Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament informa les minyones de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi sobre drets laborals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres la prova pilot de punt d’informació mòbil sobre drets laborals adreçat específicament a minyones i treballadores de la llar per hores. Un carretó recorre els districtes de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi durant un mes, conduit per tres dones que ofereixen díptics informatius i adrecen a les persones interessades a xerrades i serveis d’assessorament. L’acció es va posar en marxa el 12 de novembre i els primers dies ha visitat punts “estratègics” de Les Corts, com el mercat municipal o les parades de metro, a fi d’apropar-se a espais freqüentats per dones que treballen internes a llars del districte. La pluja de les darreres setmanes, però, ha limitat substancialment l’efectivitat del carretó: el govern municipal estima que s’han apropat a informar-se entre 35 i 40 dones del sector, és a dir, entre 3 i 4 al dia. 

“El treball domèstic i de cures està històricament vinculat a les dones, és un sector precaritzat i sense reconeixement ni tan sols al règim general de la Seguretat Social”, ha defensat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Les empleades internes, que viuen i dormen al mateix espai de treball, són les més vulnerables. “Se’ls requereix ser a la casa les 24 hores, amb jornades molt llargues i sovint sense els descansos als que tenen dret”, ha criticat Pérez. El consistori calcula que a Barcelona hi ha unes 34.000 persones exercint feines domèstiques i de cures, tot i que només 26.000 estarien cotitzant amb un contracte reglat. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT) un 30% del sector està en situació irregular. Una amplia proporció serien dones immigrants.

Per tot això el fulletó que reparteix el punt mòbil recorda que el salari mínim que ha de rebre una minyona són 1.103,85 euros mensuals bruts per una jornada màxima de 40 hores de treball efectiu –com en qualsevol altre sector laboral– més 20 hores de simple presència a la llar. En el cas de les assistents no internes, el sou mai pot ser inferior al mínim interprofessional (14 pagues de 735,90 euros bruts). Així mateix és obligatori disposar d’10 hores de descans diàries i 36 hores consecutives un cop per setmana. En el cas de no tenir els papers d’estrangeria en regla es pot sol·licitar l’arrelament al cap de sis mesos de feina. L’Ajuntament també ha elaborat una guia per als contractadors d’interinatges i altres serveis de cures i ha explicat que durant la itinerància del carretó diversos ciutadans s’han apropat justament a informar-se de les seves obligacions envers les treballadores que tenen a casa, així com amistats personals de treballadores de la llar que han recollit informació per a elles. 

Sònia Ruiz, cap del departament municipal de Transversalitat de Gènere, amb el punt mòbil sobre drets laborals

Segona fase a la primavera

Quan finalitzi aquest mes de prova, ha avançat la cap del departament de Transversalitat de gènere de l’ajuntament, Sònia Ruiz, s’analitzarà l’impacte social aconseguit per valorar repetir l’acció a la primavera. Els costos de l’acció són baixos, de fet. El carretó informatiu és un material que ja tenia un dels dos districtes i que s’ha adaptat. Les tres dones que el gestionen ja estaven contractades a través d’un pla d’ocupació que dura un any i col·laboren amb diferents polítiques de gènere als districtes.

En l’acció han col·laborat entitats de dones i de treballadores de la llar –com Sindihogar o Anem per feina– i també UGT i CC.OO., amb qui s’ha consensuat el material informatiu. Els dos sindicats també gestionen el principal Punt de Defensa dels Drets Laborals de la ciutat, ubicat a Ciutat Vella i en funcionament des de fa 12 mesos de forma concertada amb Barcelona Activa. Les peticions d’assessorament que detecten les informadores del punt mòbil es deriven majoritàriament cap aquest espai, que forma part del Pla de Desenvolupament Econòmic del districte. A través d’aquest nou servei “es millora la vida d’unes 4.000 dones a l’any”, ha xifrat Enric Miravitlles, director de Desenvolupament Local de Proximitat de Barcelona Activa. Durant la prova pilot també es realitzaran xerrades als dos districtes, impartides per tècnics de Barcelona Activa, a fi de que treballadores de la llar preguntin dubtes concrets i tinguin ocasió de conèixer-se entre sí i “crear xarxa”.

Més notícies
L’Ajuntament es reunirà amb Renfe després de la campanya de tuits contra el ‘top manta’
Notícia: L’Ajuntament es reunirà amb Renfe després de la campanya de tuits contra el ‘top manta’
Comparteix
Pisarello ja s'ha reunit també amb la presidenta del Port, Mercè Conesa, per coordinar la pressió policial a la venda ambulant
El nou barri sobre la Rambla Prim s’estrenarà abans que l’estació de la Sagrera
Notícia: El nou barri sobre la Rambla Prim s’estrenarà abans que l’estació de la Sagrera
Comparteix
Més de 3.700 pisos transformaran aquest cul-de-sac en el marc del Pla Sant Andreu-Sagrera i s’alçaran ja el proper mandat
L’Ajuntament té 32 pisos d’habitatge social buits des de fa un any i mig
Notícia: L’Ajuntament té 32 pisos d’habitatge social buits des de fa un any i mig
Comparteix
El govern d'Ada Colau i el Consorci de la Zona Franca, l'ens promotor dels habitatges, s'acusen mútuament de la situació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa