Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Palau Albéniz ha costat més d’un milió d’euros els darrers 5 anys
  • CA

El govern d’Ada Colau rectifica i admet ara que allotjar la Casa Reial al Palauet Albéniz costa força més diners a l’erari municipal que els 4.300 euros en 10 anys que deia aquest mes de maig. Quant més, exactament? No queda clar. Segons la informació facilitada per l’Ajuntament de Barcelona al TOT Barcelona i al Síndic de Greuges de la ciutat, només el manteniment i neteja del palau de Montjuïc ha superat el milió d’euros els últims 5 anys

L’Ajuntament és reticent a atribuir aquest import a l’ús com a residència dels monarques, perquè la finca també acull –molt ocasionalment– actes oficials com sopars o entregues de premis i tres dies d’activitats per la Mercè. I, al capdavall, és un element del patrimoni arquitectònic local que s’ha de conservar en bones condicions amb independència del seu ús. Tot i així, algunes de les inversions que hi ha fet el consistori serien insòlites en un equipament municipal que no allotgés a la Corona espanyola, com un modern sistema de seguretat contra intrusions de més de 300.000 euros la passada tardor. O dos guàrdies urbans i un vigilant nocturn per custodiar la finca les 24h del dia.

Altres factures, com un contracte per proveïr flors fresques al moment o instal·lar fibra òptica, tenen en comú l’escassetat de beneficiaris: l’ús reial dificulta obrir sovint al públic el palau, més enllà de la Mercè i trobades protocol·làries amb personalitats de la ciutat. És més, el consistori admet literalment que “no es contempla la cessió” de l’espai a cap entitat o col·lectiu que demani fer-hi un acte, com per exemple va sol·licitar Òmnium Cultural el 2019.

Vista del Palauet Albéniz / Ajuntament de Barcelona
Vista del Palauet Albéniz / Ajuntament de Barcelona

D’altra banda, destaca la dificultat de fiscalitzar el destí d’aquest diner públic. Una part són contractes menors que no passen per licitació pública i el major encàrrec –el sistema contra intrusions– no es va publicar en obert al Portal de Contractació Pública de Catalunya al·legant raons de seguretat. És el primer cop que es fan públiques xifres relacionades amb el cost d’allotjar a Barcelona la Família Reial.

Despeses que reconeix l’Ajuntament

La gerència de Recursos de l’Ajuntament, que és qui controla aquestes despeses, només imputa directament a les estades reials una despesa de 26.520 euros els últims 5 anys (2018-2022). L’import es desglossa en 24.876 euros en “neteja específica, preparació de salons, climatització i equips auxiliars, i suport i assistència tècnica” i uns altres 1.644 euros per a àpats de personal municipal durant les estades de la Casa Reial de 2018 i 2019. Des de 2020, diu, aquests àpats els paga la Casa Reial.

Tal com va publicar el TOT Barcelona al maig, en aquest període Felip VI i la resta de la Família Reial s’han allotjat a l’Albéniz en 10 ocasions, a les que caldria sumar una onzena aquest juliol. El consistori no ofereix cap informació sobre les despeses anteriors a 2018 perquè, assegura, no les té arxivades en el mateix format.

Pianoforte en una sala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit - Barcelona Imatges
Pianoforte en una sala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit – Barcelona Imatges

Pel que fa a la neteja i el manteniment del palauet, calcula un “cost total” de 1.001.742 euros en 5 anys, que desglossa per anualitats sense especificar el destí de les partides pressupostàries. El consistori argumenta que “aquest manteniment no es refereix ni és imputable a l’ús de la Casa Reial, sinó a l’edifici en general, que té un valor patrimonial específic, està sempre operatiu i té més usos de ciutat”. Obvia, però, que l’exclusivitat de l’ús del palau fa que ben poques persones al cap de l’any es beneficiïn de la constant despesa de conservació.

En contraposició a aquestes dades, el consistori llueix d’inversió en “47 usos de ciutat i municipals” a l’Albéniz des de 2017. Segons els càlculs de la gerència de Recursos, “els costos directes” ascendeixen a un total de 252.944 euros en 4 anys i mig, sense donar exemples de les activitats o contractes inclosos. Cal sumar-hi uns altres 645.445 euros en “càterings, producció artística, intèrprets, hostesses i altres”. El 82% d’aquesta partida correspon a les activitats que es fan aquí per la Mercè. A tall d’exemple, com va explicar el TOT Barcelona dijous, l’espectacle d’aquest setembre ha estat adjudicat per 65.000 euros.

5 contractes per fortificar el Palau Albéniz

El TOT Barcelona ha pentinat el Portal de Contractació Pública de Catalunya a la recerca de contractes concrets inclosos en les partides comunicades pel consistori, que no s’han pogut verificar. Bona part són contractes menors, dels que hi ha poca informació publicada perquè s’adjudiquen sense lliure concurrència. D’altres, però, sí que passen pel tràmit i exposen a internet les dades bàsiques de l’encàrrec. Cinc de les adjudicacions tenen en comú l’alt nivell de seguretat que requereix la finca. 

Així, el contracte més car dels publicats és el d’“obres i subministrament per la instal·lació d’intrusió de diverses edificacions dins el recinte del Palauet Albéniz”, adjudicat la passada tardor per 296.153 euros a Eurocatalana Obres i Serveis, l’única empresa ofertant. Va precedit d’un contracte menor per al disseny de la instal·lació, assignat a Arquitectes SCP per 17.969 euros. 

Menjador de gala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit - Barcelona Imatges
Menjador de gala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit – Barcelona Imatges

Entre les tasques a realitzar hi ha instal·lar un “circuit tancat de televisió” amb les imatges de “càmeres de vigilància exteriors” al jardí i “càmeres fixes en alguns punts crítics de l’interior” de l’edifici, tot i que explícitament han d’evitar “zones destinades al descans dels treballadors”. A totes les estances que donen a l’exterior i als accessos s’hi col·loquen “sistemes de detecció” d’intrusos com contactes magnètics a les portes, sensors acústics de trencaments de vidres, detectors sísmics –per avisar de cops– i delators de moviment. 

A més a més, l’Albéniz es dota d’una centraleta d’alarmes i modernitza amb ordinadors i fibra òptica l’obsoleta caseta de vigilància de l’entrada. Des d’aquesta caseta, curiosament, es podran desconnectar les càmeres si ho demana “l’equip de seguretat de la casa reial”. La fibra òptica es va instal·lar ja el 2020, durant la pandèmia, amb un contracte menor de 39.203 euros.

'Garita' de la Guàrdia Civil a l'entrada dels jardins Joan Maragall durant l'ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP
‘Garita’ a l’entrada dels jardins Joan Maragall i del Palau Albéniz / Foto: MMP

El quart contracte relatiu a seguretat és l’externalització de la vigilància nocturna del recinte, que costa 77.784 euros anuals. Fins al 2020 la Guàrdia Urbana havia de destinar 3 agents a controlar aquest equipament municipal les 24h. Les necessitats de la pandèmia van portar a delegar en una empresa de seguretat el torn de 22h a 06h, literalment per “falta d’efectius” segons consta a la licitació. El servei se’l va quedar l’empresa Sabico Seguridad, que també controla el local on s’emmagatzemen les urnes electorals.

Finalment, entre la contractació menor del quart trimestre de 2019 hi ha un armer per al palauet, feina a càrrec de Segurcamp SL per 3.267 euros. En la comptabilitat de l’any anterior hi ha també dos contractes menors a empreses de seguretat, però no per a tasques estructurals sinó per serveis en dates puntuals que no coincideixen amb visites reials conegudes ni amb la Mercè.

Altres despeses rastrejades pel TOT Barcelona són diversos contractes d’ornamentació floral; dos serveis d’experts en el patrimoni (52.575 euros); un projecte tècnic sobre la climatització (17.416 euros), un estudi geo-tècnic dels jardins (1.863 euros); la verificació estructural de la claraboia del palauet (4.743 euros); i un servei d’autocars el 2018 (1.302 euros).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa