El ministre d’Universitats i extinent d’alcaldia barceloní Joan Subirats s’ha pronunciat sobre la investigació judicial a Ada Colau. En una entrevista a El País, preguntat sobre si l’alcaldessa hauria de dimitir com demanava que fessin d’altres polítics imputats, l’acadèmic ha tancat files amb el partit però ha deixat entreveure la seva posició crítica amb el codi ètic.

“El context no té res a veure”, ha respost en referència al que Colau exigia a d’altres quan era candidata i activista. “No podem donar credibilitat a una associació fantasma que, insistint en un tema ja desestimat anteriorment pels tribunals, utilitza un codi ètic ultraexigent per carregar-se sense més a un polític electe“, ha dit.

El codi ètic dels comuns és, efectivament, molt rígid pel que fa a la corrupció. No concedeix a la militància el dret a la presumpció d’innocència i exigeix posar el càrrec a disposició “de forma immediata” tan bon punt un jutjat iniciï una investigació. Estableix que cal fer-ho en cas de ser investigat per qualsevol delicte vinculat a la corrupció personal o en favor d’altres, com “prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de fons públics, ja sigui en interès propi o per afavorir terceres persones”.

El partit i la mateixa alcaldessa han intentat sortir d’aquesta rigidesa amb matisos que no consten al redactat, com “l’ànim de lucre personal”. Així, BComú va tancar la porta a cessar Colau el mateix dia que transcendia la seva imputació i també ha descartat convocar el Comitè de Garanties que preveu el reglament, que podria estudiar les circumstàncies de la citació a declarar i donar una resposta més argumentada a la continuïtat de l’alcaldessa.

El sou de Subirats

Joan Subirats ja va viure en pròpia pell la rigidesa de les normatives internes de BComú. Era docent i investigador de la UAB quan Ada Colau li va demanar d’incorporar-se al govern municipal i, suposadament, un compliment molt estricte del topall salarial dels comuns li hagués fet perdre la major part de la retribució que tenia. No obstant, va trobar dues hàbils escapatòries. El primer mandat es va acollir a l’excepció dictada pels comissionats no electes, a la pràctica necessària per poder fitxar professionals externs de prestigi.

Al segon mandat, quan ja anava a llistes com a número 2, va mantenir la jornada completa a la UAB i va renunciar al sou municipal de tinent d’alcaldia. Una compaginació de responsabilitats difícil, que no va agradar gens a l’oposició. Així, els darrers anys li ha pagat el sou la universitat pública en comptes de l’administració pública, un origen del diner públic que no preveu el codi ètic. En jubilar-se de la universitat de forma forçosa als 70 anys, va anunciar que també deixava l’Ajuntament de Barcelona. Finalment el govern espanyol l’ha cridat a files i la seva jubilació real ha quedat ajornada sine die.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ja a gener 23, 2022 | 15:05
  Ja gener 23, 2022 | 15:05
  Éscla, per que realment el 90% del que en diem "fer política" és de tot menys política.
 2. Icona del comentari de: Ricard a gener 23, 2022 | 16:08
  Ricard gener 23, 2022 | 16:08
  Fan la comèdia fer un codi ètic. I quan l'han d'aplicar diuen que és massa rígid.
 3. Icona del comentari de: Joanka a gener 23, 2022 | 16:13
  Joanka gener 23, 2022 | 16:13
  No deixa de ser interessant la mentida contínua i la demagògia que fan els komuns Es vàren passar el temps explicant-nos que si la transparència que si ells si tenien un codi ètic que tots els partits haurien de tenir .. d'això li vàren treure un bon redit electoral..ells si que eren 'nets i polits' no com la 'vella manera de fer política'... però és clar quan se l'han d'aplicar a si mateixos... la cosa canvia com la nit al dia. Es tracta d'un codi ètic modelic per aplicar a tothom .. llevat que siguis del seu partit. Aleshores tot són excuses per no aplicar-lo!! al final són iguals sel tor que CiU, el PP, er o colons....
 4. Icona del comentari de: fat boy a gener 23, 2022 | 17:05
  fat boy gener 23, 2022 | 17:05
  Tant per tant que posin que al qui enxampin llencant un paper a terra el guillotinaran en 24 hores. Total, per no aplicar-ho es pot dir el que es vulgui. Dit aixo, el que es proposa es una imbecil.litat perque nomes caldria inventar-se una falornia per fer fora a qui fos, cap politic duraria ni deu minuts.
 5. Icona del comentari de: Borja IL CAPPO DE LA MAFIA DE DESCorrupció DESComunal a gener 23, 2022 | 18:22
  Borja IL CAPPO DE LA MAFIA DE DESCorrupció DESComunal gener 23, 2022 | 18:22
  DESColau, pura mafia de lladres, purs DELINQUENTS COMUNS. Borja presó per vida!!
 6. Icona del comentari de: Isidre M. a gener 23, 2022 | 18:24
  Isidre M. gener 23, 2022 | 18:24
  Subirats quants pisos tens al carrer del Carme? PROU CORRUPCIO
 7. Icona del comentari de: Pilar a gener 24, 2022 | 11:55
  Pilar gener 24, 2022 | 11:55
  Algún periodista hauria d'explicar que li va passar a na Gemma Tarafa a l'ICO quan va estar d'investigadora, durant els anys 1998-2006, i perquè va marxar d'allà. A partir d'aquí, que tothom valori si persones com na Tarafa poden exigir res a ningú. N'estic seguríssima que hi ha més d'un cas així dins les files dels comuns.

Nou comentari

Comparteix