Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Adrià dona l’estiu per perdut i insta l’Estat a refer la platja amb risc de càncer en menys d’un any
  • CA

Difícilment reobrirà aquest any la platja tancada a Sant Adrià, on han aflorat antics residus industrials que comporten risc per a la salut i de contreure càncer. “La temporada d’estiu està perduda”, admet l’alcaldessa del municipi, la socialista Filo Cañete. De fet, l’Ajuntament té previst habilitar busos llançadora fins a la platja del Fòrum, l’única del municipi veí de Barcelona on es permet el bany mentre no s’albira quan tornarà a permetre’s l’entrada a la platja del Litoral, la principal de la ciutat i clausurada des de finals de maig. Ara, l’objectiu que es marca Sant Adrià és que el Ministeri de Transició Ecològica prioritzi la regeneració del seu tram de costa perquè sigui de nou accessible i lliure de perills la primavera de 2022. Així ho va demanar l’alcaldessa aquest dilluns en una reunió amb càrrecs de la direcció de Costes del Ministeri de Transició Ecològica, responsable de netejar la façana marítima on, tot i que fa anys que es va desindustrialitzar, la contaminació ha continuat latent sota el terreny, un problema que no incumbeix només a Sant Adrià, sinó que s’estèn fins al port de Badalona.

En una conversa amb el TOT Barcelona, Cañete es declara satisfeta per la trobada, que defineix com una primera presa de contacte en què l’Estat va mostrar “bona predisposició” a actuar-hi, assegura, tot i que afegeix que el ministeri no va precisar dates per corregir un contratemps que ha despertat “la sensibilitat de la ciutadania”, diu l’alcaldessa. “No hi ha un calendari concret ni un document tancat de les actuacions que s’han de fer, però reclamem que, de tot l’àmbit afectat, s’ha de començar per la platja del Litoral. És una urgència perquè és d’ús quotidià, no només a l’estiu. La ciutadania té el costum a l’hivern de passejar-hi i d’estar-se allà quan fa bon clima i, quan comença la primavera, és molt usada. Per això vam emplaçar al ministeri perquè, com a molt tard, a la primavera de l’any que ve ja estigui solventat i feta tota la descontaminació”, comenta Cañete.

A preguntes d’aquest mitjà, el Ministeri de Transició Ecològica no aclareix quan podrien començar les tasques per rehabilitar la riba adjacent a la desembocadura del Besòs. El ministeri no ha sigut diligent fins ara en recuperar el litoral del nord de Barcelona. Tot i els emplaçaments de l’Agència de Residus de la Generalitat, l’Estat no ha presentat de moment un pla de descontaminació de la platja de la Mora de Badalona, envoltada per una tanca des de fa més de tres anys per la troballa en proporcions excessives d’arsènic, plom i vanadi, alguns dels metalls que també s’han localitzat a nivells superficials a la platja de Sant Adrià arran de la instal·lació d’un cable subterrani el passat hivern.

En tot cas, el ministeri assegura que disposa d’una “proposta de full de ruta per revertir l’actual estat de degradació de la zona i recuperar el litoral per a ús públic”. Tot el terreny afectat suma 73.021 metres quadrats linials de costa. Un estudi encarregat pel Consorci del Besòs va estimar l’any passat que la retirada dels residus i rehabilitar el tram que comprèn Sant Adrià i Badalona costaria uns 37 milions d’euros. A l’espera que el ministeri faci públic el projecte, només les tasques a la platja de Sant Adrià es valoren a priori en un cost de 3,4 milions.

“No és inviable”

L’alcaldessa reconeix que no es tracta d’una “obra petita”. “Però en cap moment ens han dit que sigui inviable o que hagi de ser a llarg termini”, destaca Cañete, que demana canviar l’ordre de les actuacions previstes per començar a netejar abans a Sant Adrià que a Badalona. “Hi havia unes primeres previsions però hi haurà canvis. Volem que la primera sigui la platja del Litoral”, defensa.

L’Ajuntament depèn ara que el Consorci del Besòs elabori una anàlisi en profunditat de l’estat de la platja perquè després, amb col·laboració de la Generalitat, es detallin quines han de ser les feines de descontaminació, que corresponen al ministeri fer-les. L’Estat, però, va pregar també als ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat que “aportin el seu gra de sorra”, afirma Cañete.

Per a l’alcaldessa, no significa que l’Estat exigeixi altres administracions que inverteixin també en la neteja de les platges. “No es va entrar en aquesta apreciació, però entenem que la descontaminació l’assumeix al ministeri”, puntualitza Cañete.

Per la seva banda, Transició Ecològica emfatitza que no tots els terrenys malmesos per abocaments de fàbriques desaparegudes són de la seva titularitat. En aquest sentit, deixa sobreentès que altres institucions també hauran de desembutxacar diners si volen refer la totalitat dels solars. “Sense perjudici de les actuacions que es poguessin emprendre contra aquelles empreses, es considera que la correcció d’aquesta situació s’ha d’abordar des de la col·laboració interadministrativa i de manera conjunta per la Generalitat, els ajuntaments i l’Estat“, postula el ministeri.

Al mateix tram on s’han localitzat els components tòxics resten pendents projectes com el desviament d’un col·lector d’aigües residuals, una obra que la Generalitat i l’AMB tenen encallada des de fa anys. El trasllat és clau perquè fructifiqui el pla urbanístic de l’antiga central de les Tres Xemeneies, envoltades de parcel·les que s’han confirmat contaminades. Per altra banda, associacions veïnals i ecologistes han presentat una denúncia a Fiscalia sobre la detecció de substàncies tòxiques al litoral i l’oposició de Sant Adrià ha forçat que es creï una comissió d’investigació per determinar presumptes responsabilitats de la contaminació que ha emergit.

Més notícies
Platja tancada per risc de càncer a Sant Adrià / JR
Les platges amb risc de provocar càncer arribaran a la Fiscalia
Notícia: Les platges amb risc de provocar càncer arribaran a la Fiscalia
Comparteix
Entitats veïnals i ecologistes carreguen contra l'Ajuntament de Sant Adrià i es manifesten aquest dissabte
Dues persones llegeixen el cartell que informat del tancament de la platja de Sant Adrià del Besòs / TOT Barcelona
Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona
Notícia: Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona
Comparteix
Una de les platges es va tancar fa uns dies en detectar-se risc de càncer “inadmissible”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa