Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Estàs a favor d’uns Jocs d’Hivern al Pirineu català i Barcelona?

La candidatura catalana per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern podria tirar endavant sense Aragó. Com ha explicat El Món aquest dilluns, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha obert la porta per primer cop a prescindir d’Aragó i que la cita s’organitzés exclusivament al Pirineu català i a la ciutat de Barcelona, per desencallar el projecte. Dóna per perdut que els dos territoris pirinencs es posin d’acord, després del visible fracàs de les negociacions polítiques. Dóna 48h hores finals de marge i sinó tirar endavant amb la part catalana únicament.

La gota que ha fet vessar el got ha estat la reunió entre representants del COE, de la Generalitat, del govern català, de l’aragonès i de l’espanyol, on no s’ha pogut assolir cap pacte. Era ja l’onzena reunió i s’ha convertit en l’onzè fracàs. L’Aragó es nega a compartir candidatura amb Catalunya en els termes plantejats, perquè creu que beneficiarà massa les estacions d’esquí amb les que usualment competeix per captar turistes esquiadors tant espanyols com internacionals. El president de l’Aragó, Javier Lambán, creu que el Pirineu aragonès “no guanya gairebé res” amb les solucions que li ofereix el COE, és més, que la darrera proposta que li ha presentat “empitjora” el paper de Saragossa.

El president del COE, Alejandro Blanco, considera ara que la proposta conjunta és “tècnicament millorable”, encara que està pactada des de fa mesos. Així, promet exprimir fins l’últim moment el marge que quedi per posar d’acord els dos territoris. Tot i això, no descarta que Catalunya tiri endavant en solitari per presentar la seva proposta al Comitè Olímpic Internacional (COI) que ja la va triar un cop, l’any 1986, per celebrar els famosos Jocs d’estiu del 1992.

El paper de Barcelona als Jocs d’estiu

El serial sobre els Jocs ha passat una mica de llarg de Barcelona. La capital catalana formaria part de la marca de la candidatura –anomenada “Barcelona-Pirineus”– però no està inclosa a la consulta d’aquest estiu en comarques de muntanya. Algunes de les proves s’haurien de celebrar a la ciutat amb tota seguretat, va avançar a MonEsport el president del Comitè Olímpic Català, Gerard Esteva. “Totes les disciplines de gel, que suposen un 40% de l’activitat, s’han de fer en una ciutat”, va advertir.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’havia mostrat contrària als Jocs i havia posat en dubte que hi hagi prou neu per acollir-los a causa del canvi climàtic. Fins i tot havia reclamat que la ciutadania barcelonina fos també consultada, com també ho va demanar el Síndic de Greuges. No obstant, les darreres setmanes Colau s’ha posat més de perfil i ha evitat rebutjar en públic l’esdeveniment olímpic. En especial després d’anunciar-se que Barcelona tindrà la seva cita esportiva internacional, la Copa Amèrica, i la Generalitat hi aporta finançament. En canvi, sí que s’ha articulat un front d’entitats que clarament s’oposen als Jocs a Barcelona, bàsicament en suport al ‘no’ d’entitats pirinenques.

Quizwiz

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jesus crispi escursell a maig 29, 2022 | 17:26
    jesus crispi escursell maig 29, 2022 | 17:26
    Si estic d'acord. Després Jocs Olímpics de Barcelona, Catalunya es mereix els Jocs Hivern. Cal recordar la Colau antisistema que lluitar contra Jocs 1992

Nou comentari

Comparteix