Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament dóna llum verda inicial a dos plans oposats sobre el Zoo de Barcelona
  • CA

El futur del Zoo de Barcelona ha generat molta mala maror a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres, on s’han aprovat de forma inicial dos documents de signe contrari: el Pla Estratègic que emana del Patronat del Zoo –on hi ha representants científics i dels treballadors– i també la iniciativa ciutadana Zoo XXI, de caràcter animalista i contrària a la reproducció de les espècies que no es poden alliberar al medi natural d’origen. El govern municipal es dóna ara 30 dies per fer confluir com sigui aquests dos paradigmes en el marc del Patronat i portar-los a aprovació definitiva al plenari abans d’eleccions. 

El govern municipal ha portat a votació una versió modificada –la quarta– del pla estratègic, que ara deixa a l’aire quines espècies del Zoo de Barcelona podran seguir-se criant en captivitat i fia la decisió a un acord més endavant en el Patronat de la fundació pública que gestiona el parc. Ara bé, en paral·lel ha prosperat amb aprovació provisional la iniciativa animalista, que tindrà rang superior perquè s’incorpora a la legislació municipal en forma d’un nou article a l’Ordenança de tinença d’animals.

Aquesta sí que explicita quines espècies es podran seguir reproduint: únicament aquelles que tinguin vigent un projecte de reintroducció al seu hàbitat natural. El criteri animalista, aplicat al zoo barceloní, dóna com a resultat que només 11 espècies podran criar. I deixa fora a totes aquelles en perill d’extinció –goril·les, per exemple– que no es poden alliberar a la natura perquè moririen a causa dels factors que les estan extingint –cacera, destrucció de l’hàbitat, etc–. La direcció del zoo, en mans de defensa que s’han de poder criar al zoo fins a 55 espècies diferents de les 300 que hi ha al parc barceloní. 

El conflicte ha mobilitzat intensament a la plantilla del zoo, unes 150 persones, que protesten pel suport del govern d’Ada Colau a les tesis animalistes. Aquest dimecres una cinquantena de treballadors han fet acte de presència a la comissió amb pancartes i samarretes reivindicatives. Han aplaudit als grups de l’oposició més bel·ligerants contra la iniciativa ciutadana –PP i PSC, sobretot– i han tret mocadors i renyat en veu alta a la tinent d’alcaldia Janet Sanz. A la sortida de la votació, portaveus del comitè d’empresa han reivindicat als mitjans de comunicació la crisi a la que, segons ells, abocarà la restricció de reproducció. Consideren que per la porta de darrere s’està intentant tancar el zoo, perquè els criteris animalistes provocarien l’expulsió del parc barceloní de les associacions internacionals de zoològics, el trasllat a altres països d’exemplars en perill d’extinció ‘castigats’ sense descendència i finalment un letal descens de visitants per manca de fauna exòtica.

Janet Sanz defensa la doble tramitació

“No volem tancar el zoo, aquest pla estratègic preveu justament invertir-hi 65 milions d’euros d’aquí a 2031 perquè es transformi en un lloc millor que visiti molta més gent”, ha defensat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz. Ha assegurat que els animalistes comparteixen aquest objectiu i ha aplaudit el seu “exercici de responsabilitat inèdit” en evolucionar des d’una oposició frontal a l’existència d’un zoo a la ciutat fins a la concreció d’un model de parc alternatiu. “Ara l’objectiu és tancar un acord per fer compatible un document estratègic àmpliament debatut amb aquest anhel ciutadà per transformar el zoo”, ha afegit. Així, ha demanat als partits de l’oposició que “posin de la seva part per arribar a un consens on hi càpiga tothom”. Tan positiva ha estat la valoració de Sanz que fins i tot, davant de la manifesta hostilitat dels treballadors presents, ha defensat que se sentia “feliç” de veure “un comitè d’empresa empoderat” i alhora “unes entitats ciutadanes que utilitzen els instruments de participació per transformar la ciutat”.

Es dona la circumstància que la proposta animalista és la primera iniciativa ciutadana que tramita l’ajuntament, una eina semblant a les ILP parlamentàries creada pel nou reglament de participació. Aquesta condició d’experiència pionera ha portat a diversos grups municipals a fer equilibris de vot i argumentari, per estar a favor de l’instrument però no del contingut d’aquesta primera iniciativa. El Pla Estratègic s’ha aprovat amb els vots del PDECat, Cs, ERC, CUP i el regidor Juanjo Puigcorbé, a més del govern municipal. Només PP i PSC hi han votat en contra, en considerar una “manipulació” sotmetre’l a votació sense resoldre el desacord sobre els criteris de reproducció. En canvi la iniciativa animalista ha rebut força menys avals: els de BComú, PDECat, ERC i Puigcorbé. La CUP ha passat a abstenir-se i Cs ha votat en contra igual que PP i PSC. 

Els animalistes s’obren a fer excepcions justificades

Leo Anselmi, promotor de la iniciativa Zoo XXI, ha intervingut a la comissió per explicar la visió de la seva proposta. I ha avançat que els animalistes s’obren a que alguna espècies més pugui reproduir-se al parc barceloní sempre i quan es justifiqui amb un informe específic per cada una. Una comissió d’ètica de nova creació valoraria aquests informes durant tres anys. “Estem encara lluny d’un acord, però estem molt més a prop del que havíem estat mai”, ha defensat. “Hem vist que el discurs animalista 100% favorable al tancament del zoo no era bo, ni positiu, ni encertat, i per això hem buscat un nou model”, ha reconegut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa