Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern veu irregularitats en el Consorci de Serveis Socials de Barcelona

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha reconegut “errades” i que hi va haver irregularitats en la gestió del Consorci de Serveis Socials de Barcelona. L’octubre passat es va revelar que presumptament havia adjudicat contractes milionaris a dit i s’havien pagat sobresous injustificats entre 2014 i 2019, si bé el gruix dels presumptes pagaments indeguts es van concentrar entre 2014 i 2015, quan l’organisme era en mans de representats de CiU.

Quan van revelar-se la possible gestió indeguda de fons públics al consorci, Cervera va reaccionar dient que es tractava més bé d’incidències que d’irregularitats. Ara, la consellera ha admès les anomalies en una compareixença en el Parlament, en uqè ha reconegut que el Consorci de Serveis Socials de Barcelona ha funcionat de forma deficient i amb “incidències i errades de procediment” els últims anys en l’àmbit comptable. La consellera les ha atribuït a una “estructura fràgil en l’àmbit de gestió”.

A més, Cervera ha reconegut, com s’ha investigat, que hi va haver alguna irregularitat. Ha justificat que, al tractar-se d’un consorci, no es pot fer una supervisió administrativa i econòmica prèvia, sinó que la fiscalització és sempre a posteriori.

Manca de personal

La consellera també ha reconegut que falta personal en el Consorci de Serveis Socials de Barcelona. Encara més, ha considerat que part de la plantilla no coneix bé la normativa que l’afecta. A tot això, ha respost que ja s’han fet canvis per evitar més errades i corregir-les.

Cervera ha explicat que en la reunió de la direcció del Consorci del novembre passat es va decidir augmentar la plantilla i nomenar una nova gerent amb una experiència de més de 30 anys a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. També es va acordar crear una gerència adjunta, activar el comitè directiu, reduir la temporalitat dels treballadors i estudiar la possibilitat que hi hagi una intervenció prèvia interna. Per a Cervera, és important que els directius del consorci siguin alts funcionaris, i no càrrecs polítics com ha passat sovint. Per altra banda, la consellera ha volgut destacar fortaleses del consorci com l’experiència, actitud i motivació dels seus treballadors, la predisposició per assumir noves tasques i el fet d’apropar els serveis socials al territori.

L’oposició vol més explicacions

Els partits de l’oposició han demanat més explicacions, sobretot de l’exgerent Josep Pera, que segurament haurà de tornar a la comissió. En la seva compareixença, Pera va assegurar que no recordava gairebé res del seu període, quan s’haurien produït el major nombre d’irregularitats. També han demanat a Cervera que la nova estructura i funcionament arreglin aquests problemes.

La CUP, a més, ha demanat que no es privatitzi l’atenció als més vulnerables. Vox ha dit que aquesta mala gestió és l’exemple d’altres males gestions i, fins i tot, corrupteles a la Generalitat.

Al trascendir les presumptres anomalies en la gestió de fons públics, el fins ara gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Joan Uribe, va presentar la dimissió. El sindicat CGT va anunciar a principis d’octubre que denunciaria davant l’Oficina Antifrau de Catalunya presumptes sobresous, contractacions indirectes i irregularitats al Consorci, constituït en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l’Ajuntament de Barcelona.

Les anomalies eren conegudes dins de l’ens des de fa uns anys. Uriben va rebre els primers informes alertant de la situació a mitjans del 2017. L’organisme ha defensat, des de llavors, s’ha intentat redreçar la situació i acabar amb les males pràctiques que durant anys van ser habituals al consorci.

Per la seva banda, el consistori va apuntar a la Generalitat com a responsable de supervisar l’òrgan quan la polèmica va veure la llum. El govern municipal va esgrimir que “és la Generalitat la que estableix l’estructura retributiva” del Consorci. Fonts municipals van assegurar textualment que l’Ajuntament està plenament compromès amb la transparència i la bona gestió d’aquesta entitat.

Més notícies
Ajuntament, patronal i sindicats pacten per la salut mental a la feina / MMP

Ajuntament, patronal i sindicats pacten per la salut mental a la feina

Notícia: Ajuntament, patronal i sindicats pacten per la salut mental a la feina
Comparteix
El 15% de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental i l'àmbit laboral és un dels focus del problema
Notícia: Ajuntament, patronal i sindicats pacten per la salut mental a la feina - Mobile
Desnonament de l'Amparo, de 74 anys / Resistim al Gòtic

Commoció al Gòtic pel rocambolesc desnonament d’una dona de 74 anys

Notícia: Commoció al Gòtic pel rocambolesc desnonament d’una dona de 74 anys
Comparteix
La ONU havia intervingut en favor de la dona, que va ser obligada a vendre la seva meitat de pis
Notícia: Commoció al Gòtic pel rocambolesc desnonament d’una dona de 74 anys - Mobile
Embarcacions al Port Olímpic / Ajuntament de Barcelona

La Copa Amèrica es competirà a Barcelona entre juny i novembre de 2024

Notícia: La Copa Amèrica es competirà a Barcelona entre juny i novembre de 2024
Comparteix
Collboni avança el calendari de la competició nàutica, que la capital acollirà per primer cop
Notícia: La Copa Amèrica es competirà a Barcelona entre juny i novembre de 2024 - Mobile
Una persona llença confeti a un antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant el desnonament el 25 de maig de 2021 d'una persona vulnerable d'un edifici anomenat Bloc Llavors i situat al barri del Poble-sec de Barcelona / Lorena Sopena (Europa Press)

La Generalitat multa amb 40.000 euros 67 persones per aturar un desnonament

Notícia: La Generalitat multa amb 40.000 euros 67 persones per aturar un desnonament
Comparteix
"El govern de la Generalitat demostra una vegada més la seva obsessió política per ofegar, reprimir i derrotar el moviment per l'habitatge", denuncien
Notícia: La Generalitat multa amb 40.000 euros 67 persones per aturar un desnonament - Mobile

Nou comentari

Comparteix