Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El desencant dels barcelonins: el 30% marxaria de la ciutat per la pandèmia

La pandèmia de Covid-19 ha disparat el desencant dels barcelonins de viure a la ciutat. El confinament, el toc de queda i les restriccions continuades han fet aflorar els problemes d’espai públic d’una de les ciutats més densament poblades d’Europa i fins a un 30% dels barcelonins optaria per marxar de la capital catalana si pogués. Paradoxalment, els veïns encara valoren amb una nota molt alta (7,3) viure a Barcelona, tot i que és la pitjor nota tota la sèrie històrica, que es van començar el 1995.

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha advertit que l’Enquesta de Serveis Municipals es va fer a la tardor, en plena segona onada, i que s’ha de veure si és una “tendència conjuntural” perquè es va fer just després de l’estiu, quan tothom esperava tornar a una certa normalitat. La revifada de la pandèmia va suposar un cop dur a l’estat d’ànim dels barcelonins i encara no havia començat la campanya de vacunació. Tot i això, l’enquesta confirma la primera avaluació del padró municipal del 2020, en la qual es va detectar que Barcelona havia perdut població per primera vegada en dècades a causa de la pandèmia.

Tendència general

Segons les dades de l’Ajuntament de Barcelona, en l’últim any la capital catalana ha perdut atractiu entre els seus veïns i la xifra de barcelonins que preferiria viure fora de la ciutat arriba a un màxim històric del 30%, gairebé el doble que el 2017, quan eren el 15,5%. Una dada important és que la voluntat de marxa “afecta totes les classes socials per igual i s’estén entre totes les edats”, tot i que és especialment àmplia entre els 35 i els 55 anys, una franja d’edat que coincideix amb la de moltes famílies amb fills petits o adolescents.

A més, segons l’Oficina Municipal de Dades, la tendència a voler marxar de la ciutat no és exclusiva de Barcelona. “Tot i que no hi ha estudis ben fets sobre la matèria, els primers indicis mostren que és un fenòmen que es dona a altres ciutats amb un tipus d’economia semblant a la de Barcelona, com podrien ser Londres, París o San Francisco”, ha explicat Martí, que malgrat tot està convençut que es tracta d’una situació “conjuntural” que, en tot cas, no significa “renunciar a l’entorn urbà, sinó marxar a viure a 30, 40 o 50 kilòmetres de Barcelona”.

La gestió municipal, aprovada

Un altre dels aspectes que valora l’Enquesta de Serveis Municipal –un dels elements d’anàlisi més valuosos perquè té una mostra de 6.000 persones i permet oferir dades a nivell de barri– és la gestió de l’Ajuntament de Barcelona. Els barcelonins han posat un 5,7 a la gestió del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni que, tot i aprovar, nota el desgast de la pandèmia i perd punts respecte als anys anteriors, quan va treure un 6,2 i 6,5. No obstant això, l’Ajuntament treu molt millor nota que la Generalitat (5,3) i que el govern espanyol, que es queda amb un 4,5.

El regidor de Presidència ha assegurat que el seu govern està “molt satisfet” amb el resultat de l’enquesta. Jordi Martí considera que en el context d’una pandèmia que ha provocat una crisi econòmica i social que no es veia almenys des de la del 2008, l’enquesta “avala la resposta pública” als reptes que ha suposat la Covid-19. Martí també ha destacat que el 74,8% dels barcelonins aprova la gestió municipal.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a març 29, 2021 | 13:01
  Pol març 29, 2021 | 13:01
  No solament del municipi de Barcelona i de l'aglomeració de Barcelona, també a la resta de ciutats grans del món. I no solament durant aquesta pandèmia, aquest fet o "desencant" també s'esdevingué en altres pandèmies en altres èpoques. És molt lògic, Durant un tancament i lock out per pàndemia, quasi tots els "avantatges" que consideren que tenen les persones que viuen en una aglomeració urbana de sobte desapareixen, Per la qual cosa és lògica la tendència al retorn a espais més "naturals", amb menys gent, i doncs menys densitat de població.
 2. Icona del comentari de: QUE ES FOTIN ELS PIXAPINS a març 29, 2021 | 13:56
  QUE ES FOTIN ELS PIXAPINS març 29, 2021 | 13:56
  Jo ara no els deixeria marxar, tota la vida menyspreant els pobles, dons a tragar amb les seves vides estresades, i vulgars.
 3. Icona del comentari de: Pep a març 29, 2021 | 14:00
  Pep març 29, 2021 | 14:00
  Tambe la fugida es per la persecució costant del ajuntament cap a les persones ,amb afany de recaptació, inflant a multes exagerades, per sobre dels diners que un pot arribar a cobrar. Amb lleis absurdes i prepotencia d'una guardia urbana , per contes de ser neutral políticament en es part a la española. Encara recordo, després del 1'O el cotxe de la urbana devant la delegació del Govern amb la ma a l'aire cridant: VIVA ESPAÑA. Una urbana que es creix devant nens de 14 anys ,que ja els tenen por. Que volem dels nostres fills,quina educació els hi podem donar quant veuen que dia si i dia tambè els escurcollan i no tenen repars d'utilitzar la força amb ells. L'Ajuntament de Barcelona ha fet de la guardia urbana unes forces de represió cap els seus conciutadans i els es molt efectiva. Espanta als seus habitants de tota la vida i obre la porta als nous rics benvinguts. Tranquils, mentre pagueu els impostos indirectes, os deixaran conviure, multes i multes i mes multes. Es o no veritat senior Jaume Collboni ? Ah ! perdo Vostes sempre tenen la veritat a la ma i mai menteixen, vaja. Revisin les multes,quina vergonya de ciutat. La estan fent acosta de la gent que visquem .
 4. Icona del comentari de: Observador a març 29, 2021 | 15:18
  Observador març 29, 2021 | 15:18
  Sóc barceloní de naixement, encara que hi he viscut poquíssim. I crec que una vida a ciutat, envoltat de oisos-magatzem, amb embulls de trànsit constants, amb massificació insuportable, no tindria per a mi, cap sentit. Si, com diuen els urbanites, no hi ha res com la vida ciutadana, Perqè en fugen com esperitats a la més mínima oportunitat?.
 5. Icona del comentari de: Jac Mais a març 29, 2021 | 16:33
  Jac Mais març 29, 2021 | 16:33
  Normal, amb tota la xusma que a arribat , i la merda d'ajuntament que tenen , les persones normals estan fartes .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa