La incertesa pel ple del cartipàs es mantindrà fins l’últim minut

La segona reunió acaba sense pacte: l'oposició retreu al govern bipartit que no faci cap concessió | L'absència de Forn, clau davant d'un possible empat

La negociació del cartipàs es complica en les hores prèvies al plenari d’aquest dimarts al matí, en què havien de quedar aprovats l’organigrama de l’Ajuntament pels propers 4 anys. Els 7 grups municipals s’han reunit durant una hora aquesta tarda i han aixecat la sessió sense acord i amb durs retrets de l’oposició al nou govern bipartit, al que acusen de no cedir en absolutament res. Al vespre han tornat a parlar, aquest cop per telèfon, sense aconseguir tampoc un acord.

L’estira-i-arronsa durarà fins demà mateix al matí i obligar a endarrerir l’inici del plenari, previst per les 10h.

[r:1]

L’absència de Quim Forn al ple de demà per imposició judicial, a més, serà decisiva perquè modifica substancialment l’aritmètica del ple. El govern bipartit compta amb 18 regidors i pot assolir 20 vots gràcies al probable suport de Manuel Valls i Eva Parera, mentre que l’oposició sense Forn també reuneix 20 vots. El vot de qualitat de l’alcaldessa desempataria en favor del govern, però segons l’oposició els comuns s’han compromès a fer sortir un dels seus electes de la sala de plens abans de votar perquè el veto a Forn no sigui qui acabi determinant el resultat del ple. Si es fes així, el gest solidari dels comuns amb Forn els portaria de facto a tombar el seu propi cartipàs.

[r:2]

Què està en joc

La manca d’acord i l’absència de Forn posen en perill tant la majoria simple com l’absoluta, que només és necessària per a aprovar el nom i número de les comissions municipals. Només queda al marge, perquè no es vota sinó que només es debat, el repartiment de tinències d’alcaldia i regidories entre BComú i PSC. L’alcaldessa Ada Colau donarà compte al ple del pacte de govern, després que els dos partits hagin celebrat consultes internes per avalar-lo. I els nomenaments es faran via decret d’alcaldia. Tampoc es vota l’assignació dels assessors i càrrecs de confiança entre els grups municipals: amb el ple de demà cessen automàticament tots els actuals i els nous s’hauran de nomenar via decret d’alcaldia, el que usualment s’ha fet en el marc de l’acord general pel cartipàs però no és obligatori vincular una negociació i l’altra.

L'oposició acusa Colau de voler acaparar càrrecs i recursos per dificultar la tasca de control al govern / S.B.

L’oposició acusa Colau de voler acaparar càrrecs i recursos per dificultar la tasca de control al govern / S.B.

La negociació està ara encallada en dos punts: la cessió a l’oposició de les presidències dels districtes i de les 4 comissions municipals. Tot i que és tradició cedir-les quan hi ha un govern en minoria, el nou bipartit vol fer valdre la seva fortalesa i rebutja sobretot cedir el lideratge de les comissions, on es debaten i s’aproven inicialment els principals tràmits municipals. L’oposició fa pinya sobre les comissions, però en canvi està dividida sobre el repartiment de districtes. Els dos negociadors del govern, Jordi Martí (BComú) i Laia Bonet (PSC) s’haurien obert a cedir alguns dels 10 districtes, però falta veure quants i a quins partits. Per exemple JxCat i Valls es disputen la presidència de Sarrià-Sant Gervasi, mentre que Horta-Guinardó aparentment desperta escàs interès. 

Les altres tres competències del plenari, que requereixen votació, són la designació dels regidors que presentaran Barcelona al ple de l’Àrea Metropolitana –sense gaire conflicte– i la composició dels consells d’administració de les empreses municipals –que reflectirien la minoria del govern, almenys a B:SM, la més gran–. També es voten els sous dels electes durant el mandat 2019-2022 i tot apunta a que es tornaran a congelar. Si és així, BComú mantindria la limitació salarial que imposa el codi ètic a través del repartiment social de les plusvàlues de forma centralitzada des del partit.

Més informació

Nou comentari