El Suprem denega a Forn el permís per assistir el ple del cartipàs

El tribunal considera que no hi ha les condicions per a una autorització extraordinària

Joaquim Forn no podrà assistir aquest dimarts al ple del cartipàs després que el Suprem li hagi denegat el permís, seguint la posició marcada per la Fiscalia.

[r:2]

Tot i que no entra en les consideracions del fiscal Fidel Cadena –que assegiurava que hi havia risc de reiteració delictiva i fins i tot que la presència de Forn al ple podia “alterar la convivència” social–, el tribunal presidit per Manuel Marchena considera que “no pertoca concedir un permís extraordinari” perquè el president del grup municipal de Junts per Catalunya surti de la presó.

De fet, el Suprem ventila la denegació amb una simple providència –un tipus de resolució judicial de rang inferior a una interlocutòria–, en dos paràgrafs, i no entra en cap argument de fons, ni els de la fiscalina ni en cap altre. “Aquesta sala, com ha assenyalat en altres ocasions, és conscient de les restriccions que implica la privació de llibertat, però es consideren proporcionades respecte de la necessitat de preservar les finalitats del procés penal, en un moment em què ja ha finalitzat l’acte del judici oral”, diu la resolució, sense concretat quines són les “finalitats del procés penal” que es podrien posar en perill si Forn assistís al ple.

El tribunal només s’agafa a la menció del fiscal Cadena sobre el fet que, segons ell, l’assistència a aquest ple no encaixa amb els supòsits previstos per als permisos extraordinaris. En aquest sentit, el tribunal diu que “el permís sol·licitat no presenta el caràcter extraordinari en els termes que exigeix l’article 47 de la llei orgànica general penitenciària”.

[r:1]

De res ha servit que Ada Colau, com a alcaldessa de Barcelona, fes arribar a l’equip legal de la defensa dels presos polítics un escrit per presentar al tribunal en què exposava per què calia que Forn assistís al ple.

Majories alterades: Artadi demana que un regidor del govern s’absenti

El ple de demà, que podria ser de tràmit, arriba en un moment de tensió entre els dos grups que formaran el govern –els comuns i el PSC– i la resta de partits. En la sessió s’ha de decidir com es reparteixen els càrrecs del consistori, com ara la presidència de les comissions i dels consells de districte, i els recursos humans i materials per a cada grup municipal. Aquesta distribució s’ha de votar, i la setmana passada es va acabar sense acord i amb la possibilitat que els grups revoltats tombin la proposta que Colau presenti. 

[r:3]

Els grups que estan fent pinya són ERC, JxCat, Cs i PP, i arriben just a la majoria absoluta (21 regidors) amb Forn. Si el president del grup de JxCat no hi és, les majories queden alterades. Tot quedaria pendent del que decidissin fer Manuel Valls i Eva Parera, que no s’han pronunciat.

Elsa Artadi, portaveu de JxCat, ha denunciat la decisió “arbitràdia, injusta i injustificada del TS” i ha advertit que espera que “el govern d’Ada Colau no ho aprofitarà per guanyar la votació”.

En declaracions a la premsa poc després de saber-se la notícia, Artadi ha recordat que “el regidor Quim Forn ni estàs suspès ni se li ha demanat la suspensió”, i considera que “una vegada més el Suprem pren una decisió política que altera majories“, en referència al que ja passar el Congrés.

La portaveu del grup ha advertit que de moment, a menys de 24 hores del ple del cartipàs, “encara no hi ha acord”, ja que l’última reunió va ser divendres i es va acabar sense entesa. Tot i que aquest dilluns a la tarda hi ha una altra reunió amb el govern municipal per intentar arribar a un acord, Artadi creu que “podria no ser-hi”. Si passa això, la regidora creu que “s’hauria de fer com altres vegades que un regidor no pot assistir al ple per causa justificada i un regidor de l’altra banda abandona el ple per no alterar les majories“.

Més informació

Comentaris

  X*2 15/07/2019 2:45 pm
  Això del suprem , s'ha de tencar, és una cova de feixistes
  Jutge Ferrer què hi feu amb al Suprem¿ 15/07/2019 1:19 pm
  Qui el va votar deu sentir ultratjats els seus drets. Aquesta justícia espanyola ens vol sotmesos, ajupits a terra i ho està aconseguint, ni tan sols protestem. Què hi fa la Sra Ferrer al mig d'aquests jutges castellans que sols volen la desaparició de Catalunya? Ocupa una cadira, treballa poc i cobra molt.
  ximpleta 15/07/2019 12:41 pm
  ui ja veus kolau, la teva carteta no ha servit per res, i que et pensaves. au va menys postureo i més realitat, deixa de fer el trist paperet de cara a la galeria, i ni llagrimetes ni visites, prou. el presos polítics no és mereixen res de tu

Nou comentari