Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau rectifica i recupera la gestió clàssica dels espais verds
  • CA

El govern municipal de Barcelona fa un cop de timó a la gestió de la vegetació urbana i reprèn el manteniment clàssic amb sega de gespes, desbrossat dels escocells dels arbres i poda de branques. Al mes de juny l’executiu d’Ada Colau havia anunciat una “nova gestió del verd” per afavorir l’entrada espontània de flora i fauna vista durant el confinament, que havia deixat imatges d’espais del tot assilvestrats a la ciutat.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquest dissabte un “pla d’actuació durant la tardor” de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins. Ha atribuït l’actual estat de la vegetació al temporal Glòria, les pluges de primavera i la pandèmia, sense mencionar en cap moment la reducció voluntària dels treballs de jardineria que va impulsar fa quatre mesos.

“Posem en marxa tots els equips de Parcs i Jardins, traiem al carrer a 700 treballadors públics per posar a punt la ciutat”, ha dit Badia. “Aquest reforç del manteniment es farà amb els criteris que des de fa anys s’han començat a desplegar a Barcelona”, indica el consistori en un comunicat. La major intervenció sobre la vegetació incorporarà els criteris ecològics consolidats, com evitar els químics agressius amb el medi ambient. Així persistiran la minimització dels tractaments fitosanitaris amb priorització del control biològic i la prevenció, la poda menys invasiva o els adobs orgànics.

La vegetació del parc de les Glòries ha engolit les tanques que l’envoltaven / MMP

Els 5 àmbits prioritaris d’aquesta posada al dia són la sega de gespes als parcs, el desbrossament d’escocells, la revisió, plantació i poda de l’arbrat, manteniment d’espais verds cedits a centres educatius i renovació de 246 grups de flor de temporada. Els jardiners plantaran un miler d’arbres als 10 districtes, en escocells que han quedat buits per la retirada del que hi havia. En podaran 35.000, a més. Aproximadament cada any es reposen uns 3.000 arbres –un total de 243.208 a la ciutat– per malaltia o risc.

També està previst col·locar prop de 100.000 flors entre octubre i març. La plantilla municipal posarà el focus en 134 espais verds que l’Ajuntament ha cedit a escoles per fer part de la jornada lectiva a l’aire lliure i evitar contagis. Aquestes àrees rebran una especial atenció i neteja per evitar incidències. A banda, com a preludi d’aquest pla, ja van ser condicionats al setembre 26 espais verds que eren escenari de les festes de la Mercè.

Els escocells de la discòrdia

Els escocells que envolten els arbres dels carrers han estat motiu de controvèrsia ciutadana els darrers mesos. Part dels veïns celebren l’esclat de flora en aquests espais tradicionalment buits, mentre que altres barcelonins ho veuen com una mostra de deixadesa. Ara el nou pla d’actuació desbrossarà dos cops per setmana els escocells situats en centres històrics de barris i en els carrers més utilitzats.

Uns 1.300 escocells seguiran acollint “flora amiga”, que són espècies vegetals que atrauen petits animals beneficiosos per al control de plagues dels arbres i inofensius pels humans. A Barcelona n’hi ha 200.000, d’escocells, que no es tracten amb herbicides per la seva toxicitat. El reforç de manteniment inclou també la neteja de paviments de sauló en zones d’alta afluència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa