Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pandèmia s’endú 3 de cada 4 furts al centre de Barcelona
  • CA

Un any després de l’esclat de la pandèmia, l’escenari delinqüencial a Barcelona és cada vegada més nítid. Recentment, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra presentaven conjuntament les dades d’un any atípic, el 2020, on s’havia frenat dràsticament el ritme dels furts, els robatoris violents o els saquejos nocturns a comerços. Ara, les primeres xifres sobre la criminalitat d’aquest 2021 els fan respirar encara més tranquils. En espais com el centre de la ciutat, els números ho diuen tot. Als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample, el furt —el delicte rei— s’ha reduït un 74,6% si es comparen els dos primers mesos de l’any amb el mateix període del 2020. Si l’any passat es van denunciar més de 10.000 delictes d’aquesta mena en aquells dos mesos, ara la xifra s’ha quedat en 2.582 casos. Dit d’una altra manera, 3 de cada 4 furts al centre de la ciutat s’han esfumat.

Un dels elements més destacats de les noves dades dels Mossos d’Esquadra, analitzades pel TOT Barcelona, és com la diferència abismal entre la delinqüènica prepandèmia i l’actual no va a menys, sinó tot el contrari. Amb el gener i febrer s’ha completat la roda del primer any des de la irrupció del coronavirus, i les dades són cada vegada més favorables.

En moments com l’estiu, alguns districtes com Nou Barris o Sant Andreu es resistien a la reducció de delictes i fins i tot augmentaven tímidament els registres de l’any anterior. A la tardor, s’evidenciava l’augment de les estafes com a nova via d’escapament per als delinqüents que s’havien adaptat a la realitat pandèmica, i en particular es disparaven a cinc districtes. Ara, en canvi, la uniformitat és aclaparadora. Durant els dos primers mesos de l’any, tots els districtes registren una baixada de la delinqüència clara. I tots els delictes rellevants a la ciutat —incloent les estafes— han disminuït amb força, comparats amb l’any anterior.

Així, tot i que la ciutadania segueix situant la inseguretat com a principal preocupació dels barcelonins de manera destacada, les dades no paren de baixar. Si dues setmanes enrere, els Mossos i la Guàrdia Urbana apuntaven que durant el 2020 s’havien reduït els furts un 57,5% respecte a l’any anterior, aquest gener i febrer la mateixa tipologia delictiva s’ha reduït un 64,7% a tota la ciutat. Això té algunes explicacions que ho afavoreixen. Més enllà del desert turístic i la reducció de la vida al carrer, la pandèmia també ens hauria fet més conscients de les distàncies amb altres persones i això hauria dificultat la feina dels carteristes, apuntaven els responsables dels cossos de seguretat recentment. Sigui com sigui, les reduccions de la criminalitat de manera cada vegada més pronunciada es registra també en els robatoris violents (49,9% menys) o els robatoris a cases o botigues quan no hi ha ningú (44,2% menys).

Però, com amb tot, sempre hi ha algunes excepcions. En aquest cas, en els delictes amb xifres baixes. Així, les denúncies vinculades al tràfic de drogues segueixen a l’alça. D’una manera molt similar a les xifres de l’any passat, quan encara no hi havia pandèmia, s’han trobat 216 casos entre gener i febrer, el que suposa un increment d’una quinzena de denúncies respecte a la mateixa època del 2020. La majoria de casos es donen a Ciutat Vella i l’Eixample, mentre que a algunes zones com Les Corts no s’ha registrat un sol cas de tràfic de drogues en dos mesos. En aquest últim districte de rendes elevades, en canvi, el que s’ha registrat durant el mes de febrer és una curiosa onada de robatoris a l’interior de vehicles. S’ha passat dels 33 cotxes forçats el mateix mes de l’any passat als 61 d’enguany.

També és cert que hi ha diferències en la reducció de la delinqüència segons el districte de la ciutat que es miri. A zones com Nou Barris (un 14,5% menys) o Horta-Guinardó (24,9% menys) es troben les davallades de criminalitat menys accentuades. I més enllà del centre, anant al detall d’on es redueixen més els principals delictes, destaca com s’han reduït els robatoris violents a Sant Andreu i Sant Martí. En tots dos casos, les denúncies per atracaments han disminuït a la meitat. Això vol dir que si abans es comptabilitzaven més de 50 robatoris amb violència o intimidació cada setmana a Sant Martí, de mitjana, ara se n’hi donen menys de 25. En el cas dels furts, crida l’atenció també la forta reducció de casos que han arribat a la policia en el districte de Sants-Monjuïc. Sis de cada deu furts han desaparegut, si es comparen el gener i el febrer d’aquest any i els de l’anterior.

De manera insistent, el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, subratllava recentment que aquestes dades que s’estan recollint ara no serveixen com a punt de comparació amb èpoques anteriors o futures perquè són absolutament atípiques. Ara bé, el mateix membre del govern municipal va assegurar que abans de la pandèmia ja hi havia hagut “un punt d’inflexió” i que des del juliol de 2019 s’ha anat notant l’increment d’agents de Mossos i Guàrdia Urbana a la ciutat, que hi haurien incorporat fins a “700 agents” de més en aquest període.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa