Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 60% d’adolescents de Barcelona està insatisfet amb el seu cos
  • CA

Dades alarmants de l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Gairebé el 60% d’adolescents de Barcelona assegura que està insatisfet amb el seu cos i la seva imatge corporal. Les dones són les que pateixen una major pressió estètica. En aquest cas, un 63% d’elles afirma que se sent disconforme amb si mateixa. En el cas dels nois, la xifra es redueix lleugerament, però segueix sent molt elevada, un 55%.

L’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. Així doncs, el 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats en alguna ocasió. També destaca la pujada respecte al 2016 de la discriminació de gènere. Quatre de cada deu noies s’han sentit discriminades pel fet de ser dones mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en un de cada deu.

Malgrat algunes xifres negatives, la població adolescent de la ciutat presenta una bona salut global. La majoria de l’alumnat considera que la seva salut és excel·lent o molt bona, especialment entre els nois i en els centres de barris afavorits. Igualment, destaca positivament que el 75% dels i de les adolescents afirma tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.

La salut mental, assignatura pendent

La salut mental, sobretot en les noies, és una assignatura pendent segons les dades de l’enquesta. Augmenten tant el malestar emocional com el risc de patir un problema de salut mental respecte a l’edició de 2016, especialment en les noies i en els barris de nivell socioeconòmic desfavorit. El nou estudi destaca que 4 de cada 10 noies manifesten malestar emocional. Els resultats també indiquen que un 16% de les enquestades declara sentir-se sovint sola. Aquest sentiment de solitud gairebé duplica el dels nois i és superior en barris desfavorits. La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat que es tracta d’una situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia de la covid, i insistit que es tracta d’una franja d’edat on la interrelació social “és molt important”, i que amb els tancaments i les restriccions “s’ha truncat de forma abrupta”.

Un 6% dels joves admet que està enganxat als jocs amb diners, mentre que un 12% reconeix que alguna vegada hi ha jugat. Quant al consum de drogues, tant el tabac com el cànnabis han reduït la seva presència en aquest col·lectiu, de forma generalitzada, però especialment en el cas dels nois. També es redueix el consum intens d’alcohol.

Preocupació pel canvi climàtic

El 73% dels nois i noies escolaritzats de Barcelona estan preocupats pel canvi climàtic, el 83% consideren que les seves conseqüències tenen un efecte negatiu en les nostres vides i un 70% que les seves accions individuals poden ajudar a fer un món millor per a les futures generacions, segons les dades que publica l’ASPB. Aquesta consciència climàtica, però, és més elevada en les noies i entre l’alumnat dels centres situats als barris més afavorits. Pel que fa a l’entorn urbà, el 42% de l’alumnat de secundària percep molt soroll en el trajecte a l’escola o institut. Aquesta percepció és major en els barris de nivell socioeconòmic afavorit. Un 45% declaren que hi ha poca vegetació en el camí cap al centre escolar i un 32% que hi ha molt de trànsit.

L’enquesta FRESC es realitza periòdicament als centres educatius de Barcelona. El seu objectiu és conèixer els determinants, comportaments i actituds relacionades amb la salut de l’alumnat de 13 a 19 anys, així com el seu impacte en les desigualtats socials en salut. Tal com ha explicat la regidora de Salut els resultats permeten “orientar i avaluar polítiques públiques” en funció de les tendències que se’n deriven.

Més notícies
Menú de menjar ràpid / Pixabay
Els tres barris de Barcelona on predomina més el menjar escombraria
Notícia: Els tres barris de Barcelona on predomina més el menjar escombraria
Comparteix
La proliferació del turisme contribueix a fer que les botigues de menjar ràpid abundin més que els comerços tradicionals en certs barris
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu on aten als mitjans de comunicació a la Galeria gòtica de l'Ajuntament de Barcelona / Laura Fíguls (ACN)
Colau: “El dret individual a contaminar no pot estar per sobre de la salut”
Notícia: Colau: “El dret individual a contaminar no pot estar per sobre de la salut”
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona admet que les mesures poden generar "dubtes" al món judicial, però que no hi ha marxa enrere
La convenció global reunirà a més de 14.000 persones / Europa Press
Barcelona prohibirà la publicitat de menjar ràpid al carrer
Notícia: Barcelona prohibirà la publicitat de menjar ràpid al carrer
Comparteix
L’Ajuntament opta per regular els anuncis per protegir els menors d’edat i fomentar l’alimentació saludable
Imatge d'arxiu d'una intervenció mèdica en un quiròfan / Pixabay - Sasint
El lipedema, la malaltia que es confon amb el sobrepès i afecta moltes dones
Notícia: El lipedema, la malaltia que es confon amb el sobrepès i afecta moltes dones
Comparteix
Barcelona ha acollit un congrés sobre aquesta malaltia crònica i poc coneguda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa