L’alarma social s’ha encès per la detecció d’antics residus industrials cancerígens i insalubres a la superfície d’un tram de 73.021 metres quadrats de costa entre Sant Adrià de Besòs i Badalona. Una vintena d’entitats de totes dues ciutats i també de Barcelona han convocat una manifestació aquest dissabte per protestar per l’impacte que encara persisteix de la contaminació que va deixar la indústria ja desmantellada que va ocupar la costa durant dècades i que, per ara, manté tancada sine die la platja principal de Sant Adrià des de finals de maig per risc “inadmissible” de càncer, igual que ocorre amb una altra a Badalona, la de la Mora, clausurada des de fa tres anys. En paral·lel, els col·lectius veïnals i ecologistes que organitzen la protesta han signat una denúncia que s’està acabant de perfilar per elevar a la Fiscalia.

La denúncia carrega en particular contra l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. Subratlla que el govern municipal del PSC va trigar unes dues setmanes en barrar el pas a la platja des que va rebre un informe que confirmava la troballa de concentracions excessives de metalls pesants a nivells superficials de la sorra, amb risc pels nens en cas d’estar en contacte amb ella més de set dies. L’estudi aconsellava prendre mesures urgents. En aquest sentit, els denunciants remarquen que, tot i que el consistori ja disposava de l’anàlisi amb els resultats adversos, va tolerar que els banyistes accedissin a la platja el cap del setmana del 22 al 24 de maig.

Les entitats creuen que pot existir responsabilitat de càrrecs públics que, per acció o omissió, han pogut posar en risc la salut dels ciutadans i el medi ambient. Per la seva banda, l’executiu municipal de Sant Adrià justifica que, un cop va rebre l’estudi que identificava substàncies perilloses, va contactar amb l’Agència de Residus de la Generalitat perquè li donés indicacions per procedir-hi. L’Ajuntament addueix que, com el dictamen de la Generalitat es va retardar fins al 3 de juny, va optar per tirar pel dret tancant la platja. L’agència va acabar emetent un informe que apressa el Ministeri de Transició Ecològica a aïllar encara més tram de costa entre Sant Adrià i Badalona fins que no presenti plans de descontaminació, una petició que el Govern ja havia traslladat mesos enrere i que l’Estat no va atendre.

Acusen de negligències

La denúncia també retreu que l’Ajuntament no fes públic altres estudis de 2017 i 2020 que ja apuntaven que hi havia metalls pesants enterrats sota la platja de Sant Adrià i que podien emergir en cas d’un temporal o d’obres que remoguessin la sorra. Precisament, a finals de 2020 es van autoritzar les obres per estendre per sota de la platja un cable submarí de fibra òptica, un projecte al qual la Generalitat va fer costat. Les associacions denunciants volen que la Fiscalia aclareixi si es van cometre negligències autoritzant la instal·lació.

El dictamen de l’Agència de Residus assegura que els treballs del cable submarí “no han disposat d’una Direcció Ambiental d’Obra, tot i que segons la documentació revisada, han estat autoritzades per l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs”. El consistori recalca que el mateix informe de la Generalitat avala la decisió de clausurar la platja, que ha sol·licitat una reunió urgent amb el Ministeri de Transició Ecològica per regenerar-la i que ha sol·licitat examinar si també existeixen restes contaminants a la sorra de la platja del Fòrum.

Més notícies
Dues persones llegeixen el cartell que informat del tancament de la platja de Sant Adrià del Besòs / TOT Barcelona

Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona

Notícia: Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona
Comparteix
Una de les platges es va tancar fa uns dies en detectar-se risc de càncer “inadmissible”
Notícia: Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona - Mobile
Festa a la platja de Barcelona, la primera nit de divendres després de la fi del toc de queda / Jordi Play

Front comú de Govern i Ajuntament per evitar aglomeracions per Sant Joan

Notícia: Front comú de Govern i Ajuntament per evitar aglomeracions per Sant Joan
Comparteix
Elena i Batlle es comprometen a treballar perquè les mesures davant la Covid es compleixin
Notícia: Front comú de Govern i Ajuntament per evitar aglomeracions per Sant Joan - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Brigada Anti Bobos a juny 20, 2021 | 21:54
    Brigada Anti Bobos juny 20, 2021 | 21:54
    Qué desastre... y seguro que las denuncias no prosperarán, ya se encargarán los corruptos de evitarlo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa