Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona en alerta per contaminació atmosfèrica per la pols africana

La Generalitat ha activat una alerta pels nivells de contaminació atmosfèrica a Barcelona, per culpa de l’arribada de pols africana. A través del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha indicat que l’avís és de caràcter preventiu i se situa en un nivell moderat a causa de partícules de pols en suspensió, coneguda com a PM10. Aquest fenomen no només afecta la capital catalana, sinó a un total de 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric, i a les zones de qualitat de l’aire del Pirineu Oriental, Pirineu Occidental i Prepirineu.

“L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental”, indica la Generalitat aquest dimecres, a través d’un comunicat. Aquesta alerta s’activa un cop se superen els 50 μg/m³ de PM10 en algun dels punts de mesurament de les zones de qualitat de l’aire. “A més, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria tornar a superar aquest límit durant el dia d’avui en aquestes zones, donat que es preveu que la situació d’intrusió de pols d’origen africà continuï”, afirma l’administració pública.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural recomana a la ciutadania que fomentin els trajectes a peu o en bicicleta, així com l’ús del transport públic. D’igual forma, demanen que es redueixi al màxim possible el desplaçament en vehicle privat. Per això també aconsellen el teletreball. Una altra de les recomanacions que fan és que s’abaixi la temperatura del termòstat de les llars.

Tot per culpa de la calitja

L’explicació de tot plegat és la calitja que arrossega la borrasca Cèlia i que enterboleix el cel. La pols sahariana ha afectat bona part de la península Ibèrica i continua enfilant-se per Europa. La pols en suspensió persistirà en general a Catalunya fins, almenys, aquest dimecres. El núvol podria començar esvair-se a partir de dijous, tot i que encara el cel podria continuar entelat durant uns quants dies.

Més notícies
Cel rogent a Múrcia a causa de la calitja, provocada per un núvol de pols sahariana arrossegat per la borrasca Cèlia / Javier Carrión / Europa Press

La calitja que la borrasca Cèlia porta a Barcelona

Notícia: La calitja que la borrasca Cèlia porta a Barcelona
Comparteix
El núvol de pols sahariana podria enterbolir el cel de la ciutat, com ha passat en altres punts de l'Estat
Notícia: La calitja que la borrasca Cèlia porta a Barcelona - Mobile
Cartell indicatiu de la ZBE / Àlex Recolons (ACN)

Nou xoc entre PSC i comuns, aquest cop per la ZBE i les futures limitacions

Notícia: Nou xoc entre PSC i comuns, aquest cop per la ZBE i les futures limitacions
Comparteix
"No és el moment", assegura el primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, mentre el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, dels comuns, ho estudia
Notícia: Nou xoc entre PSC i comuns, aquest cop per la ZBE i les futures limitacions - Mobile
La ronda Litoral a Barcelona amb un senyal de la ZBE / ACN

La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys

Notícia: La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
Comparteix
L'Ajuntament assegura que s'han evitat 125 morts prematures anuals des de la implementació de la mesura
Notícia: La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys - Mobile
La ronda Litoral a Barcelona amb un senyal de la ZBE / ACN

Aquests són els vehicles que Barcelona també vol prohibir a la ZBE

Notícia: Aquests són els vehicles que Barcelona també vol prohibir a la ZBE
Comparteix
Els cotxes amb etiqueta groga, el proper objectiu del consistori per reduir les emissions de gasos contaminants
Notícia: Aquests són els vehicles que Barcelona també vol prohibir a la ZBE - Mobile

Nou comentari

Comparteix