Valls promet al programa electoral “eliminar” el top manta en 90 dies

El candidat insisteix en la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics, d'hivern o d'estiu, i a dedicar un carrer a Samaranch

El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls es compromet en el seu programa electoral a “eliminar” el top manta de la ciutat i a “controlar les màfies que el gestionen” en els primers 90 dies de mandat. La seguretat és el primer punt del programa electoral de Valls, que en aquesta matèria també proposa 1.500 nous agents de la Guàrdia Urbana i la restitució de la unitat d’antiavalots del cos. Crear una regidoria de Famílies i Gent Gran i un observatori internacional de ciutats mediterrànies contra el canvi climàtic ubicat al castell de Montjuïc són algunes de les mesures que proposa.

D’altra banda, el candidat a l’alcaldia planteja un programa per començar a preparar la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics i dedicar un carrer a Joan Antoni Samaranch pel seu paper en els Jocs Olímpics del 1992.

Pel que fa a la seguretat, el programa electoral de Valls, que es presenta a les eleccions amb la plataforma Barcelona pel Canvi-Ciutadans, també planteja que sigui el mateix alcalde qui assumeixi l’estratègia de seguretat de la ciutat, l’ús de la 5G com a eina de suport a la tasca policial o la demanda a la Generalitat de més presència de Mossos d’Esquadra a la ciutat, així com la introducció en l’agenda política de la creació d’una policia metropolitana.

En qüestions socials, Valls planteja “incrementar la capacitat d’acció social de Barcelona”, crear una nova regidora de Famílies i Gent Gran i una Oficina d’Afers del Poble Gitano. A més, l’exprimer ministre francès es compromet a seguir impulsant els punts d’assessorament energètic, posats en marxa durant el mandat de l’alcaldessa Ada Colau. En qüestions d’immigració, aposta per acollir refugiats, però també per “organitzar amb responsabilitat” la immigració per “evitar un efecte crida”. 

Davant del que anomena “urgència climàtica”, el programa de l’exprimer ministre francès planteja un “pla de xoc” per “dissenyar una estratègia municipal contra el canvi climàtic”. Entre les mesures, aposta per la gratuïtat del transport públic dins de la ciutat en episodis d’alta contaminació i la creació d’un observatori internacional de ciutats mediterrànies contra el canvi climàtic que estigui ubicat al castell de Montjuïc. 

Barcelona, cocapital de l’Estat 

A més, Valls defensa que Barcelona esdevingui la cocapital de l’Estat i “construir un projecte de colideratge de la ciutat a l’Estat”, així com “recuperar l’esperit original de Barcelona capital del Mediterrani”. També planteja crear una Oficina Brexit per atendre els britànics que viuen a la ciutat i posa sobre la taula la necessitat d’un replantejament de la governança de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

En urbanisme, la candidatura de l’exprimer ministre francès vol “accelerar” el projecte executiu de la Rambla per iniciar les obres l’any 2020, remodelar la Via Laietana, l’avinguda Paral·lel i negociar amb el ministeri de Foment el desdoblament de la Ronda Litoral, entre altres qüestions. 

A més, el programa proposa un nou Pla de Barris “orientat a l’eficàcia de les inversions i la transversalitat de les accions”. Pel que fa a la Sagrada Família, el programa de Valls es limita a dir que “impulsarà l’acord amb la Sagrada Família per facilitar el seu desenvolupament consensuat”. 

20.000 habitatges “assequibles” amb el sector privat

Valls es fixa l’objectiu de crear 20.000 habitatges “assequibles” en vuit anys, dels quals 10.000 estarien a la ciutat de Barcelona i els altres 10.000 a l’àrea metropolitana. El 75% dels pisos creats a la ciutat serien de lloguer assequible. “Assolirem aquest repte en el marc d’una col·laboració amb el sector privat”, apunta el programa. 

A banda de l’habitatge social, Valls també proposa incrementar la construcció d’habitatges privats per fer disminuir els preus. Per fer-ho, l’exprimer ministre francès vol “agilitzar” els processos, tant de producció com d’adquisició de sòl i de tramitació perquè els empresaris obtinguin llicències de construcció més ràpidament. Amb aquestes mesures, Valls diu que es podran construir els 20.000 habitatges privats que apunta que ja tenen ordenació urbanística desenvolupada a Barcelona. 

Jocs Olímpics i homenatge a Samaranch 

Amb l’objectiu que Barcelona presenti una candidatura per organitzar de nou uns Jocs Olímpics, Valls proposa en l’últim punt dels seu programa crear el programa ‘Barcelona cap als Jocs Olímpics’ per tal de preparar la candidatura als Jocs Olímpics d’hivern del 2030 o els d’estiu del 2032. Malgrat que reconeix que la decisió s’ha de consensuar amb la Generalitat, l’Estat i el Comitè Olímpic Espanyol, la candidatura de l’exprimer ministre francès insisteix que hi ha precedents de ciutats que han repetit en l’organització d’uns Jocs Olímpics, com París, Londres o Atenes. 

El penúltim punt del programa de Valls també planteja fer un homenatge a Joan Antoni Samaranch, que va ser president del Comitè Olímpic, per “reconèixer les persones que van fer possible” que Barcelona organitzés els Jocs Olímpics del 1992. A més d’actes per retre homenatge a Samaranch, Valls aposta per dedicar-li un carrer a la ciutat.

Més informació

Nou comentari