No al meu pati de darrere. Not in my back yard. És com es coneix la protesta d’un territori quan una administració o empresa planifica una actuació per fer-hi un equipament amb algun element rebutjable, com una presó, una indústria química, un parc eòlic o, com és el cas de Sant Adrià de Besòs, una incinceradora.

Duplica el risc de patir càncer

Un informe de la Guàrdia Civil alerta que la contaminació que Tersa va emetre pot suposar més risc de càncer, de diabetis i de defectes de naixement, tal i com explicita el document al qual ha tingut accés el TOT Barcelona. De fet, la justícia ja té posat el focus sobre Tersa, la incineradora de titularitat pública situada al marge del riu Besòs i la que més deixalles crema a Catalunya. Un jutjat investiga el regidor de Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la planta, Francesc Rosa, per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Segons l’informe amb què treballa el jutge, la planta va superar el pic permès d’emissions de dioxines i furans, dues substàncies catalogades com a cancerígenes. Tersa hauria arribat a expulsar el doble de la quantitat que la llicència permet. Hauria passat almenys el 2017, segons un dictament pericial de tres experts en protecció de la natura, ciències químiques i ciències ambientals del Seprona.

La sorra de la platja, també sota sospita

També a Sant Adrià de Besòs, la principal platja del municipi està tancada per haver-se detectat, fa un any, un alt nivell de substàncies contaminants a la sorra. Un informe advertia d’una “presència generalitzada de metalls pesants”, el qual suposava un risc d’exposició a contreure càncer “inadmissible”. Amb tot, aquests dies s’han vist banyistes a la platja, que desconeixien que estava tancada o que simplement els era indiferent.

Per tot plegat us preguntem avui si teniu por de patir malalties relacionades amb la contaminació, o si per contra penseu que és un risc controlat que les autoritats administratives i sanitàries ja supervisen adequadament.

Poll

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gecko a juny 07, 2022 | 12:40
    Gecko juny 07, 2022 | 12:40
    Què vol dir instal·lar plantes contaminants lluny de les ciutats ? En indrets on no hi viu tanta de gent ? Així si son zones menys poblades es poden contaminar més ? O potser lluny de les ciutats vol dir en altres "ciutats" llunyanes ? Com és el cas de l'aglomeració de la ciutat de Tarragona, quan als anys 70 varen instal·lar industries perilloses i contaminants que no volien altres ciutats "llunyanes" del centre d'Europa ? No siguem tant babaus. Allò que no volem per a nosaltres, tampoc ho hem de voler per als altres, malgrat que no en siguin tants i que solament hi anem a fer-hi turisme de masses...

Nou comentari

Comparteix