L’oposició pressiona Colau perquè assumeixi el triple acord pel MACBA, l’ambulatori i el CCCB

La proposta de Diputació i Generalitat aconsegueix l'aval de tots els partits amb les úniques excepcions de l'abstenció de BComú i el vot contrari de la CUP

Tots els partits de l’oposició barcelonina, amb l’única excepció de la CUP, han avalat amb una moció simbòlica la proposta de triple acord llançada aquest dijous per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Segons aquest pla, l’ambulatori del Raval Nord que reclamen els veïns des de fa 13 anys es construiria en un edifici en forma de ‘cub’ entre el MACBA i el mural de Keith Haring a la plaça dels Àngels. La moció pressiona al govern d’Ada Colau perquè assumeixi el nou full de ruta i desisteixi de revocar la cessió de la Capella de la Misericòrdia al MACBA per destinar-la a l’ambulatori. 

[r:4]

La retirada d’aquest solar municipal, de fet, no s’ha votat en el ple d’aquest divendres com estava previst perquè el govern municipal ha accedit a ajornar-la a l’abril, per evitar que l’oposició tombés l’expedient i per donar més marge als tècnics per estudiar la nova proposta. Els ‘comuns’ s’han abstingut i la regidora Gala Pin ha reiterat que el govern municipal no descarta encara la Misericòrdia perquè no se’n refia de la viabilitat del triple acord: “El que no farem és anar a cegues”. Ha considerat que el debat de fons és la lluita de classes al Raval i ha asseverat que “el MACBA va ser una agressió, il·lustrada però una agressió” al barri.

ERC, que és qui ha presentat la moció, ha recalcat que “el CAP al ‘cub’ té consens” i és una “oportunitat” per desencallar el conflicte abans de les eleccions. “Fa temps que treballem per aquest consens i és bo que el govern ho reconegui i s’hi sumi; demanem que els grups prenguin en consideració l’espai proposat”, ha defensat la regidora Gemma Sendra. També li ha replicat a Pin que “la classe alta té els quadres a casa, no necessita un museu”, pel que ha demanat apostar per “més cultura i no menys”. En la mateixa línia, Xavier Trias (PDECat) ha sostingut que “quan es té una solució com aquesta, el lògic és apuntar-nos a tots a aquest èxit”. “És el moment de tirar-ho endavant amb generositat per solucionar un tema que dura massa temps”, ha dit l’exalcalde, que ha demanat “fer les paus i que no hi hagi bons i dolents”.

Carina Mejías (Cs) ha reconegut que la seva formació ha “dubtat molt” però finalment dona suport a la proposta perquè “pot ser una bona solució sempre i quan es treballi bé”. Al seu entendre, permet al MACBA mantenir la dotació pressupostària associada a l’ampliació a la Misericòrdia –que perdria si s’endarrereix més enllà de 2019– i de retruc “evitaria que Gala Pin sigui fent populismes i enviant als veïns a enfrontar-se” als regidors contraris a la revocació. Jaume Collboni (PSC) ha insistit en l’argumentari socialista de no enfrontar cultura i salut i s’ha preguntat si “calia arribar fins aquí si ja existia aquesta possibilitat” de triple acord. “No és normal que no es plantegés fins ahir, com tampoc l’ús dels sentiments dels veïns per part del govern municipal”, ha dit.

Alberto Fernández Díaz (PP) ha qualificat la situació d'”autèntic despropòsit” i ha expressat els seus dubtes sobre la solvència de l’acord i l’avaluació dels costos. Donat que les obres i tràmits s’allargaran dos o tres anys com a mínim, ha demanat  “que no s’esperi a final d’any” i que “de forma immediata hi hagi un conveni” entre les institucions implicades per deixar-lo aprovat a l’últim ple del mandat. Per part de la CUP, Eulàlia Reguant ha preguntat als republicans “on està el consens” que esgrimeixen si “hi ha una série d’actors”, com la plataforma CAP Raval Nord, que no avalen aquest pla. “Fa més pinta de ser un acord per no molestar a les èlits del MACBA que per atendre les necessitats dels veïns”, ha sentenciat. 

Més informació

Nou comentari