La comunitat filipina de Barcelona es revolta pel robatori que va enviar a l’hospital ‘tito’ Pol

Líders d'entitats del Raval demanen en una concentració de veïns contra l'assalt del carrer Valldonzella que denunciïn sense cap por qualsevol fet delictiu que coneguin

“Prou de robatoris, prou de narcopisos, prou d’inseguretat”. Marc Malapitan repeteix el missatge en català, anglès i castellà enfilat sobre un muret del davant del MACBA. A la plaça, sota un sol de justícia i ocupada només per dos o tres skeaters incombustibles que no tenen por dels cops de calor, una seixantena de veïns escolten el discurs d’aquest jove “català amb un topping filipí” –és a dir: ell va néixer a Catalunya però els seus pares són de les filipines–, que els arenga per convèncer-los que han de trencar amb la seva tendència natural a no denunciar el que els passa.

Tot i que no tots els participants en la concentració són filipins, sí que la majoria tenen aquest origen. I avui han sortit de la seva discreció habitual per protestar pel robatori violent que divendres a primera hora del matí va enviar a l’hospital Tito Pol, un veí del carrer Valldonzella d’origen filipí. Té 73 anys i ara es recupera a l’UCI de l’hospital del col·lapse que va patir arran de l’estrebada d’un lladre.

Li van robar el rellotge, un de normal i corrent, sense cap valor especial, com és de preveure en un veí d’una família humil del Raval. Els Mossos d’Esquadra, que tenen molt estudiats els diversos grups de lladres rellotgers que actuen a Barcelona, tenen un apartat de la seva classificació per a aquests amb menys perícia. Sovint trien les víctimes prenent-les pel que no són  –el fet de tenir aspecte estranger els pot fer pensar erròniament que són turistes amb diners– i a més a més són maldestres amb les mans, de manera que el que podria ser un furt acaba en robatori violent i amb la víctima lesionada.

En aquest cas, Tito Pol havia sortit de casa abans de les set del matí amb la seva dona, Tita Dolor –així els coneixen els membres de la seva comunitat al Raval– i a pocs metres d’on viuen es van veure assaltats per dos lladres, que li van arrencar el rellotge. Ell va caure desmaiat amb greus problemes respiratoris.

“Vam témer que moriria, va ser molt fort. Ja no podem més”, argumenta Marc Malapitan. La seva entitat es diu Kalayaan (que vol dir llibertat el tagal) i ha convocat la protesta d’aquest diumenge al migdia juntament amb Guardians i altres grups filipins. “Per la nostra idiosincràsia, tenim la tendència a no denunciar. Massa sovint la gent té por de represàlies, perquè a vegades les persones que hem de denunciar també viuen al barri. Però hem parlat amb els Mossos i amb l’Ajuntament i ens han convençut que hem de denunciar”, explica en declaracions al TOT Barcelona.

En adreçar-se al seu públic llança aquest missatge: “Qualsevol queixa que tingueu, qualsevol sospita, si teniu proves, el que sigui, heu de denunciar. Els Mossos necessiten la nostra col·laboració“, insisteix. I ells aplaudeixen i criden “prou, prou!”.

De moment, els Mossos ja han detingut un dels presumptes implicats en el robatori de Tito Pol, i continuen treballant per localitzar l’altre.

Més informació

Nou comentari