Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajuntament, patronal i sindicats pacten per la salut mental a la feina
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona, Foment del Treball, PIMEC i els sindicats CCOO i UGT han anunciat aquest dilluns la signatura del primer Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina. La mesura va encaminada en la millora del benestar psicològic de la població. A més, serveix també per donar continuïtat als dos Plans de Xoc en Salut Mental que va elaborar l’Ajuntament en el context de la irrupció de la Covid-19 per pal·liar el patiment emocional i l’increment dels riscos psicosocials i de les situacions d’estrès associades, com són la gestió de les incerteses, els canvis inesperats, la por al contagi o l’aïllament social, entre d’altres, explica el consistori, a través d’un comunicat.

La iniciativa, oberta a l’adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat, s’emmarca en el Pla de Salut Mental 2016-2022 promogut per l’Ajuntament i els diferents sectors implicats en aquests plans de xoc, que s’han concretat en programes municipals específics i vigents, com per exemple la creació del Telèfon de Prevenció del Suïcidi i el servei Konsulta’m.

Els 10 compromisos de ciutat per cuidar la salut mental en l’àmbit laboral han estat promoguts pel Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) de l’Ajuntament de Barcelona, per tal que després s’adaptin a les característiques de cada organització i són els següents:

  1. Incidir en la millora de les condicions laborals com a condició necessària per a la salut mental en l’àmbit laboral. Oferir condicions d’ocupació i treball de qualitat com a element clau per a una bona salut mental.
  2. Promoure que les empreses coneguin i posin a l’abast de les persones treballadores els recursos de la ciutat per a la promoció i cura de la salut mental.
  3. Impulsar la sensibilització de les plantilles, tot promovent la capacitació de persones que puguin actuar com a referents de benestar emocional.
  4. Facilitar formació sobre els recursos per afrontar problemes de salut mental i sobre els dispositius d’atenció, ja siguin propis o externs.
  5. Fomentar la integració laboral de les persones amb trastorns mentals i practicar la tolerància zero pel que fa a l’estigmatització en aquest àmbit.
  6. Minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina, atès que existeix l’obligació legal d’identificar-los, avaluar-los i establir prioritats d’actuació per obtenir unes condicions de treball adequades.
  7. Fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals, amb la participació de les persones treballadores.
  8. Combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional d’origen extern i intern.
  9. Introduir a l’empresa eines de detecció i prevenció de possibles problemes de salut mental.
  10. Promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.

S’estima que aproximadament el 15% de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida i és sabut que els determinants socials juguen un paper important en l’aparició i/o desenvolupament dels trastorns de la salut mental, molts dels quals tenen a veure amb l’àmbit laboral. “Amb el present Acord, tant l’Ajuntament com les principals entitats empresarials i sindicals de la ciutat volen refermar el compromís de Barcelona amb la promoció de mesures que ajudin a cuidar i vetllar per la salut mental en l’àmbit laboral. Per fer-ho han assumit una sèrie de principis a treballar per part de totes les organitzacions signants i un mecanisme de governança que faci d’aquest Acord un instrument viu i en constant evolució”, afirma el consistori.

A banda d’aquest pacte, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a establir mesures específiques, com per exemple impulsar una campanya de ciutat en favor de la sensibilització; configurar un banc de recursos d’experiències i bones pràctiques; facilitar a les empreses i organitzacions de la ciutat orientacions i recursos per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental; oferir capacitació sobre primers auxilis en salut mental; difondre el telèfon 93.496.45.09 de suport sobre salut mental adreçat a persones autònomes i treballadores de la llar i de la cura; facilitar a totes les empreses la guia de recursos de ciutat sobre salut mental; així com treballar de manera específica en la promoció de la salut mental dins de la mateixa plantilla municipal, entre d’altres.

Més notícies
Uns nens pinten en un servei d'atenció a la infància a Barcelona / Marc Gómez
Toc d’alerta pel col·lapse en l’atenció a infants afectats per la crisi
Notícia: Toc d’alerta pel col·lapse en l’atenció a infants afectats per la crisi
Comparteix
Entitats socials urgeixen les administracions a invertir més per pal·liar la saturació i l’infrafinançament dels serveis
Adolescents en un banc del carrer / Jordi Play
El 60% d’adolescents de Barcelona està insatisfet amb el seu cos
Notícia: El 60% d’adolescents de Barcelona està insatisfet amb el seu cos
Comparteix
La pressió estètica colpeja més dur contra les noies, però igualment més de la meitat dels nois també la pateix
Veïns al barri del Besòs i el Maresme / Laura Guerrero
Famílies sense llar a Barcelona: majoria de dones sense cap ingrés
Notícia: Famílies sense llar a Barcelona: majoria de dones sense cap ingrés
Comparteix
Prop de la meitat les encapçalen mares soles i amb dificultats per compatibilitzar feina i la cura dels fills
Pugen les trucades als telèfons d'ajuda per crisis emocionals / Max Pixel
La majoria de trucades als telèfons de l’esperança i contra el suïcidi eren de Barcelona
Notícia: La majoria de trucades als telèfons de l’esperança i contra el suïcidi eren de Barcelona
Comparteix
Les consultes per idees d'autolesió, soledat i pobresa van incrementar-se un 52% durant el 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa