Els gossos no podran accedir a part del parc de Diagonal Mar

Aquest pulmó verd amb gran presència d'aus és un dels nous "refugis de biodiversitat" municipals

El parc de Diagonal Mar tindrà restringit properament l’accés de gossos a una part de la seva superfície, per afavorir la cria de fauna i especialment d’aus. Es tracta d’un dels nous “refugis de biodiversitat” que va anunciar l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de juny. La prohibició entrarà en vigor en poques setmanes, quan s’acabi d’instal·lar la senyalització al parc, segons ha pogut saber el TOT Barcelona. El consistori prepara una roda de premsa per presentar-ho la setmana vinent i declina anunciar abans el calendari concret d’implantació de la mesura.

Altres espais de la ciutat anunciats l’any passat com a futurs refugis de biodiversitat són el parc de la Ciutadella, la plaça de la Sagrada Família i el llac de la plaça Gaudí. Actualment ja està restringit l’accés de gossos –no sense molta polèmica– al Turó Park com a recinte verd històric. L’associació Espai Gos BCN ha posat el crit al cel i denuncia a les xarxes socials que “un gos lligat no altera ni més ni menys la biodiversitat que altres usos que es fan al parc”, com activitats de la Mercè o petards per Cap d’Any.

Incivisme reiterat

El cert és que la restricció als gossos no sorgeix d’una demanda veïnal del barri sinó de la constatació de Parcs i Jardins d’incivisme reiterat en diversos punts de la ciutat. Com ja va explicar el TOT Barcelona fa un any, el parc de Diagonal Mar és un dels escenaris més clars del difícil equilibri entre biodiversitat silvestre i animals de companyia. L’increment exponencial de mascotes a la ciutat, el major ús de l’espai públic per la pandèmia i sobretot l’incivisme persistent d’uns pocs amos de gossos posa contra les cordes la cria de fauna en espais verds urbans, que justament havia reviscolat gràcies al confinament total de fa un any.

Fonts veïnals exemplifiquen aquesta situació amb escenes de propietaris que dia sí i dia també deixen banyar el seu gos al llac del parc, malgrat estar prohibit i ser espai de cria d’ànecs collverd. També és freqüent que, per manca de vigilància dels amos, entrin a zones acordonades i hi ha hagut atacs puntuals a ànecs i destrosses a composicions vegetals. Altres propietaris que es neguen obertament a passejar la mascota amb corretja i la deixen campar lliurement, tot i que la normativa només permet deslligar-los si l’animal és molt obedient i es manté sempre al costat de l’amo o mestressa.

Els tècnics municipals que supervisen periòdicament la fauna també han estat testimonis del descontrol i ha arribat a comptabilitzar 34 gossos sense corretja en una sola visita de dues hores. El vigilant del parc s’enfronta a tensions constants amb propietaris incívics i s’han documentat diverses destrosses en espais ajardinats. “Si tothom portés els seus gossos lligats, no hauríem arribat a aquest extrem; al final els drets de les aus han guanyat els drets dels gossos”, resumeix l’entitat veïnal Moviment Diagonal Mar.

Ja n’hi ha 5

El govern municipal argumenta que els refugis de biodiversitat són “molt importants en ciutats denses com Barcelona” i recorda que ja n’hi ha 5 en funcionament. Es tracta de petits espais tancats a públic i gossos, al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit, a la Fàbrica de Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. A Diagonal Mar hi niuen espècies protegides i per tant és un espai clau d’aquesta estratègia de gestió del verd i la fauna urbans. “Els gossos podran seguir utilitzant altres espais del parc, així com l’àrea de gossos que hi ha en aquest espai i altres àrees de gossos properes com la de la plaça Julio González o els Jardins de Ghandi”, conclouen.

Més informació

Nou comentari