“Gel? Ni en tenim ni sabem quan en tornarem a tenir. Truquem cada dia per demanar-ne, però no sabem quan en portaran, i quan arriba dura 10 segons, de seguida es venen tots els paquets. L’encarregat d’un petit però ben proveït supermercat de conveniència de l’avinguda Riera de Cassoles descriu així la situació que viu des de fa setmanes a causa de l’alta demanda i la baixa oferta de gel.
Els fabricants de gel van aturar-ne la producció a l’hivern per l’alt cost de l’electricitat. Això, sumat a la gran demanada de glaçons a causa de l’actual onada de calor i l’augment del turisme, ha provocat que Barcelona sigui ara mateix una ciutat sense gel. O gairebé sense. La majoria dels supermercats de conveniència que hi ha entre Gràcia i el barri del Farró es declaren resignadament deserts de gel. “No n’hi ha, no hi ha manera de trobar-ne”, assegura l’encarregat d’una de les botigues en un cap de setmana tòrrid en què no pot servir el que més li demanen.
Fa setmanes que no arriba
Així mateix, en alguns establiments de la cadena Condis, específicament, fa dues setmanes que no arriba cap bossa de glaçons. Una de les treballadores indica que “el preu de les bosses es manté igual que sempre, però com no els hi arriba, no poden vendre-les als clients”.
Tanmateix, sempre hi ha excepcions. En un supermercat del carrer Bertón de los Herreros queden tres bosses de gel a la nevera. El dependent assegura que és perquè es reparteixen les existències amb un “amic”. “Ara s’acabarà i no en tinc més, espero que demà me’n portin”, especula. Admet que és afortunat perquè altres supermercats “fa vint dies que no en tenen”.
Però la felicitat no és mai completa i es queixa molt del preu, perquè una clienta ha arrufat el nas quan li ha demanat tres euros per cada bossa. “A mi em costa 2,75 euros cadascuna, només m’hi guanyo 25 cèntims!” al·lega. I treu la calculadora per ensenyar la resta a la clienta. Assegura que mai li havien cobrat més d’1,90 euros per bossa. “És pel preu de la llum”, afegeix. I arronsa les espatlles.
L’hostaleria busca altres vies
El sector de l’hostaleria també ha patit les conseqüències. Són molts els bars i restaurants que busquen solucions per contrarestrar la poca oferta de gel en el mercat. A la cafeteria Venecia, ubicada al carrer de Viladomat, han deixat de comprar-ne i ara el fan ells mateixos, diu la Jessica, que treballa a la cafeteria des de fa cinc anys.
Al restaurant Quixot també produeixen el seu propi gel. Segons explica un dels treballadors de l’establiment, Ricardo Díaz, van decidir comprar una màquina de gel, ja que la seva distribuïdora, Gel Fruits, va augmentar un 20% el preu i només rebien la meitat de les bosses que encarregaven. “Si abans pagàvem 3,5 euros per bossa, ara en paguem més de cinc”, expressa Díaz, que afegeix que la pujada de preus és general, no únicament en aquest aspecte.
L’encarregat del Frankfurt Pau Claris, Antonio Valares, assenyala que l’empresa a qui compren en gel, As del Hielo, manté les mateixes quantitats que abans en els enviaments. El preu, però, ha pujat un 10% en l’últim mes, detalla Valares.
Diversos establiments s’han vist forçats a cobrar un suplement per begudes amb glaçons. És el cas de la cadena SandWichez, on es cobra cinc cèntims més si vols beure un cafè amb gel, explica Laia Simon, treballadora de la cafeteria.