La funerària pública anunciada el passat mandat pel govern d’Ada Colau ha quedat en un calaix. L’executiu municipal no descarta la idea però admet que no hi ha data ni full de ruta per desencallar aquesta promesa estrella dels comuns. El regidor responsable de la matèria, Eloi Badia, ha presentat aquest divendres el Pla Estratègic 2020-2027 de Cementiris de Barcelona, que obvia completament el projecte.

A preguntes de la premsa, ha reconegut que obrir un tanatori municipal a Montjuïc –o almenys poder-hi fer vetlles– ni té majoria política ni està sobre “cap taula” de negociació. “El pla no hi tanca la porta, en el moment que hi hagin els acords necessaris es podrà plantejar i desenvolupar; ara no hi ha novetats però no descartem res”, ha excusat. Poc abans de les eleccions de 2019, PSC i ERC van votar en contra de la funerària pública. En canvi, sí que ha tirat endavant la privatització total de la societat mixta Serveis Funeraris de Barcelona.

En canvi, el pla pels propers 7 anys situa entre les prioritats de futur el manteniment i rehabilitació de les sepultures existents i la instal·lació –ja anunciada– d’un cinquè forn crematori al cementiri de Montjuïc per entomar pics de demanda sense demores. Fa més d’un any l’empresa pública va decidir concentrar tota la incineració en aquest punt de la ciutat, una decisió que segons el regidor permet “optimitzar processos” i contenir els preus d’un servei que ja demanen la meitat de les famílies. El 2016 per primer cop les incineracions van superar les inhumacions, però la tendència s’ha estabilitzat 50%-50% des d’aleshores. “L’any 2020 ha estat atípic i falta tenir més perspectiva”, ha apuntat Badia.

També preveu estudiar la creació d’un espai especial per a mascotes. “Estem en fase d’estudi però és un projecte que ens interessa”, ha dit. La prospecció analitzarà per exemple la demanda real d’aquesta opció, com hauria de ser i possibles ubicacions. Actualment aquest servei només el proveeix el mercat privat a Barcelona, però en l’àmbit públic hi ha alguna experiència a Catalunya i a l’Estat que el consistori vol valorar com a possibles models a seguir.

Nou comentari

Més notícies

Sense notícies de la funerària de Colau en la privatització definitiva de Serveis Funeraris

Còmoda aprovació amb els vots de Bcomú, PSC, ERC, PP i Valls | El govern justifica la venda de l'últim 15% d'accions com a “política financera”
Fabricació de taüts a l'empresa Eurocoffin de Mèmora - Serveis Funeraris de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press

Una filial de Catalana Occident, única postora per comprar el 15% de Serveis Funeraris

Asistea Servicios Integrales ha ofert 28 milions d’euros, el mínim que esperava treure’n el consistori

L’oposició d’esquerres tomba la funerària pública de Colau per la lletra petita

El vot contrari del PSC i l'abstenció d'ERC fan descarrilar la constitució d'un nou operador i la venta del 15% de Serveis Funeraris que manté l'Ajuntament
El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Els cementiris de Barcelona rebaixen preus després de la pujada pre-pandèmia

El ple aprova per unanimitat modificar l'ordenança per incloure obres gratuïtes i bonificacions als panteons
Cementiri de Montjuïc. | Europa Press

La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona

Maria Assumpció Vilà critica la "manca de transparència" de Cementiris de Barcelona
Les casernes de Sant Andreu | Ajuntament de Barcelona

El govern Colau assegura que no té capacitat per aturar el nou tanatori a Sant Andreu

ERC havia demanat que s'aturés la venda de la parcel·la, però Eloi Badia ha respost que només poden expressar "frustració"
Recreació virtual del tanatori que vol obrir a l'antic Happy Park de Sants / Funeraria San Ricardo

Llum verda al polèmic tanatori de Sants

Els vots del govern municipal i Manuel Valls fan prosperar el projecte a l’edifici catalogat que acollia la ludoteca Happy Parc

La principal funerària de Barcelona multiplica per 5 la demanda pel coronavirus

La fàbrica de taüts de Mémora a Montjuïc bull d'activitat