Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
D’urgències a la UCI: l’hospital Sant Pau alerta de l’alta taxa d’ingrés per Covid-19
  • CA

La directora del servei d’urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ​​Mireia Puig, ha alertat que el 40% de les urgències que arriben al centre per Covid-19 s’han d’ingressar, i d’elles un 10% acaba en la unitat de cures intensives (UCI). El director de l’UCI de l’hospital, Jordi Mancebo, ha afegit que, d’aquest 10% de pacients que arriben als llits de crítics, moren entre un 20 i un 30%. En canvi d’aquells pacients ingressats en llits hospitalaris normals, moren un 7 o 8%, ha declarat a Europa Press.

Puig ha subratllat que, rere la cara més visible de la pandèmia amb pacients asimptomàtics, hi ha un grup molt important de malalts que desenvolupen una pneumònia. Un alt percentatge d’aquests requereix ingrés hospitalari: “No conec cap altra patologia que generi aquesta taxa d’ingrés. És enorme”.

Mancebo ha concretat que el perfil dels ingressats a l’UCI no ha canviat, com tampoc el quadre clínic, tot i que la mortalitat ha disminuït: “La mortalitat és una mica més baixa que a la primera onada i els malalts estan igual de greus però tenim més temps ara”. Sobre el volum d’ingressos, el director de l’UCI ha explicat que aquest divendres es va donar el “pic més important” des de l’inici de la segona onada, malgrat les limitacions impulsades pel Govern per frenar el creixement de la pandèmia.

En aquest sentit, Puig ha insistit que, quan s’impulsen mesures, el seu efecte triga dues setmanes a veure’s reflectit. Per això, tot i que actualment s’han frenat els contagis, el nombre d’ingressos seguirà creixent i “no es notarà millora” fins d’aquí a tres setmanes.

Desprogramacions

Malgrat l’increment de la pressió assistencial pel coronavirus, l’hospital no ha desprogramat altres activitats “per ara” gràcies a la flexibilització d’espais i personal. Estan usant àrees complementàries, com una unitat de semicrítics i vestíbuls, per a l’ampliació de les Urgències.

Mancebo ha reivindicat l'”esforç enorme” en tota l’àrea d’Urgències per augmentar el nombre de llits, evitar ingressos innecessaris i filtrar adequadament als malalts, el que permet optimitzar els llits de l’hospital.

Plantilla esgotada

Tot i que el centre encara no ha desprogramat activitat assistencial, Mancebo ha dit que han viscut l’inici de la segona onada amb “extrema preocupació” perquè el personal sanitari està esgotat després de l’impacte de la primera onada, que va suposar una allau de treball.

Així, ha instat l’administració a evitar que aquest desgast vagi a més, que avaluï la gravetat d’estrès amb el personal i les seves possibles conseqüències, que ofereixi ajuda psicològica –i puntualment psiquiàtrica–, i també més descansos. Puig ha afegit que formar part d’un equip protegeix el personal, i també entendre que el seu treball és de “altíssim valor”, encara que això no s’arregli la situació física i anímica de la plantilla.

Hi ha molta fragilitat. La gent no està bé: han patit molt i seguiran patint molt en els pròxims mesos fins que tinguem una vacuna, i això és un risc major per al sistema”, ha advertit Mancebo.

Tractaments mentre no hi hagi vacuna

Puig ha defensat que, amb la recerca sobre tractaments, la comunitat mèdica vol millorar la supervivència de la ciutadania i escurçar el temps de la malaltia per evitar complicacions. No obstant, ha lamentat que, amb els assaigs clínics en marxa, “no hi ha indicis que aparegui un medicament amb aquestes condicions”.

Per la seva banda, Mancebo ha assegurat que “no se sortirà” de la pandèmia mentre no hi hagi un tractament, i ha reivindicat la importància de la vacuna per protegir la gent. Tots dos doctors han insistit en la importància de les mesures de prevenció –higiene de mans, ús de mascareta i distanciament social– i han afegit que dependrà de l’comportament social l’impacte de la pandèmia aquest hivern.

Més notícies
Un pacient del Clínic a la Unitat de Vigilància Intensiva Respiratòria / Franciso Àvia - Hospital Clínic
Barcelona deixa enrere el “pic de contagis” i centra esforços als hospitals
Notícia: Barcelona deixa enrere el “pic de contagis” i centra esforços als hospitals
Comparteix
A mesura que es frena el ritme de contagis, la prioritat és evitar el col·lapse dels hospitals
Una dona duu mascareta pel coronavirus a Barcelona | ACN
El coronavirus frena la seva expansió a Barcelona
Notícia: El coronavirus frena la seva expansió a Barcelona
Comparteix
Les dades epidemiològiques mostren un alentiment dels contagis per l’efecte de les restriccions
Joaquín López-Contreras, cap clínic de la Unitat de Malalties infeccioses de l'Hospital Sant Pau, abans de l'entrevista / Jordi Play
Infectòleg del Sant Pau: “Ara un constipat és covid fins que no es demostri el contrari”
Notícia: Infectòleg del Sant Pau: “Ara un constipat és covid fins que no es demostri el contrari”
Comparteix
Joaquín López-Contreras apunta que les noves mesures no li semblen "la panacea" perquè no resolen els contagis socials i intrafamiliars
Doctor Jordi Mancebo, director de Medicina Intensiva / Hospital Sant Pau
Cap de la UCI de Sant Pau: “Ser un misantrop és la millor manera de protegir-te de la Covid-19”
Notícia: Cap de la UCI de Sant Pau: “Ser un misantrop és la millor manera de protegir-te de la Covid-19”
Comparteix
Entrevista al doctor Jordi Mancebo, director de Medicina Intensiva de l'Hospital Sant Pau
El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Jordi Play
Antoni Trilla: “La vacuna de la Covid-19 no ha de ser obligatòria”
Notícia: Antoni Trilla: “La vacuna de la Covid-19 no ha de ser obligatòria”
Comparteix
Entrevista a l’epidemiòleg estrella de l’Hospital Clínic, que valora el risc de les escoles, la Diada i el transport públic
Ethel Sequeira, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i metgessa de família / Jordi Play
Metgessa de família: “Quan els missatges no són clars, no es compleixen”
Notícia: Metgessa de família: “Quan els missatges no són clars, no es compleixen”
Comparteix
ENTREVISTA | Ethel Sequeira, doctora del CAP Casanova, denuncia la "insostenible" situació de l’Atenció Primària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa