Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El ple de Barcelona torna a ajornar la decisió sobre el destí de la Misericòrdia
  • CA

El govern municipal ha retirat a últim moment la votació sobre la Capella de la Misericòrdia del ple de Barcelona, després de la petició unànime de l’oposició. Així, el solar municipal seguirà un temps més cedit oficialment al MACBA, malgrat la intensa mobilització veïnal i laboral per destinar-lo a l’ampliació de l’ambulatori del CAP Raval Nord. Els regidors han debatut el cas amb vehemència, però no l’han arribat a votar per donar-se un altre mes de marge per estudiar la proposta de Diputació de Barcelona i Generalitat –presentada la tarda anterior– per impulsar un acord a tres bandes amb el CCCB. 

La regidora Gala Pin (BComú) ha demanat als grups de l’oposició que es comprometin a revocar la cessió al museu en cas que no sigui viable l’emplaçament que ofereixen ara les dues institucions catalanes. Només ERC li ha recollit el guant, el que no garantiria l’aprovació si es torna a votar l’expedient a l’abril, a l’últim plenari del mandat. La resta de partits han mantingut la seva oposició a retirar la capella al MACBA i han confiat que l’acord triple serà el desllorigador del conflicte. Si es votava avui la revocació, les intervencions dels diferents partits de l’hemicicle apunten a que s’hagués perdut la revocació i no s’hagués pogut tornar a votar “fins al ple de setembre”, ja el proper mandat, segons Pin.

Els veïns que defensen l’ambulatori a la Misericòrdia han seguit el debat des de la tribuna de convidats, amb constants esbroncades als regidors contraris a reorientar la cessió. Després de la retirada de la votació, portaveus de la plataforma CAP Raval Nord han assegurat a la premsa que mantindran la mobilització i debatran en assemblea aquest divendres a les 19h la seva posició sobre l’acord triple que ara se’ls planteja. El ple valorarà també l’acord aquesta tarda, a través d’una moció no vinculant d’ERC que revelarà el sentit del vot dels partits i l’existència o no d’una majoria favorable.

Desconfiança dels ‘comuns’ i crítiques de l’oposició

L’alcaldessa Ada Colau s’ha mantingut al marge del debat, com a presidenta del ple, i ha defensat l’expedient la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Ha defensat que el govern municipal “no posarà cap trava” a aquesta proposta “apareguda per art de màgia”, però també ha advertit que “no dóna cap confiança” a BComú. Pin, que s’ha declarat “més trista que emprenyada”, ha considerat que la nova solució “respon més a un moviment entre ERC i PDECat” que a l’anàlisi de les necessitats sanitàries del Raval.

El president del Grup Demòcrata i exalcalde Xavier Trias ha insistit en la importància de l’acord proposat i ha demanat ajornar la votació “per coherència”: “Van dir que si les conselleries es posaven d’acord, ho retirarien”. “Intentar posar dubtes ja ara sobre aquest acord és un disbarat, vostè està millor en la confrontació que en la construcció”, ha replicat a Pin. Carina Mejías (Cs) ha acusat al govern municipal de promoure “escraches” veïnals a la seu del seu partit “per intentar doblegar la nostra voluntat i dir-nos què hem de votar” i ha argumentat al seva negativa per la cerca del “millor lloc possible” per a cada equipament.

Jordi Coronas (ERC) ha defensat que “ahir va canviar l’escenari” per l’arribada d’una “opció que permet desencallar-ho tot” amb “un CAP en un edifici nou pensat com a ambulatori i dos equipaments culturals nous”. Els republicans, que han enterrat de facto l’alternativa que havien proposat al recinte de la UB, demanen ara al govern de BComú “un exercici de responsabilitat i lleialtat institucional”: “Aquest espai és bo, no hi donem més voltes!”. 

Membres de la Plataforma CAP Raval Nord a la tribuna durant el ple de març / Ajuntament de Barcelona

Membres de la Plataforma CAP Raval Nord a la tribuna durant el ple de març / Ajuntament de Barcelona

El PSC no s’ha mogut de la seva oposició a revocar la cessió al MACBA i Jaume Collboni ha defensat que caldria “demanar disculpes tots plegats” per l’enfrontament que s’ha produït, que veu fruit del “desgovern de Generalitat i Ajuntament”. Ha lamentat que l’acord triple hagi “arribat tard i malament” però l’ha considerat “viable” pel que ha tancat la porta al comodí de la revocació a l’abril. La CUP tampoc ha canviat gens d’opinió en els darrers mesos i s’ha mantingut del tot alineada amb les reivindicacions de la plataforma veïnal: “El debat no és entre Cultura i Salut, sinó entre les necessitats de les veïnes del Raval i els interessos de la Fundació del MACBA”, ha respost a Collboni la regidora Eulàlia Reguant. Ha criticat el museu per oferir “un projecte cultural tancat en sí mateix, que busca preservar els seus interessos” i ha demanat que la planificació urbanística del Raval prioritzi la vida al barri. 

Alberto Fernández Díaz (PP) ha defensat que “retirar un dictamen no és una derrota del govern”, sinó “un parèntesi perquè en els propers dies immediats es puguin posar d’acord Diputació, Generalitat i Ajuntament”. També ha recordat que l’emplaçament de l’ambulatori al costat del MACBA i el mural de Keith Haring ja havia estat valorat en positiu per l’executiu de Colau: “Constatem la viabilitat de les propostes i tan de bo puguem presentar al pròxim ple un conveni que formalitzi l’acord”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa