“Gel? Ni en tenim ni sabem quan en tornarem a tenir. Truquem cada dia per demanar-ne, però no sabem quan en portaran, i quan arriba dura 10 segons, de seguida es venen tots els paquets. L’encarregat d’un petit però ben proveït supermercat de conveniència de l’avinguda Riera de Cassoles descriu així la situació que viu des de fa setmanes a causa de l’alta demanda i la baixa oferta de gel.

Els fabricants de gel van aturar-ne la producció a l’hivern per l’alt cost de l’electricitat. Això, sumat a la gran demanada de glaçons a causa de l’actual onada de calor i l’augment del turisme, ha provocat que Barcelona sigui ara mateix una ciutat sense gel. O gairebé sense. La majoria dels supermercats de conveniència que hi ha entre Gràcia i el barri del Farró es declaren resignadament deserts de gel. “No n’hi ha, no hi ha manera de trobar-ne”, assegura l’encarregat d’una de les botigues en un cap de setmana tòrrid en què no pot servir el que més li demanen.

Gent comprant en un supermercat / Europa Press
Gent comprant en un supermercat / Europa Press

Fa setmanes que no arriba

Així mateix, en alguns establiments de la cadena Condis, específicament, fa dues setmanes que no arriba cap bossa de glaçons. Una de les treballadores indica que “el preu de les bosses es manté igual que sempre, però com no els hi arriba, no poden vendre-les als clients”.

Tanmateix, sempre hi ha excepcions. En un supermercat del carrer Bertón de los Herreros queden tres bosses de gel a la nevera. El dependent assegura que és perquè es reparteixen les existències amb un “amic”. “Ara s’acabarà i no en tinc més, espero que demà me’n portin”, especula. Admet que és afortunat perquè altres supermercats “fa vint dies que no en tenen”.

Però la felicitat no és mai completa i es queixa molt del preu, perquè una clienta ha arrufat el nas quan li ha demanat tres euros per cada bossa. “A mi em costa 2,75 euros cadascuna, només m’hi guanyo 25 cèntims!” al·lega. I treu la calculadora per ensenyar la resta a la clienta. Assegura que mai li havien cobrat més d’1,90 euros per bossa. “És pel preu de la llum”, afegeix. I arronsa les espatlles.

L’hostaleria busca altres vies

El sector de l’hostaleria també ha patit les conseqüències. Són molts els bars i restaurants que busquen solucions per contrarestrar la poca oferta de gel en el mercat. A la cafeteria Venecia, ubicada al carrer de Viladomat, han deixat de comprar-ne i ara el fan ells mateixos, diu la Jessica, que treballa a la cafeteria des de fa cinc anys.

Al restaurant Quixot també produeixen el seu propi gel. Segons explica un dels treballadors de l’establiment, Ricardo Díaz, van decidir comprar una màquina de gel, ja que la seva distribuïdora, Gel Fruits, va augmentar un 20% el preu i només rebien la meitat de les bosses que encarregaven. “Si abans pagàvem 3,5 euros per bossa, ara en paguem més de cinc”, expressa Díaz, que afegeix que la pujada de preus és general, no únicament en aquest aspecte.

L’encarregat del Frankfurt Pau Claris, Antonio Valares, assenyala que l’empresa a qui compren en gel, As del Hielo, manté les mateixes quantitats que abans en els enviaments. El preu, però, ha pujat un 10% en l’últim mes, detalla Valares.

Diversos establiments s’han vist forçats a cobrar un suplement per begudes amb glaçons. És el cas de la cadena SandWichez, on es cobra cinc cèntims més si vols beure un cafè amb gel, explica Laia Simon, treballadora de la cafeteria.

Persones assegudes a bars de la plaça dels Àngels del Raval / Europa Press
Persones assegudes a bars de la plaça dels Àngels del Raval / Europa Press
Més notícies
Interior d'un bar / Laura Busquets i Lourdes Casademont (ACN)
El sou dels treballadors de l’hostaleria es desploma per la pandèmia
Notícia: El sou dels treballadors de l’hostaleria es desploma per la pandèmia
Comparteix
El salari mitjà del sector cau per sota dels 850 euros al mes a causa dels ERTO, mentre que abans era de 1.500 euros
Cadires d'una terrassa recollides en una imatge d'arxiu / Europa Press
Els bars i comerços de Ciutat Vella tancaran abans pel soroll nocturn
Notícia: Els bars i comerços de Ciutat Vella tancaran abans pel soroll nocturn
Comparteix
La mesura només afecta quatre punts conflictius d'aquest districte barceloní on se superen els límits de soroll
Recreació de la reforma de la Rambla / Ajuntament de Barcelona
Les obres de reforma de la Rambla començaran després de la Mercè
Notícia: Les obres de reforma de la Rambla començaran després de la Mercè
Comparteix
La remodelació arrencarà passada la Festa Major a la part baixa del passeig i es preveu que la primera fase duri uns 18 mesos
restaurant Fismuler, un dels guardonats
Aquests són els millors restaurants de Barcelona 2022
Notícia: Aquests són els millors restaurants de Barcelona 2022
Comparteix
Fismuler, Echegaray i Casa Petra, guardonats amb els Premis Barcelona Restauració d’entre 30 nominats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: La T-molt Llarga a agost 08, 2022 | 18:54
    La T-molt Llarga agost 08, 2022 | 18:54
    Això és senyal de q ens ha arrivat de plè el CANVI CLIMÀTIC, i també l'emergència climàtica!!!!!
    • Icona del comentari de: Bse a agost 08, 2022 | 20:12
      Bse agost 08, 2022 | 20:12
      El canvi climàtic fa temps que ha arribat, i porta avisant moltíssims anys. El problema és que els nostres política covards sempre li han donat l’esquena, argumentant altres prioritats, i omplint la butxaca amb el petrodolars. Qui se n’hagi adonat ara és un somiatruites del país de la piruleta.
  2. Icona del comentari de: FX a agost 08, 2022 | 22:51
    FX agost 08, 2022 | 22:51
    Si poseu aigua al congelador i espereu unes hores tindreu glaçons. Que (encara) no s'acaba el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa