Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escàndol a Serveis Socials: contractes milionaris a dit i sobresous injustificats

Escàndol al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, que durant anys ha estat adjudicant contractes milionaris a dit i pagant sobresous injustificats. Segons ha destapat El Periódico, diverses auditories de la Sindicatura de Comptes i de la Intervenció General de la Generalitat han detectat nombroses irregularitats comptables a l’ens entre el 2014 i el 2019, tot i que la majoria de males pràctiques es concentren en els dos primers anys, quan el consorci estava en mans de CiU. La CGT ja ha anunciat que portarà el cas a l’Oficina Antifrau.

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona, que està participat per la Generalitat (60%) i l’Ajuntament (40%), ha admès l’existència d’aquestes irregularitats i ha assegurat que bona part ja s’han corregit o estan a punt de fer-ho. L’actual gerent de l’ens, Joan Uribe, va rebre els primers informes alertant de la situació a mitjans del 2017 i des de llavors s’ha intentat redreçar la situació per acabar amb les males pràctiques que durant anys van ser habituals al consorci.

Contracte sospitosos

Un primer informe de la Sindicatura de Comptes corresponent a l’exercici 2014 dispara les alarmes després de detectar una vintena de contractes, que sumen 22 milions d’euros, que es van adjudicat a dit, sense publicitat, ni transparència. Es van adjudicar mitjançant un procediment especial d’urgència que permet contractar una empresa sense concurs quan aquesta és l’única que pot prestar el servei demandat.

No obstant això, l’auditoria revela que en cap dels 22 contractes es va justificar la necessitat d’utilitzar aquest mecanisme especial i que, a més, es van fer contractes d’un any de durada amb la possibilitat de prorrogar-los sis més, una maniobra que també incompleix la llei de contractació pública. El 2015, amb l’ens encara sota el control de CiU, es van aprovar quatre expedients més amb el mateix procediment.

En els anys següents les auditories també van destapar signatures de convenis sense autorització, fraccionament de contractes de menors i gairebé un milió d’euros en sobresous sense justificar a directius de l’ens.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Groc a octubre 13, 2021 | 11:50
  Groc octubre 13, 2021 | 11:50
  Els anti ERC "muts"
  • Icona del comentari de: La família a octubre 13, 2021 | 14:53
   La família octubre 13, 2021 | 14:53
   Jo soc anti botiflERCs, i no em moola la corrupció. Si vols parlem d'erc del meu poble, a sant feliu de guíxols. Veuràs que lo del 3% no es el 3%, es molt més, i generalitzat a tots els partits, i autoritzat pels tècnics del estado a cada ajuntament del estado. I per cert, una pràctica generalitzada, la de sous a dit, una pràctica avalada per el estado, a no ser que siguis independentista. Per cert, com va lo de Ferrovial?
 2. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 13, 2021 | 15:08
  ciutadà octubre 13, 2021 | 15:08
  Doncs, de què us sorpreneu?. La política és aixó: un pur latrocini.
 3. Icona del comentari de: A Groc a octubre 13, 2021 | 15:54
  A Groc octubre 13, 2021 | 15:54
  No, Groc, s'han denunciar, investigar i castigar tots els abusos de poder, sigui qui sigui el corrupte. La ministra responsable de la Castor, hauria de dimitir i ser inhabilitada de per vida. Això dels serveis socials, ha de sortir la veritat i, si es demostra, han de fer el mateix. I ERC, si va mentir a l'electorat, o si ha adjudicat contractes (com el de la germana Vergés) també. Cap partit i cap ideologia està exempta d'errors i de tenir dins persones o directament maneres de fer corruptes. L'ocasió fa el lladre. Totes les democràcies haurien de tenir controls ètics estrictes perquè sinó passa que els ciutadans acaben...com estem fa temps: desencantats amb tots els polítics i donant per fet que és una feina per trileros sense cap empatia que ens volen fotre els diners a costa de la pobresa de bona part de la població. Jo parteixo d'aquesta base: acabar amb les males pràctiques, caigui qui caigui. Ets capaç de fer el mateix tu amb ERC?

Nou comentari

Comparteix