El govern espanyol bloqueja els moviments d’un iot d’un oligarca rus que és un estret col·laborador del president del seu país, Vladímir Putin; el Palau de la Música suspèn el concert d’un pianista d’aquesta nacionalitat per ser un fidel seguidor de Putin; fins i tot, la sala Luz de Gas decideix prescindir del vodka rus, com a gest de “solidaritat” amb el poble ucraïnès, envaït el 24 de febrer per Rússia.

Des de l’esclat de la guerra, el focus és a l’est d’Europa, s’han pres iniciatives de tota mena per condemnar l’acció militar i a Barcelona hi ha qui també ha volgut parar atenció a la realitat multicultural de la ciutat. I en el pitjor sentit, per fer exaltar pulsions racistes, també, com és el cas d’una treballadora de la llar acomiadada aparentment només per la seva nacionalitat. Malgrat tot, la comunitat russa fa anys que conviu pacíficament a la capital catalana i creix ràpidament. Com és i on viu?

Població russa a Barcelona

Les persones que tenen la nacionalitat del país més gran del món i que habiten a Barcelona cada cop són més. En 20 anys aquests residents s’han multiplicat per vuit, perquè han passat de menys d’un miler, 973, el 2001, a 8.073, el 2021. Des del 2001 no han parat de ser més i més. Els únics moments on s’ha vist un decreixement de població amb aquesta nacionalitat han estat els anys 2007 i 2009, coincidint amb el període de l’esclat de la bombolla immobiliària.

La població russa a la ciutat viu força dispersa. De totes maneres, sobta com en un espai similar a la mida que ocupa la plaça de Catalunya -sense comptar la possibilitat que s'hi pugui edificar un bloc de pisos- hi viuen 160 russos. Aquesta comparativa serveix per il·lustrar com en un espai de 26.000 metres quadrats, en aquest cas ubicat prop d'on hi ha l'estació Encants de l'L2 de metro -la línia lila-, hi viu un centenar i mig de persones russes. Aquesta és la zona de tota la capital catalana més densament poblada per russos.

L'Ajuntament de Barcelona cada any actualitza el padró municipal i, entre altres, indica on viu la població en funció del passaport que té. I ofereix aquestes dades segregades per seccions censals, la unitat més petita que es pot apreciar la dispersió de la gent a la capital.

Per barris, el més popular pels russos és el de la Dreta de l'Eixample (365), seguit del Besòs i el Maresme (325), de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (320), la Sagrada Família (269), el Poblenou (250) i la Nova Esquerra de l'Eixample (246).

Comparativament amb la comunitat d'ucraïnesos, conformada a Barcelona per 5.382 habitants, els russos són majoria en 58 dels 73 barris de la ciutat. On més es noten els contrastos entre ambdues poblacions són en barris com la Dreta de l'Eixample, on hi ha 365 russos i 103 ucraïnesos; a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, on els russos censats allà són 320, mentre que els ucraïnesos un terç, 102; a Sant Gervasi - Galvany, amb 232 russos i 71 ucraïnesos; Pedralbes, amb una població de 187 nacionals russos i 42 d'ucraïnesos; o Sant Gervasi - la Bonanova, on la tendència es manté similar, amb 163 russos i només 43 ucraïnesos.

La tendència s'inverteix en zones històricament formades per la classe obrera, com la Verneda i la Pau, on els ucraïnesos (140) són més que els russos (123); Sant Andreu, amb 127 ucraïnesos i 110 russos; les Roquetes, on la població ucraïnesa censada es xifra en 108, mentre que de russos n'hi ha 70; o el Turó de la Peira, on hi ha 98 ucraïnesos i 54 russos.

No es pot afirmar de forma categòrica que la comunitat russa sigui més rica que la ucraïnesa, malgrat que les dades de distribució de població ho aparentin. Hi ha, això sí, una forta dualitat entre nouvinguts russos benestants i precaris, que no es dona en l'altra nacionalitat. Per exemple els russos tripliquen la població dels ucraïnesos en zones on la renda disponible de les llars supera en un 30% la mitjana de Barcelona, com és el cas de la Dreta de l'Eixample, Pedralbes, Sant Gervasi - la Bonanova i el Putxet i el Farró. Al contrari, els ucraïnesos superen la població russa en barris on la renda de les llars és un 30% inferior al valor mitjà de la ciutat. És el cas de les Roquetes, Verdun, la Trinitat Vella i la Trinitat Nova.

Quant als estudis, un percentatge molt elevat dels russos està molt ben qualificat. De fet, 6 de cada 10 tenen almenys un títol universitari o de grau superior i 3 de cada 10 tenen el batxillerat, el BUP, COU o un cicle formatiu de grau mitjà. Només un 7,1% tenen estudis primaris i un 1% restant està catalogat com a "sense estudis" tot i que aquest grup inclou també aquells de qui no consta el nivell de formació.

Més notícies
Manifestants contra la guerra a Ucraïna concentrats a plaça Catalunya / ACN

Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona

Notícia: Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona
Comparteix
Es concentren a la frontera amb Sant Adrià del Besòs i en 10 anys gairebé han doblat població
Notícia: Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona - Mobile
Una vista de Sant Petersburg / Pixabay

La guerra d’Ucraïna refreda l’agermanament de Barcelona i Sant Petersburg

Notícia: La guerra d’Ucraïna refreda l’agermanament de Barcelona i Sant Petersburg
Comparteix
L'Ajuntament suspèn relacions amb la segona ciutat russa fins que no cessi el foc
Notícia: La guerra d’Ucraïna refreda l’agermanament de Barcelona i Sant Petersburg - Mobile
Un passatger entra a la zona de vies de l'estació de Sants de Barcelona / Albert Cadanet (ACN)

Metro gratis pels refugiats ucraïnesos que arriben en avió o a Sants

Notícia: Metro gratis pels refugiats ucraïnesos que arriben en avió o a Sants
Comparteix
Les estacions Aeroport T1, Aeroport T2 i Sants Estació seran de lliure accés per als que fugen de la guerra a Ucraïna
Notícia: Metro gratis pels refugiats ucraïnesos que arriben en avió o a Sants - Mobile
Una parella de gent gran amb les mans entrellaçades a Barcelona / Paola de Grenet

Denuncien que acomiaden una cuidadora tan sols per ser russa

Notícia: Denuncien que acomiaden una cuidadora tan sols per ser russa
Comparteix
Una entitat assegura que la dona que cuidava un home gran va ser substituïda per una coneguda, que és ucraïnesa
Notícia: Denuncien que acomiaden una cuidadora tan sols per ser russa - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni de Prenafeta a març 20, 2022 | 09:28
    Antoni de Prenafeta març 20, 2022 | 09:28
    La PUTIN COLAU ha ajudat als amics de Putin en tot, inclus en fer baixar els lloguers per a ells, malgrat que els hi sobrin els bitllets per les orelles. Comuns es beneficiaria de Putin? I del Maduro? Mes clar que l'aigua Bruta del Besos i del Colau

Nou comentari

Comparteix