Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els cementiris de Barcelona rebaixen preus després de la pujada pre-pandèmia

Els propietaris de sepultures als Cementiris de Barcelona pagaran una mica menys amb la modificació de l’ordenança que ha aprovat aquest divendres el ple municipal. En una sessió exprés de mitja hora –en ser període electoral només es permet despatxar expedients urgents–, els 7 grups polítics del consistori han votat a favor d’un paquet de rebaixes de preus funeraris. La mesura és un alleujament pel contribuent, en plena pandèmia, però arriba després del fort encariment que BComú, PSC, ERC i JxCat van aprovar fa ara un any per proveir de fons els atrotinats cementiris de la ciutat.

Fonts municipals detallen que la nova ordenança inclou 6 modificacions principals. Per una banda, deixa a cost zero o molt rebaixat la taxa que es cobra per designar la nova persona beneficiària d’una sepultura quan la titular actual mori. A més, ja no s’haurà de pagar a l’empresa municipal de Cementiris per poder fer obres de millora o reparació importants en les sepultures, el que hauria de contribuir amb els anys a pal·liar la degradació de molts dels nínxols.

Un altre paquet de rebaixes s’adreça als grans panteons i mausoleus, en declivi des de la segona meitat de segle XX. Ara la concessió d’un panteó del Grup IV tindrà una bonificació del 95%, mentre que la d’un mausoleu del Grup III en rebrà una del 30%. Amb aquest ganxo, ha reconegut la regidora Montserrat Ballarín (PSC) al ple, s’intentarà trobar “sortida comercial” a l’actual estoc de grans sepultures buides.

Les tombes menors del cementiri de Collserola i altres formats del Grup II tindran també una rebaixa, en aquest cas del 25%. Finalment, s’inclou una exempció de pagament per adaptar els cementiris a l’auge de la cremació en detriment de la inhumació, una tendència que fa anys que s’ha consolidat i que s’accelera. Ara usar les sepultures únicament per depositar-hi cendres serà gratuït, amb l’objectiu de potenciar que s’usin els cementiris per depositar-les i no s’aboquin per lliure en espais naturals.

Sense notícies de la funerària pública

Tot i ser burxat per JxCat, el govern municipal no ha dit ni mitja paraula sobre la funerària pública que van prometre els comuns el passat mandat. La mesura estrella de Colau ha quedat en un calaix, presumptament per manca de suport polític, però en canvi proliferen a Barcelona projectes privats per obrir petits tanatoris. Almenys n’hi ha 3 en marxa que creen una gran oposició veïnal, al barri de Sants, a les Casernes de Sant Andreu i a la Bonanova. A més, l’Ajuntament està a punt de completar la privatització de l’empresa mixta Serveis Funeraris de Barcelona SA, de forma que els barcelonins aviat només podran optar a cerimònies d’enterrament per la via privada i el consistori perdrà tota capacitat d’incidència en el cost elevat d’aquests comiats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa