La funerària pública de Colau, aparcada ‘sine die’

Cementiris prioritza ara rehabilitar sepultures, inclou un 5è forn crematori i estudia on enterrar mascotes

La funerària pública anunciada el passat mandat pel govern d’Ada Colau ha quedat en un calaix. L’executiu municipal no descarta la idea però admet que no hi ha data ni full de ruta per desencallar aquesta promesa estrella dels comuns. El regidor responsable de la matèria, Eloi Badia, ha presentat aquest divendres el Pla Estratègic 2020-2027 de Cementiris de Barcelona, que obvia completament el projecte.

A preguntes de la premsa, ha reconegut que obrir un tanatori municipal a Montjuïc –o almenys poder-hi fer vetlles– ni té majoria política ni està sobre “cap taula” de negociació. “El pla no hi tanca la porta, en el moment que hi hagin els acords necessaris es podrà plantejar i desenvolupar; ara no hi ha novetats però no descartem res”, ha excusat. Poc abans de les eleccions de 2019, PSC i ERC van votar en contra de la funerària pública. En canvi, sí que ha tirat endavant la privatització total de la societat mixta Serveis Funeraris de Barcelona.

En canvi, el pla pels propers 7 anys situa entre les prioritats de futur el manteniment i rehabilitació de les sepultures existents i la instal·lació –ja anunciada– d’un cinquè forn crematori al cementiri de Montjuïc per entomar pics de demanda sense demores. Fa més d’un any l’empresa pública va decidir concentrar tota la incineració en aquest punt de la ciutat, una decisió que segons el regidor permet “optimitzar processos” i contenir els preus d’un servei que ja demanen la meitat de les famílies. El 2016 per primer cop les incineracions van superar les inhumacions, però la tendència s’ha estabilitzat 50%-50% des d’aleshores. “L’any 2020 ha estat atípic i falta tenir més perspectiva”, ha apuntat Badia.

També preveu estudiar la creació d’un espai especial per a mascotes. “Estem en fase d’estudi però és un projecte que ens interessa”, ha dit. La prospecció analitzarà per exemple la demanda real d’aquesta opció, com hauria de ser i possibles ubicacions. Actualment aquest servei només el proveeix el mercat privat a Barcelona, però en l’àmbit públic hi ha alguna experiència a Catalunya i a l’Estat que el consistori vol valorar com a possibles models a seguir.

Més informació

Nou comentari