5 anys refent-lo. L’actuació es va paralitzar el 2016 perquè la fallida d’una adjudicatària va destapar que calia fer una intervenció molt més profunda del que s’havia licitat.

El nou document, que determina les obres avui necessàries, “contempla intervencions estructurals de consolidació de l’edifici, la recuperació de finestres i portes i elements ornamentals i altres actuacions”, indiquen fonts del consistori. No obstant, un cop redefinit el pla de rehabilitació falta concretar com encabir la inversió en els comptes municipals. El cost previst supera els dos milions d’euros, així fer-li lloc no és tan senzill.

L’Hivernacle va estar sobre la taula de negociació dels pressupostos 2021, que finalment es van aprovar només amb el vot del bipartit de govern i ERC. Als comptes acordats hi ha una partida genèrica de 30 milions d’euros per actuacions als districtes, un calaix que podria encabir la rehabilitació o almenys una part. Això permetria començar obres ja enguany. Sinó, l’altre gran ‘contenidor’ pressupostari és el Pla d’Inversions del Mandat (PIM), però inclou partides fins 2023 i podria dilatar els tempos.

Vista de l'Hivernacle de la Ciutadella, molt deteriorat / Meritxell M.
Vista de l’Hivernacle de la Ciutadella, molt deteriorat / Meritxell M. Pauné

Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, la concreció d’un calendari està ja molt avançada i govern i republicans preveuen anunciar-la en breu en roda de premsa. “Estem a l’espera de disponibilitat pressupostària”, recalquen fonts oficials.

Pèssim estat

El mal estat de l’Hivernacle no admet més dilació. Brutícia, vidres trencats, grafits als murs exteriors i ornaments oxidats i escrostonats donen una pèssima imatge a aquest espai centenari. La nau central és de fàcil accés: la reixa que la pretén tancar al públic és de poca alçada i fàcil escalada. Moltes nits acull persones sense sostre que es colen al parc per dormen aquí sota cobert, sigui al terra de la gran nau central o a l’interior de les naus laterals.

L’Hivernacle va ser construït el 1884 per Josep Amargós i Samarach com a complement de les edificacions de l’Exposició Universal de 1888, però no formava part del congrés tecnològic sinó de l’ànima científica del parc, juntament amb l’Umbracle i el Museu Martorell de Geologia. Anys després s’afegiria a aquesta vessant divulgativa el Castell dels Tres Dragons de Lluís Domènech i Montaner, ‘reciclat’ com a museu de zoologia.

Un home orinant al costat de l'Hivernacle de la Ciutadella, dimarts al
Un home orinant al costat de l’Hivernacle de la Ciutadella / Meritxell M. Pauné

Des del tancament del restaurant que l’ocupava, en temps de Joan Clos (PSC), L’Hivernacle ha encadenat falses promeses de rehabilitació. L’últim intent va ser a finals del mandat de Xavier Trias, que va deixar feta l’adjudicació a l’empresa Closa Alegret SA. Els operaris van entrar a l’edifici el desembre de 2015, ja en el mandat d’Ada Colau. Van embolicar amb cura totes les plantes, van desbrossar l’espai… i a principis de 2016, sense el gruix de l’obra feta, l’empresa adjudicatària va fer fallida. Les obres van quedar aturades i sense data. I així segueixen.

El govern dels comuns va anunciar el passat mandat que estudiaria si l’Hivernacle podia tenir algun ús útil per als veïns de l’entorn, però els seus 950 metres quadrats no donen per gaire i a més estan molt hipotecats pel patrimoni vegetal que aixopluga. Tot apunta que finalment es restaurarà per preservar-lo i fer-lo una mica més accessible, però sense cap nou ús sorpresa.

La Ciutadella s’esllangueix

L’Hivernacle no és l’única assignatura pendent de la Ciutadella. Tot el parc esllangueix visiblement mentre espera un revulsiu integral que no arriba. Continua en stand-by el Pla Director anunciat per l’alcaldessa Ada Colau el 2018, que incloïa ampliar el recinte fins al mar a costa de la platja de vies de l’Estació de França. L’única resposta municipal sobre aquell projecte és que “l’Ajuntament continua treballant en la concreció de les actuacions i millores a tirar endavant”. Es tracta del tercer pla director que el consistori intenta per al parc, després dels fallits de 2003 i 2012.

Estat degradat del pati d'armes del Parc de la Ciutadella, aquest agost / MMP
Estat degradat del pati d’armes del Parc de la Ciutadella, aquest agost / MMP

A la campanya de 2019, tant BComú com el PSC van incloure al seu programa electoral la promesa de revitalitzar el parc. A tres mesos de l’equador de mandat, el bipartit no ha presentat cap nou pla per a la Ciutadella. L’accident mortal d’aquest estiu per la caiguda d’una palmera va tornar a airejar la decadència del pulmó verd més emblemàtic de la capital.

Lífting a la plaça d’Armes

L’única intervenció recent al parc és un lífting de la plaça d’Armes –el jardí de davant del Parlament– que va començar a mitjans juny i dura tot un any. Estava prevista des de 2019, però també s’ha endarrerit. La zona, a més, va quedar malmesa durant el temporal Glòria.

Tronc d'un arbre tombat pel temporal Glòria al parc de la Ciutadella
Imatge d’arxiu d’un / Jordi Play

La restauració d’aquesta àrea, oficialment denominada plaça Joan Fivaller, pretén recuperar l’aspecte original de l’espai amb l’eliminació d’alguns escocells i la plantació de les espècies previstes al disseny de Jean Claude Nicolas Forestier (1872). I, de pas, millorar el drenatge d’aigua amb capes de sauló i grava, arreglar el reg automàtic. Arran d’aquests treballs han aflorat un tram de la muralla medieval del segle XIV i restes de la ciutadella borbònica.

Troballes arqueològiques a la Ciutadella / Ajuntament de Barcelona
Troballes arqueològiques a la Ciutadella / Ajuntament de Barcelona

El parc de la Ciutadella és Bé Cultural d’Interès Nacional: té un grau de protecció de nivell A, com la Sagrada Família o la Pedrera. No obstant, les seves 17,42 hectàrees acullen una densitat d’usos molt alta: museus, gespes plenes de gent, el Parlament de Catalunya, una escola i un institut públics, una església militar, espais esportius, un llac i una cascada, escultures… Esponjar el parc qüestiona la continuïtat de tants usos heterogenis i demana una gran inversió.

Més notícies
Trens a l'Estació de França, en una imatge d'arxiu / MMP

El dilema radical de l’Estació de França: clausura o rellançament

Notícia: El dilema radical de l’Estació de França: clausura o rellançament
Comparteix
Quatre especialistes de referència argumenten què cal fer amb aquesta icona ferroviària un cop s'inauguri la Sagrera
Notícia: El dilema radical de l’Estació de França: clausura o rellançament - Mobile
El lloc on va caure la palmera al Parc de la Ciutadella / D.C.

Una fissura “indetectable” per fora i un cop de vent van fer caure la palmera de la Ciutadella

Notícia: Una fissura “indetectable” per fora i un cop de vent van fer caure la palmera de la Ciutadella
Comparteix
L'Ajuntament reforçarà la revisió de 2.000 palmeres datileres de més de 5 metres per trobar-hi anomalies
Notícia: Una fissura “indetectable” per fora i un cop de vent van fer caure la palmera de la Ciutadella - Mobile
Estat degradat del pati d'armes del Parc de la Ciutadella, aquest agost / MMP

La decadència del parc de la Ciutadella, de nou al punt de mira per la palmera caiguda

Notícia: La decadència del parc de la Ciutadella, de nou al punt de mira per la palmera caiguda
Comparteix
El parc més emblemàtic de Barcelona té pendent una reforma des de fa 5 mandats | Colau va prometre un nou pla el 2018
Notícia: La decadència del parc de la Ciutadella, de nou al punt de mira per la palmera caiguda - Mobile

La rehabilitació del Museu Martorell, primer pas per posar fi a la decadència de la Ciutadella

Notícia: La rehabilitació del Museu Martorell, primer pas per posar fi a la decadència de la Ciutadella
Comparteix
L'Ajuntament reserva 4,45 milions d'euros als pressupostos del 2020 per a millores al parc i busca com ampliar el Castell dels Tres Dragons
Notícia: La rehabilitació del Museu Martorell, primer pas per posar fi a la decadència de la Ciutadella - Mobile

Collboni proposa transformar la Ciutadella en un campus científic urbà

Notícia: Collboni proposa transformar la Ciutadella en un campus científic urbà
Comparteix
L'alcaldable del PSC vol donar un impuls al parc en el marc de la seva aposta perquè Barcelona aculli l'Expo Universal 2030
Notícia: Collboni proposa transformar la Ciutadella en un campus científic urbà - Mobile

La degradació de l’Hivernacle aireja la decadència de la Ciutadella

Notícia: La degradació de l’Hivernacle aireja la decadència de la Ciutadella
Comparteix
L'Ajuntament porta tres anys redactant el projecte de rehabilitació del pavelló centenari | El retard del Pla Director d'ampliació del parc empeny el revulsiu al proper mandat
Notícia: La degradació de l’Hivernacle aireja la decadència de la Ciutadella - Mobile

Nou comentari

Comparteix