Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Joan Subirats esquiva el sou ètic de BComú compaginant Ajuntament i UAB

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats (BComú), compaginarà les seves responsabilitats a l’Ajuntament amb la docència, recerca i tutoria d’alumnes a la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB. A l’abril, abans de les eleccions, va demanar la reincorporació a dedicació completa com a catedràtic, segons han confirmat la universitat i ell mateix al TOT Barcelona.

Tant la tasca municipal com l’acadèmica són a jornada completa, almenys sobre el paper. Subirats confia fer viable el doblet gràcies a la reducció d’hores a la universitat que li permet l’antiguitat acumulada i a l’assignació a la seva tinència de 2 dels 8 comissionats del nou govern. Maria Truñó ja ha estat nomenada nova comissionada d’Educació i Khalid Ghali, nou comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós.

“Tot i que la tinença és molt àmplia, jo seguiré ocupant-me de l’àrea de Cultura com quan era comissionat i a més una part la portarà el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé (PSC), amb qui hem de veure com distribuïm els temes”, detalla. “La meva hipòtesi és que, sense que vagi en detriment de la meva feina a la universitat, podré atendre la funció municipal”, augura.

“Hi haurà jornades amb més dedicació a la universitat i jornades amb més dedicació a l’Ajuntament”, resumeix. Rebutja que no pugui atendre correctament les dues obligacions i considera que és justament el contrari: “Tot això implica més feina per mi i assegurar-me que no quedi malmesa ni la tasca docent ni la dedicació municipal”, esgrimeix.

Cobrarà de la UAB i no de l’Ajuntament

Fonts de Barcelona en Comú expliquen que el tinent “ha renunciat a cobrar cap salari de la institució” municipal i que per tant no se li aplicarà el sou ètic que fixa el partit per aquest mandat: un màxim mensual de 2.291 euros nets més el plus de 600 euros recentment aprovat. Sí que se li aplicaran la resta de punts del Codi ètic, com per exemple la renúncia a les dietes per assistència a reunions. “No li costo ni un duro a l’ajuntament”, defensa Subirats.

El salari del tinent el pagarà en solitari la UAB, confirmen partit i universitat. Segons la declaració de béns i activitats del propi polític, entregada aquest juny abans de la investidura, a la UAB tenia una retribució anual de 97.000 euros anuals “que representa 4.200 euros nets al mes”.

Durant l’any i mig que ha estat comissionat de Cultura, a finals del passat mandat, tenia una excedència de la universitat: “La vaig agafar perquè no tenia massa idea de què podia suposar el càrrec”. Però al cap d’uns mesos exercint, va tornar a donar classes. “Sense cobrar”, recalca. “No m’agradava interrompre la que és de fet la meva professió, porto 45 anys fent classe i ja només me’n queden 2 fins la jubilació forçosa als 70 anys”, argumenta.

Grau, tesis, màster, tutories…

Portaveus de la UAB detallen al TOT Barcelona que Subirats impartirà l’assignatura Introducció a la Ciència Política a 90 alumnes de primer curs de grau. Està programada pels dimarts i dijous de 9 a 11h i és compartida amb Ricard Gomà, exlíder d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona i també veterà docent de la facultat i de l’IGOP. De fet Gomà i Subirats han publicat aquest febrer un llibre junts, Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya.

“Impartir una assignatura no és només anar 4 hores a l’aula per setmana, també inclou les hores de preparar les classes, la bibliografia, fer tutories amb els alumnes…”, desgrana la universitat. A més d’aquesta matèria, la dedicació completa de Subirats inclourà també “fer hores de docència als màsters de la facultat i als programes de doctorat i dirigit Treballs de Final de Grau”. No hi ha un còmput exacte d’hores setmanals, sinó que s’ajusten a les necessitats de la facultat i a cada professor.

Subirats detalla que la seva trajectòria –50 tesis dirigides, triennis, sexennis…– li permet fer menys hores presencials al campus de Bellaterra i que fer classe a un grup de 90 alumnes també es compensa amb una menor càrrega lectiva, perquè “no és el mateix que portar només 20 alumnes de quart”. “Tindré algunes casses de màster i de doctorat i dirigiré alguna tesi”, confirma.

Fitxatge post-ruptura amb el PSC

Subirats és un dels ideòlegs de Barcelona en Comú i va cofundar la confluència dels comuns el 2014. Té 68 anys i la seva via professional ha estat sempre vinculada a l’acadèmia. Llicenciat i doctorat en economia, és professor de Ciències Polítiques des del 1990, ha dirigit de 1991 a 2009 l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) –d’on han sortit diversos quadres dels comuns i d’ICV– i va ser vicerector de la UAB de 1991 a 1994.

Va fer el salt oficialment a la política el novembre de 2017, quan Ada Colau el va fitxar com a nou comissionat de Cultura després de trencar amb el PSC. Fonts del partit apunten que aleshores es va fer una “excepció” en l’aplicació del Codi Ètic i que la nòmina de Subirats el passat mandat no estava subjecte al topall aplicat als regidors i a l’alcaldessa.

Aquestes eleccions va concórrer com a número 2 de la llista de Bcomú i mà dreta de l’alcaldessa. Just després de ser investida el va nomenar primer tinent. Després del pacte amb el PSC, ha quedat relegat a sisè tinent d’alcaldia. Janet Sanz i Laura Pérez, que ocupaven els llocs 3 i 4 de la candidatura, són ara segona i quarta tinentes i es situen en una millor posició per al relleu d’Ada Colau d’aquí 4 anys.

El fitxatge de Subirats va coincidir el passat mandat amb el de la seva dona, Carme Ribas. Reconeguda arquitecta i amb experiència prèvia a l’Ajuntament de Barcelona, és actualment gerent del Consorci del Besòs. Aquest ens l’integren els 5 ajuntaments del tram final de riu: Barcelona, Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet.

Més notícies

BComú apuja un 40% el sou de Colau

Notícia: BComú apuja un 40% el sou de Colau
Comparteix
BComú ha apujat el sou de l’alcaldessa en 900 euros, mentre que els regidors guanyaran 600 extra (27%)
Notícia: BComú apuja un 40% el sou de Colau - Mobile

Set incompliments i cap control: les llacunes de les declaracions de béns

Notícia: Set incompliments i cap control: les llacunes de les declaracions de béns
Comparteix
Falten el document d'Ada Colau i de 6 regidors més | Experts en transparència qüestionen l'eficàcia de l'eina anticorrupció perquè ningú la fiscalitza
Notícia: Set incompliments i cap control: les llacunes de les declaracions de béns - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: A la butxaca, oi a agost 02, 2019 | 09:24
    A la butxaca, oi agost 02, 2019 | 09:24
    Quin pàjaru, aquest! La feina a la uni ja la hi farà algun pobre becari sense sou. La pela és la pela, oi Subirats i a la UAB us paguen molt bé per la poca feina que hi fan els elements com vos!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa