Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sense notícies de la funerària de Colau en la privatització definitiva de Serveis Funeraris
  • CA

El ple municipal de Barcelona ha aprovat de forma definitiva aquest divendres la privatització completa de l’empresa mixta Serveis Funeraris. L’Ajuntament vendrà l’últim 15% d’accions d’aquesta empresa creada pel mateix consistori als anys 90, de la que ara té el 85% de les participacions la firma privada Mémora. El govern d’Ada Colau (BComú-PSC) ha pogut segellar l’operació amb comoditat, amb una majoria àmplia de 32 regidors dels 41 del ple, gràcies als vots d’ERC, PP i BpC. Només hi han votat en contra JxCat i Cs.

Les intervencions, però, s’ha centrat en la manca de novetats sobre la funerària pública que els comuns van anunciar el passat mandat i que no ha trobat majoria per prosperar. El regidor Jordi Coronas ha justificat el vot favorable d’ERC per la situació actual de l’empresa mixta: “Som hereus d’una decisió que es va prendre en dos plens de mandats anteriors i que ens va deixar un 15% d’accions que no ens serveixen per res i hipoteca 28 milions d’euros”. Coronas ha donat a entendre que els republicans són partidaris d’instaurar una tarifa funerària assequible en lloc de crear un operador nou, perquè “les sales de vetlla existents tenen una ocupació al 50%” i “on es posa un tanatori acostuma a haver oposició veïnal” com està succeint al barri de Sants. Així doncs, ERC insisteix en la proposta que ja va anunciar el passat mandat, d’oferir un servei municipal de cerimònies fúnebres “amb una forquilla de preus d’entre 2.000 i 2.500 euros amb IVA inclòs”.

El regidor de Transició Energètica, Eloi Badia (BComú), ha rebutjat aquesta sortida i s’ha mantingut en la línia dels comuns, que defensen crear una funerària nova que competeixi amb l’ara privatitzada. Segons Badia “ja existeixen tarifes” socials però “el problema” és incidir “en la política comercial”. Badia també ha considerat “imprescindible” la venda d’aquest accionariat per posar en marxa noves polítiques funeràries i per coherència ideològica: “L’Ajuntament no pot ser còmplice de polítiques que no comparteix”. Ha insistit que es tracta d’una “política financera” perquè actualment el consistori no tenia capacitat de decisió real, el valor de les accions estava caient i no es rebien dividends per formar part de Serveis Funeraris. A més ha recordat que la venda es va planificar el 2011. 

Protesta contra la privatització de Serveis Funeraris a la tribuna del ple de febrer / Youtube – Ajuntament de Barcelona

Josep Bou (PP) i Eva Parera (BpC) han expressat el seu suport a la venda però han reclamat saber a què es destinaran els 28 milions que obtindran les arques municipals. Badia ha donat a entendre, sense més detalls, que podrien usar-se per a construir habitatge. Ferran Mascarell (JxCat) ha defensat un model que afavoreixi la “lliure competència acompanyada d’una tutela pública exemplar”, mentre que Cs ha protestat per les mesures “recaptatòries” d’aquest inici de mandat. “Estan buscant diners de sota de les pedres per acontentar ERC, que els va aprovar els pressupostos”, ha acusat Paco Sierra (Cs).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa