Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat una denúncia presentada per la detecció de substàncies cancerígenes que mantenen tancada la platja principal de Sant Adrià de Besòs des de finals de maig. Tot i així, la secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia vol examinar els estudis sobre la contaminació a la platja del Litoral de la localitat veïna de Barcelona per comprovar si es detecten possibles senyals de delicte i decidir aleshores investigar-los.

Fonts de la Fiscalia responen al TOT Barcelona que no ha obert diligències “de moment” per “no existir prou incidis delictius” sobre l’aflorament a la sorra d’antics residus industrials enterrats al subsòl. Les mateixes fonts afegeixen, però, que “es recopilarà de l’administració el resultat de les anàlisis mediambientals de la contaminació detectada per si procedeix reobrir les diligències”.

L’informe que va motivar el tancament de la platja va ser signat a mitjans de maig passat per l’empresa Tecsòl i es va encarregar després d’unes obres en què es va remoure la sorra per estendre un cable de fibra òptic subterrani. Concloïa que el perill per presència de compostos potencialment cancerígens depassava els paràmetres de referència, “atès principalment al risc derivat d’ingesta accidental i contacte directe amb la sorra” per part de menors. El Consorci del Besòs va elaborar altres dictàmens entre 2018 i 2020 que confirmaven la presència de terres malmeses per compostos tòxics a la costa situada al nord de Barcelona, entre la desembocadura del Besòs i el port de Badalona. Resta pendent que el Ministeri de Transició Ecològica redacti un informe en profunditat sobre la qualitat de la sorra a la platja de Sant Adrià.

L’entitat ecologista Marea Verda va presentar la denúncia el 23 de juny, junt amb altres tres associacions i amb el suport de 40 veïns de Sant Adrià. Els denunciants acusaven l’Ajuntament de Sant Adrià d’haver trigat unes dues setmanes en barrar l’entrada a la platja un cop havia rebut un estudi que aconsellava tancar l’accés, donada la troballa de concentracions excessives de metalls pesants, com plom, cobalt i coure. Sostenien que el retard implicava haver exposat els banyistes a un presumpte risc per a la salut. El govern municipal del PSC va justificar que va reclamar el parer de l’Agència de Residus de la Generalitat i que, com la resposta es feia esperar, va acabar tirant pel dret clausurant la platja sine die.

Alhora, els promotors de la denúncia retreien que no s’haguessin fet públics informes redactats entre 2017 i 2020, que ja apuntaven l’estat deficient de la platja de Sant Adrià. També advertien d’una presumpta negligència en l’autorització de la instal·lació d’un cable subterrani a principis de 2021, a risc que les substàncies insalubres sortissin a la superfície.

En paral·lel, l’Ajuntament de Sant Adrià ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica que descontamini la platja per poder-la reobrir a la primavera de 2022. Davant de l’alerta generada a la ciutat veïna, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que valora encarregar estudis per comprovar si queden restes tòxiques d’antigues fàbriques a platges de la capital.

Més notícies
Bus per anar a la platja del Fòrum / Ajuntament de Sant Adrià

Busos especials perquè veïns de Sant Adrià vagin a prendre el sol mentre la platja continua tancada

Notícia: Busos especials perquè veïns de Sant Adrià vagin a prendre el sol mentre la platja continua tancada
Comparteix
El servei gratuït és conseqüència de la detecció de substàncies cancerígenes a la sorra del municipi
Notícia: Busos especials perquè veïns de Sant Adrià vagin a prendre el sol mentre la platja continua tancada - Mobile
Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR

Sant Adrià dona l’estiu per perdut i insta l’Estat a refer la platja amb risc de càncer en menys d’un any

Notícia: Sant Adrià dona l’estiu per perdut i insta l’Estat a refer la platja amb risc de càncer en menys d’un any
Comparteix
L’alcaldessa urgeix el ministeri de Transició Ecològica a regenerar la costa del municipi per reobrir-la la primavera de 2022
Notícia: Sant Adrià dona l’estiu per perdut i insta l’Estat a refer la platja amb risc de càncer en menys d’un any - Mobile

Nou comentari

Comparteix