Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les estafes es disparen a 5 districtes de Barcelona durant la segona onada
  • CA

Deliqüencialment parlant, 2020 serà l’any de l’estafa. La pandèmia ha colpejat la criminalitat: ha capgirat la situació delinqüencial i ha reduït els fets delictius en gairebé tots els fronts destacats a Barcelona. Tots, excepte un. Si bé els estafadors es van veure inicialment bloquejats pel confinament primaveral i no es van acabar de refer durant l’estiu, la segona onada del coronavirus ha mostrat una nova realitat: el negoci de l’engany ha reaparegut a la ciutat abans que cap altra especialitat.

De fet, si es compara amb els registres policials de l’any passat, mentre la resta de categories destacades –com els robatoris, els atracaments i els furts– han baixat considerablement, les estafes mostren el camí invers. La policia ja havia advertit públicament que les estafes eren el delicte que menys baixava, però amb la segona onada de la pandèmia el fenomen ha escalat: ha augmentat un 9,2% el nombre d’enganys delictius detectats a Barcelona durant els mesos d’octubre i novembre en comparació amb el mateix període de l’any 2019. És a dir, que mentre tots els delictes importants baixen, les estafes pugen.

Un dels aspectes més rellevants d’aquesta situació és que s’ha donat un boom en algunes zones de Barcelona i en d’altres no. Es veu de manera clara a Sant Andreu, on l’increment és del 30,1%. O a Nou Barris, on l’augment és del 30% i el nombre d’estafes denunciades en només dos mesos és el més alt de la ciutat: 312. També s’ha detectat una tendència similar a Horta-Guinardó (+25,5%), a Sant Martí (+24,9%) i a Les Corts (+20,9%), segons dades oficials dels Mossos d’Esquadra analitzades pel TOT Barcelona.

El fenomen d’aquests últims mesos és completament diferent al de la primera onada, quan hi havia confinament, ja que les estafes en aquell moment es van reduir en un 40% respecte la mateixa època de l’any anterior. Ara, tot i les restriccions, els delinqüents s’han adaptat a la nova situació i han tret suc de la confusió social. Fonts policials apunten que aquesta singularitat tindria un doble motiu: els estafadors veterans han intensificat les seves pràctiques en mig d’una incertesa general que els afavoreix, alhora que alguns lladres –limitats per les restriccions i la falta de turisme– s’han passat al món de l’engany delictiu.

Així, les estafes han passat de representar el 9,1% dels delictes que es cometien a tota la ciutat a representar el 16,8% dels casos. És a dir, que 1 de cada 6 delictes que es registren a la ciutat són una estafa. L’any passat, en les mateixes dates, eren 1 de cada 11 casos.

Tràfic de droga, també a l’alça

Així i tot, la majoria de delictes segueixen caient en picat a la ciutat i, de fet, durant la segona onada es van registrar un 40% menys de denúncies que l’any anterior. Fins i tot a Sant Andreu i Nou Barris, on durant l’estiu la delinqüència va pujar, el balanç de criminalitat ha tornat a reduir-se.

Ara bé, hi ha un altre delicte particular que ha crescut: el tràfic de drogues. En aquest cas té menys rellevància quantitativa, ja que només representa l’1% dels delictes registrats a Barcelona, però confirma una tendència a l’alça que les policies han estat advertint els últims mesos. Amb menys trànsit de persones al carrer i menys espais d’oci per moure les substàncies, els traficants se l’han de jugar més. Així, durant la segona onada a la capital catalana s’han registrat 242 delictes contra la salut pública, la meitat dels quals a Ciutat Vella. Això suposa un 25% més de casos respecte a l’any passat.

Les ocupacions, a la baixa

Per últim, l’anàlisi de les dades policials deixa un últim apunt sobre un tema especialment polèmic a l’Ajuntament els últims mesos: les ocupacions baixen de nou. En la comparativa amb 2019, durant els mesos d’octubre i novembre d’aquest any s’han detectat un 28,3% menys de denúncies per ocupació d’immobles. S’ha passat de 287 casos a 206.

En l’acumulat anual, a més, també es reflecteix aquesta davallada. Tot i haver crescut la xifra mínimament a l’estiu, el còmput global del 2020 registra menys ocupacions que l’any anterior a la crisi del coronavirus. Entre gener i novembre de 2019 es van registrar 1.615 entrades il·legals a habitatges de Barcelona. Enguany els casos comptabilitzats són 1.459: un 10% menys.

Més notícies
Imatge d'arxiu dels Mossos fent entrar un detingut al cotxe policial / Mossos d'Esquadra
Nou Barris i Sant Andreu, els únics districtes on la pandèmia no redueix la delinqüència
Notícia: Nou Barris i Sant Andreu, els únics districtes on la pandèmia no redueix la delinqüència
Comparteix
La desaparició del turisme ha transformat el mapa de la criminalitat a Barcelona | Creixen els robatoris violents a diverses zones
Imatge de recurs d'un intercanvi de diners en una maleta / Pxfuel
Estafa de pel·lícula a un despatx del passeig de Gràcia
Notícia: Estafa de pel·lícula a un despatx del passeig de Gràcia
Comparteix
Els Mossos enxampen dos estafadors que s'enduien 150.000 euros d'un tracte fraudulent
Imatge d'arxiu dels Mossos fent entrar un detingut al cotxe policial / Mossos d'Esquadra
Fingeix la seva mort i estafa clíniques de cirurgia estètica
Notícia: Fingeix la seva mort i estafa clíniques de cirurgia estètica
Comparteix
Contractava serveis a crèdit amb dades personals que obtenia amb anuncis de lloguer falsos
Imatge d'arxiu dels Mossos fent entrar un detingut al cotxe policial / Mossos d'Esquadra
Estafen 200.000 euros a diverses empreses en només un mes
Notícia: Estafen 200.000 euros a diverses empreses en només un mes
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones després de la denúncia d'un dels empresaris

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert a desembre 31, 2020 | 00:57
    Albert desembre 31, 2020 | 00:57
    Hola David, ens podríeu explicar en què consisteixen les estafes principals. Com a periodisme de servei per a la protecció dels ciutadans, gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa