Barcelona rehabilitarà a l’octubre els jardins del Parlament a la Ciutadella

L'ajuntament encarrega una reparació pal·liativa d'aquest espai i deixa pel proper mandat la reforma i ampliació del parc

El parc de la Ciutadella de Barcelona rebrà una glopada d’oxigen aquesta tardor, mentre espera el seu tercer Pla Director de reforma i ampliació cap al mar, que amb tota seguretat saltarà al proper mandat. El govern municipal d’Ada Colau ha encarregat la rehabilitació dels jardins de la plaça d’Armes, l’espai verd que hi ha davant del Parlament de Catalunya. El declivi progressiu del parc per envelliment i manca d’inversió s’ha posat en evidència arran del cas de L’Hivernacle, que té encallada la seva rehabilitació des de 2016.

El director de Model Urbà de l’Ajuntament, Ton Salvador, va avançar aquest dijous que s’intervindria en aquest espai, en una xerrada organitzada per SOS Monuments. Salvador va entomar amb estoïcisme un bany de retrets dels presents, que lamentaven el preocupant estat del patrimoni arquitectònic i natural de la Ciutadella. L’actuació es realitzarà a partir d’octubre –ja dins del següent mandat– i durarà 8 mesos. Intervindrà sobre 19.000 m2 i compta amb un pressupost de 2’17 milions d’euros.

[r:1]

L’element més emblemàtic d’aquesta àrea és un estany protagonitzat per una còpia de l’escultura El Desconsol de Josep Llimona. La plaça oficialment porta el nom de Joan Fiveller, en honor al conseller en cap de la ciutat al segle XV, i és la reminiscència més clara de la fortalesa borbònica que va ocupar l’espai després de la derrota de 1714. S’hi conserven tres edificis d’aquesta etapa, que són el Parlament a l’antic arsenal del fortí, l’Institut Públic Verdaguer que ocupa el palau del governador i la capella castrense que manté l’ús religiós.

[r:2]

Fonts municipals han detallat que la intervenció a la plaça d’armes inclourà la millora del drenatge del terra perquè no s’hi formin bassalts, la col·locació de graves i nou sauló, la renovació dels parterres, la supressió dels escocells dels arbres i la millora de la jardineria i del reg automàtic. També es “reinterpretarà” la geometria dels jardins i la tria de les espècies vegetals per assimilar-les més a l’aspecte original del parc, dissenyat el 1872 per Jean Claude Nicolas Forestier, tal com exigeix la catalogació de tot el recinte com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). A més, els residus que generin les obres s’intentaran aprofitar en els diversos jardins del parc.

Menys actes per “desestressar” el parc

Ton Salvador va fer públiques també les xifres de la reducció d’actes públics que ha impulsat el consistori, que considera que el parc està “estressat” pel gran volum d’usuaris, usos i activitat que concentra. El 2017 va acollir 181 convocatòries, mentre que el 2016 n’havia registrat 251. Tot i així, 45 encara eren actes de multitudinaris com la Mercè, que desgasten molt els jardins. Destaca també el gran volum de rodatges a la Ciutadella, que suposen el 55% de les activitats comptabilitzades segons un informe municipal realitzat el febrer de 2018.

Un altre estudi, aquest sobre usos dels parcs històrics redactat el juliol de 2016 per Barcelona Regional, indica que més de la meitat dels usuaris del parc són barcelonins de barris allunyats del parc, mentre que un 31% són estrangers –visitants o residents– i només un 10% són veïns de l’entorn. 

Vista aèria del parc de la Ciutadella / Google Earth

Vista aèria del parc de la Ciutadella / Google Earth

La reforma i ampliació, sense calendari

L’Ajuntament està treballant des de fa un any un Pla Director per a la Ciutadella, que hauria de guiar l’esperada revitalització del parc. En el grup impulsor hi participen tots els grups polítics. El director de Model Urbà va situar els debats que centren el pla, la major part ja exposats en els dos anteriors plans directors (2003 i 2012), que no s’han arribat a executar. De fet, va reconèixer, el parc ha protagonitzat des de 1996 una trentena de plans de millora parcial o total i només 4 han prosperat. Dues autèntiques ‘patates calentes’ hipotequen mandat rere mandat l’ampliació de la Ciutadella: el futur del zoològic –amb molta polèmica però a priori sense qüestionar l’emplaçament– i l’ampliació cap al mar salvant la platja de vies de l’estació de França –que exigeix un acord amb l’Estat–. 

Més informació

Nou comentari