Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Biodiversitat i incivisme xoquen en la reobertura del parc de Diagonal Mar
  • CA

La reobertura de la meitat dels parcs de Barcelona el passat 1 de maig ha portat disgustos a Diagonal Mar. Aquest barri té el segon parc més gran de la ciutat, que pel seu llac central i la posició entre platges i riu Besòs s’ha consolidat com un important refugi d’aus migratòries. El confinament n’hi havia afavorit molt la presència, però l’obertura al públic ha omplert el parc de gossos sense lligar. Els lladrucs i corredisses tenen un fort impacte en la temporada de reproducció i migració i ara els veïns més conscienciats insten a l’Ajuntament a intervenir per protegir la biodiversitat.

Han trepitjat ous i nius, tant els gossos com els seus amos”, protesten portaveus del Moviment Diagonal Mar, impulsors d’una comissió amb representants polítics i veïnals creada el 2018 per fer seguiment de la biodiversitat al parc. Entren a les zones de gespa i matolls, tot i que la prohibició de pas és explícita amb cordes al perímetre. Aquests veïns dels blocs que envolten el parc veuen impotents aquest fort impacte dels gossos i reclamen més control municipal. Asseguren que dimarts van comptar fins a 52 gossos al parc a les 20h i que tots menys 4 anaven sense corretja.

Gossos sense lligar al parc de Diagonal Mar aquesta setmana / MDM

Gossos sense lligar al parc de Diagonal Mar aquesta setmana / MDM

El parc té una àrea per a gossos i el consistori ha posat cartells recordant que les mascotes han d’anar lligades. Però l’hàbit de deixar-los córrer lliures està més que consolidat i les ànsies de lleure després de 50 dies de confinament poden molt més que la consciència ambiental.

També és habitual veure mascotes banyant-se al llac, el que de fet mai ha estat permès. L’aigua dolça –d’origen freàtic– és justament el que atrau les aus al parc i és també zona de cria. Els gossos hi entren aprofitant unes rampes que Moviment Diagonal Mar havia reivindicat l’any anterior per augmentar la supervivència de les cries d’ànec collverd. Dilluns l’Ajuntament les va retirar totes, després de les advertències d’aquest col·lectiu.

Un gos banyant-se al llac de Diagonal Mar en presència del seu amo / MDM

Un gos banyant-se al llac de Diagonal Mar en presència del seu amo / MDM

L’ornitòleg Ricardo Ramos és un gran expert en la fauna del parc, que ha recollit en el llibre Les aus del Parc de Diagonal Mar. En fa seguiment diari i publica els albiraments i descobertes al seu blog homònim. Els darrers dies ha ressenyat garses reials, gavians de potes grogues, tallarols de garriga, estornells, camallargues, orenetes cuablanques i ballesters comuns, entre molts d’altres. “El confinament sobretot ha afavorit que recalin al parc espècies que normalment passarien de llarg de Barcelona o que rarament s’atreveixen a entrar a les grans ciutats, com la garsa imperial o el martinet de nit, que hem pogut observar aquests dies”, explica. “El creixement de la vegetació també ha atret més aus insectívores”, afegeix.

Alguns gossos espanten els ocells del parc, diu, perquè es llancen a l’aigua a perseguir-les. “La majoria de gossos es comporten bé, però n’hi ha tants i sense lligar que un petit percentatge incívic ja té efectes”, assenyala. No obstant, Ramos va més enllà del moment actual de desconfinament i lamenta que no criïn aus aquàtiques al parc des de 2013. En dona la culpa al buidat anual del llac que fa l’Ajuntament: “Assecar el llac durant un mes és com esterilitzar-lo i es fa justament al gener, el moment en què s’estableixen les parelles de cria”.

Equilibris difícils

L’Ajuntament de moment fa equilibris entre les necessitats ambientals i socials. Va tancar el parc dilluns per retirar les rampes i revisar-ne l’estat general, però l’endemà el va tornar a obrir al públic. L’espai oxigena un barri en què part dels residents han passat un confinament difícil en pisos petits i antics i poques opcions de lleure. A més la Diagonal s’omple de passejants, corredors, patinadors i ciclistes durant les hores d’esport a l’aire lliure i costa mantenir-hi les distàncies anticontagi. De facto, el parc fa de circuit alternatiu per descongestionar l’avinguda.

Portaveus municipals apunten al TOT Barcelona que el govern ja va fer una crida al civisme quan va anunciar la reobertura de 70 parcs. El regidor Eloi Badia va referir-se específicament a la major presència de nius en molts parcs, potser en llocs més accessibles de l’habitual, i va requerir a la ciutadania que si en veia no els toqués i se n’allunyés per preservar la temporada de cria. També va insistir en què cal portar les mascotes lligades dins dels parcs i que només se’ls pot treure la corretja a les àrees de lleure per a gossos. En cas de Diagonal Mar, afegeixen, “s’ha reforçat la senyalització” sobre l’obligatorietat de portar lligat el gos. 

Gossos passejant sense corretja al parc de Diagonal Mar / MDM

Gossos passejant sense corretja al parc de Diagonal Mar / MDM

“Parcs i Jardins ha rebut i comparteix la visió de la Comissió del Parc de Diagonal Mar de reivindicar el parc com a espai de natura singular, per això es treballa per desenvolupar actuacions de naturalització del parc des de fa anys”, sostenen portaveus del govern municipal. Ara bé, la solució requereix d’una reforma que no serà immediata: “El propòsit de potenciar el parc com a refugi de la biodiversitat necessita un replantejament del funcionament actual i ja s’està treballant amb el Districte, que alhora treballa amb el veïnat del barri per avançar en solucions als mals usos i a la presència de gossos sense lligar”, indiquen. 

El Moviment Diagonal Mar demana per al parc un tractament similar al de la Ciutadella, que va obrir tres dies més tard que la resta per ser arranjat. “Vam posar-nos en contacte amb el govern del districte i amb l’oposició per sol·licitar que abans d’obrir es fes una revisió a fons i es protegissin els espais clau per les aus”, recorden. “Però com que ja havien anunciat que reobria, no van voler rectificar”, lamenten. Ara que ja ha obert, volen que almenys es reforci el control als gossos i que hi hagi agents cívics al parc fins que acabi la temporada de cria.

Un gos banyant-se al llac de Diagonal Mar / MDM

Un gos banyant-se al llac de Diagonal Mar / MDM

Un parc amb fauna i història

El parc es va estrenar el 2002 i és obra d’Enric Miralles, que hi va voler reproduir un ambient d’aiguamolls. Ocupa 340.000 metres quadrats, en els terrenys de l’antiga foneria Macosa, coneguda al Poblenou com a Can Girona i de la que només ha sobreviscut la xemeneia. En 18 anys s’hi han avisat al voltant de 160 espècies d’ocells, que hi nien o hi fan parada al llarg de l’any.

Lliçons verdes del confinament

La gestió dels espais verds de la ciutat s’ha reduït durant el confinament, en què s’han fet les actuacions urgents però se n’han ajornat moltes d’estacionals, com podes o segues. Aquest descans i les pluges d’abril han deixat imatges noves en molts racons de la ciutat, com escocells amb flora espontània i catifes d’herba alta en alguns parcs. En molts casos, a més de contribuir a la biodiversitat urbana, el resultat és força estètic.

“Els jardins han evolucionat i la fauna i flora urbana s’adapta molt ràpidament als canvis de l’entorn”, constata Octavi Borruel, tècnic del programa de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. “És un bon moment per reflexionar si tots els parcs requereixen la mateixa pressió de jardineria i si alguns escocells podrien ser útils per alimentar insectes pol·linitzadors i refugiar fauna útil per combatre plagues dels arbres”, assenyala.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Laura a maig 07, 2020 | 08:07
    Laura maig 07, 2020 | 08:07
    El que no entenc de tot això és perquè és més important el benestar dels ocells que els dels gossos. Sóc de Gràcia, i no sóc usuària d'aquest parc, però ja n'estic farta de que la culpa de tots els mals dels parcs els tinguin els gossos, als que es pretén confinar en àrees d'esbarjo petites i mal acondicionades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa