Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un any de queixes a Ganduxer per l’espai de gossos “tòxic” i el “desastre” del Turó Park
  • CA

Al TOT Barcelona hem volgut compaginar la cobertura de la cursa electoral amb 10 reportatges de problemes de diferents barris de la ciutat. Dels grans debats irresolts, a les dificultats quotidianes de la vida a Barcelona: la lletra petita dels reptes del proper mandat.

L’espai de gossos de Piscines i Esports, a tocar del Turó Park, va néixer entre crítiques de veïns i comerciants i ha complert un any sense que la situació hagi millorat. L’estrena de l’àrea d’esbarjo, de 1.300 metres quadrats, va ser molt accidentada. No havien passat ni tres setmanes i diversos veïns van denunciar haver patit nàusees i vòmits mentre passejaven els seus gossos per culpa de l’aire fètid que emana de quatre sortides d’aire de sota terra: l’espai de gossos està construït a sobre d’un dipòsit d’aigües pluvials que es fa servir per regar els jardins de Sarrià Sant-Gervasi. 

No es va fer cap consulta ni procés participatiu per decidir on es construïa”, lamenta Albert Bassols, membre de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Park i de la Plataforma d’Afectats per l’Espai Gossos de Piscines i Esports. L’àrea d’esbarjo es va projectar quan l’Ajuntament va prohibir l’accés dels gossos al Turó Park per les obres de reforma que van començar a la tardor del 2017. Va ser una decisió controvertida i va aixecar molta polseguera a Sant Gervasi-Galvany, amb manifestacions de propietaris de gossos incloses, ja que és un parc emblemàtic i un lloc de trobada del barri.

Una de les quatre sortides d'aire de l'àrea de Piscines i Esports / AV Turó Park

Una de les quatre sortides d’aire de l’àrea de Piscines i Esports / AV Turó Park

Un reguitzell de problemes

A més de les males olors, els veïns també alerten que la sorra del pipicà és molt volàtil i que sovint, quan hi ha fortes ventades, la pudor i la sorra bruta d’excrements i orina s’escampen per tot el carrer Ganduxer, amb l’evident risc per la salut de la gent. “Les cases són molt a prop, les botigues i dos restaurants amb terrassa al tram de Ganduxer entre Bori i Fontestà i la plaça de Sant Gregori”, diu Bassols. Pràcticament des del primer dia aquest grup de veïns ha demanat el trasllat de l’àrea d’esbarjo a una ubicació més allunyada dels edificis, però no han rebut cap resposta per part del districte.

Fonts de la regidoria d’Ecologia han assegurat al TOT Barcelona que l’espai d’esbarjo de Piscines i Esports “té el mateix manteniment que la resta d’àrees de gossos de la ciutat”, un protocol que inclou una “neteja diària i regular dels espais i una desinfecció mensual”. L’àrea que dirigeix Janet Sanz ha indicat que sempre estan oberts “a introduir aquelles actuacions de millora que puguin ajudar al seu manteniment”, però que fins ara no s’ha considerat necessari modificar els protocols. “Hem estat un any presentant queixes al plenari del districte de Sarrià-Sant Gervasi i no ha servit per a res”, contraataca Bassols.

Ni trasllat, ni millores

La Plataforma d’Afectats per l’Espai Gossos de Piscines i Esports té entre cella i cella la clausura de l’àrea d’esbarjo, que proposen traslladar als jardins Doctor Castelló, al final del carrer Bori i Fontestà, però mentre aquesta mesura no arriba, s’han mostrat disposats a parlar de “millores correctores”. L’espai està obert les 24 hores del dia –per petició dels mateixos veïns, segons l’Ajuntament– i això fa que a les nits hi hagi soroll i contaminació lumínica. “Els gossos borden a totes hores i genera problemes per descansar i dormir als veïns, sobretot a la gent més gran”. Els fanals del recinte també causen molèsties als veïns.

Gossos a l'àrea d'esbarjo de Piscines i Esports / AV Turó Park

Gossos a l’àrea d’esbarjo de Piscines i Esports / AV Turó Park

“Un mes després de la inauguració vam presentar una instància al districte per reunir-nos amb el regidor”, assegura Bassols. La reunió no va tenir lloc fins al juliol –mes en què també es van arreglar les torres de ventilació per on emanava l’aire fètid–. Tot i que la proposta de traslladar l’espai no es va ni contemplar, sí que van arrancar del consistori una promesa d’estudiar un canvi de sorra, la intensificació de les desinfeccions o la implantació d’un sistema per limitar l’impacte acústic de tenir l’espai obert tota la nit. Res.

Un districte oblidat

Els veïns lamenten que el regidor del districte, Jaume Asens, s’hagi desentès del conflicte. És una queixa habitual entre les associacions de veïns de Sarrià Sant-Gervasi, que durant aquest mandat han vist passar fins a tres regidors: primer va ser Gerardo Pisarello, que va deixar el seu lloc al socialista Daniel Mòdol quan es va segellar el pacte de govern entre BComú i el PSC. I, després del divorci causat per la ressaca del referèndum d’independència de l’1-O, Jaume Asens va passar a ocupar el càrrec.

A Sant Gervasi-Galvany no guarden gaire bon record de l’equip de govern sortint. “No dialoguen, no parlen”, critiquen des de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Park. L’espai de gossos de Piscines i Jardins és “un més del seguit de despropòsits” que s’han fet al barri. La reforma del Turó Park, a banda de prohibir l’entrada dels gossos i de retruc ocasionar el conflicte amb la nova àrea d’esbarjo, també ha deixat al parc orfe del seu estany, que ara és una simple bassa. “No hi creixen nenúfars i tampoc hi ha peixos”, lamenten. “Un desastre”.

Les obres van durar molt més del que estava prevista –es van acabar a l’estiu del 2018, pocs mesos després d’obrir l’espai per a gossos– i la reconstrucció de l’estany li ha fet perdre profunditat. “És una cosa darrera l’altra”, insisteix Bassols. Carrils bici “absurds” als carrers de Ganduxer i Bori i Fontestà –que causen constants embussos–, pèrdua de places d’aparcament per a veïns. La llista de greuges és llarga. “Esperem que no guanyin”, sentència pocs dies abans de les eleccions.

Més notícies
La biblioteca de Sarrià s’encalla durant el mandat de Colau i acaba la paciència dels veïns
Notícia: La biblioteca de Sarrià s’encalla durant el mandat de Colau i acaba la paciència dels veïns
Comparteix
L'entitat veïnal, ERC i el PDECat critiquen que l'equipament no s'hagi ni començat quan el projecte ja estava fet des del mandat passat
La CUP encartella la Plaça Artós de Sarrià, emblema de la ultradreta
Notícia: La CUP encartella la Plaça Artós de Sarrià, emblema de la ultradreta
Comparteix
Jordi Magrinyà, número 2 de la llista, alerta que "quan l'esquerra falla, l'extrema dreta es frega les mans"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa