Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La biblioteca de Sarrià s’encalla durant el mandat de Colau i acaba la paciència dels veïns
  • CA

“Cap partit, i vull dir cap, podrà acostar-se a Sarrià si el mandat que ve no es fa la biblioteca municipal“. Ho diu Mercè Amat, consellera d’ERC al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Pensa que ni tan sols el seu partit –que ha defensat el projecte– podrà posar els peus al barri si no aconsegueix que sigui una realitat. Adverteix que aquest equipament “s’ha convertit en un símbol” de com de desatès se sent el barri pel que fa a les inversions de l’Ajuntament. De fet, el candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall, ja n’ha pres nota, perquè el cap de setmana passat va ser a la zona i va reivindicar la biblioteca com a objectiu prioritari.

No exagera. En l’últim consell de districte, el 6 de març, la presidenta de l’Associació de Veïns, Eva Ceano, va prendre la paraula per advertir: “Ens sentim enganyats, durant tot aquest mandat, pel tema de la biblioteca. I ja hem passat a l’enuig, no tinc paraules”.

El solar esperant des de fa anys

Fa dècades que està previst fer un equipament municipal a la plaça de Sarrià, al solar que hi ha sota les restes d’un conjunt d’habitatges expropiats, dels quals queden part dels murs. I fa anys que està decidit que s’hi ha de fer una biblioteca. El projecte va quedar enllestit al final del mandat de Xavier Trias. Però les obres no arriben, malgrat que Gerardo Pisarello –primer tinent d’alcaldia i el primer dels tres regidors executius que ha tingut el districte durant el mandat d’Ada Colau– va prometre que els treballs començarien a principis del 2019.

El motiu del retard és que “ha sorgit un entrebanc darrere l’altre i no hi ha hagut una voluntat prou forta per superar-los”, en paraules d’Eulàlia Marquès, de l’Associació de Veïns, en declaracions al TOT Barcelona. El PDECat parla directament de “retallades en les inversions” i ERC hi veu “manca d’interès” i subratlla que “no s’ha fet cap inversió important al districte en tot el mandat”.

La versió del govern: problemes tècnics i increment de pressupost

L’equip de govern de l’Ajuntament justifica l’aturada del projecte per problemes tècnics sobrevinguts que l’han endarrerit i l’han encarit, de manera que no s’ha pogut executar. Segons els portaveus municipals, la biblioteca estava pressupostada en 11 milions d’euros però va caldre revisar-lo perquè una part de l’edifici s’ha de construir sobre un tram del túnel de la línia L-12 dels Ferrocarrils de la Generalitat. Els canvis que s’han hagut de fer han pres temps i han fet incrementar el pressupost fins als 16 milions

Fonts de Ferrocarrils de la Generalitat confirmen que ha calgut aplicar al projecte una sèrie de correccions tècniques, per garantir l’estabilitat del túnel i per evitar vibracions a la mateixa biblioteca. L’última reunió entre tècnics de FGC i els de l’Ajuntament es va fer el 15 de març. “Ara ja tenen tots els requeriments i FGC només espera la proposta final per donar-hi l’aprovació definitiva”, puntualitzen els portaveus de la companyia ferroviària de la Generalitat. 

El PDECat: “Tot són excuses per tapar la retallada en inversions”

“Això són excuses. Nosaltres no qüestionem que hagin hagut de revisar el projecte. Però calien quatre anys? En quatre anys no han pogut treure a concurs la construcció de la biblioteca?“. Aquesta és la resposta del president del consell de districte i regidor de l’oposició, Jordi Martí, del PDECat. “L’equip de govern ja sabia el 2017 que havia de fer aquesta revisió, i tot i així va prometre que el gener del 2019 hi hauria les màquines treballant. I a l’hora de la veritat, ni hi són ni se les espera”, afegeix. Segons Martí, “el que hi ha hagut és una retallada en les inversions i desinterès en el districte per raons electorals, perquè és l’únic districte on el PDECat té majoria absoluta”.

ERC: “La renda potser és alta però l’espai públic necessita inversions”

La consellera d’ERC Mercè Amat troba “estrany” que ara argumentin que el problema és tècnic. “Això ja ho havien de saber. Van arribar a posar el projecte en un pressupost quan l’Alfred Bosch estava negociant amb Ada Colau“. 

Per a la consellera republicana, la conclusió és clara: “D’acord que som un districte privilegiat pel que fa al nivell de renda dels veïns, però les inversions en l’espai públic calen igual. Si hi ha barreres arquitectòniques t’afecten igual encara que tinguis un nivell de tenda alt, i al districte hi ve gent d’altres zones, però els últims quatre anys no s’hi han fet cap inversió destacable“.

Tant Amat com Martí remarquen que l’únic equipament important que ha vist la llum aquest mandat ha sigut la Vil·la Urània, però que “ells han tallat la cinta d’un projecte que ja havia deixat encarrilat i amb la inversió compromesa l’equip de govern anterior”.

Per Sant Jordi, els veïns faran soroll

L’Associació de Veïns, que va impulsar un procés participatiu per decidir com havia de ser el projecte de la biblioteca, no vol deixar passar cap mandat més sense l’equipament. “El problema és que, a part de fer anys que se’n parla, ens han anat donant dates d’inici de les obres que mai s’han complert”.

Fa un any, per Sant Jordi, els van deixar ensenyar els plànols a la nostra paradeta. “Tots els veïns van preguntar amb molt interès com estava el tema. Però després l’Ajuntament ens va dir que no començarien els obres fins passada la festa major, que és la primera setmana d’octubre, i després ens van dir per Nadal. I ara sabem que han desistit de fer les obres en aquest mandat”, es queixa Eulàlia Marquès. 

Per Sant Jordi d’aquest any, a la paradeta de l’associació veïnal ja no hi haurà els plànols que l’any passat embadalien els sarrianencs, sinó un manifest que reclama a tots els partits que es comprometin amb la biblioteca en ferm.

Més notícies
Foto de família dels premiats a la segona edició dels Premis Barcelona Restauració / ACN
El restaurant Granja Elena, el Tomás de Sarrià i l’En Ville, premis Barcelona Restauració
Notícia: El restaurant Granja Elena, el Tomás de Sarrià i l’En Ville, premis Barcelona Restauració
Comparteix
Els guardons han atorgat, també, un reconeixement especial al restaurant Can Recasens per la trajectòria de 113 anys
L’Ajuntament informa les minyones de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi sobre drets laborals
Notícia: L’Ajuntament informa les minyones de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi sobre drets laborals
Comparteix
A Barcelona hi ha actualment unes 34.000 treballadores de la llar, segons les estimacions municipals
Els veïns de Sarrià, molestos amb l’Ajuntament per la suspensió d’activitats de ‘Residu zero’
Notícia: Els veïns de Sarrià, molestos amb l’Ajuntament per la suspensió d’activitats de ‘Residu zero’
Comparteix
Demanen explicacions a Jaume Asens per no haver-los notificat de la cancel·lació
El Dipòsit del Rei Martí, l’equipament d’1,7 milions que a penes s’utilitza
Notícia: El Dipòsit del Rei Martí, l’equipament d’1,7 milions que a penes s’utilitza
Comparteix
En dos anys i mig, només s'han fet set actes públics en aquest espai cultural situat a Sarrià-Sant Gervasi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa