Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Guerra entre l’oposició i Colau pel repartiment de càrrecs i recursos

El mandat no ha fet més que començar i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i líder del  PSC i futur soci de govern, Jaume Collboni, ja han aconseguit que l’oposició en bloc es planti pel repartiment de càrrecs i recursos que s’ha de definir al ple del cartipas, que tindrà lloc en els pròxims dies. ERC, JxCat, Cs i PP han denunciat que el govern municipal vol “escanyar” l’oposició i han amenaçat de tombar el cartipas si no es millora la proposta inicial, que preveu que BComú i PSC es quedin amb el 75% del personal de suport.

“La negociació del cartipas sempre s’ha fet amb tots els grups a l’hora i enguany ens han convocat per separat per buscar acords puntuals i aprovar-lo sense consens”, ha criticat el regidor d’ERC, Jordi Coronas. Els quatre grups presents sumen majoria absoluta al ple –21 vots, a falta de saber si Barcelona pel Canvi s’hi sumarà– i ja han avisat que el seu objectiu és aprovar el cartipas el 16 de juliol, però que no dubtaran a tombar-lo si Colau manté el seu enrocament.

El 60% del personal, pel govern

La proposta de l’oposició és que el govern municipal tingui el 60% del personal de suport i la resta es reparteixi en funció de la representativitat dels grups. “És una oferta generosa”, ha insistit Coronas. El regidor de JxCat, Jordi Martí, ha assegurat que l’oposició no pot “acceptar una situació de feblesa política i institucional” i ha recordat que la seva voluntat és negociar. “No podrem fer la nostra feina si no es dota els grups dels recursos necessaris”, ha afegit.

Paco Sierra (Cs) i Òscar Ramírez (PP) han qualificat d’inacceptable l’oferta de Colau i han lamentat que el mandat comenci amb el mateix “menyspreu” cap a l’oposició que va definir els primers quatre anys dels comuns a l’Ajuntament. La proposta de mínims que planteja l’oposició ofereix que comuns i socialistes es reparteixen 74 eventuals, mentre que la resta de partits es repartirien 50 càrrecs (18 ERC, 11 JxCat, 9 Cs, 6 PP i 6 BxC). “És una qüestió de fair play i esperem que el govern ens convoqui a tots junts”, ha dit Coronas, que ha explicat que fins dijous no està prevista la primera trobada.

Comissions i districtes

Un altre punt de conflicte són les presidències de les comissions, que haurien d’estar en mans de l’oposició, “com ja va passar el mandat passat”, perquè són espais de control de l’acció de govern i no tindria sentit que estiguessin encapçalades per regidors de BComú o del PSC, asseguren. L’oposició també vol presidir els districtes, una pràctica habitual des de fa vuit anys i que, segons els resultats del 26M, donaria cinc presidències a ERC, tres a JxCat i dues a Cs.

La representació al Consell d’Administració de BSM també ha generat friccions entre el futur govern i l’oposició, que demana que sigui proporcional als resultats de les eleccions. La seva proposta inclou que, dels 15 membres del consell, sis siguin pel govern, tres per ERC, dos per JxCat i Cs i un per PP i BxC. BSM és l’empresa municipal que gestiona els aparcaments, la grua o el Bicing, entre altres serveis.

L’Ajuntament confia a arribar a un acord

La reacció de l’equip de govern davant d’aquesta roda de premsa en bloc de l’oposició –excepte Manuel Valls i Eva Parera, que són els dos membres que queden del grup de Cs-Barcelona pel Canvi sorgit de les eleccions– ha sigut de calma. Segons els portaveus oficials de l’Ajuntament “encara queden dies per al ple del cartipàs”, que “no està ni convocat”, malgrat que s’hagi comunicat la reserva d’agenda per al dia 16 per si fos possible. Les mateixes fonts asseguren que confien a “arribar a un acord ampli amb tots els grups, com s’ha fet sempre”.

Més notícies

Colau i Collboni demanen “paciència” a l’oposició per negociar el repartiment de 124 assessors

Notícia: Colau i Collboni demanen “paciència” a l’oposició per negociar el repartiment de 124 assessors
Comparteix
El govern municipal justifica el retard en les converses perquè primer s'havia d'acordar el repartiment de càrrecs
Notícia: Colau i Collboni demanen “paciència” a l’oposició per negociar el repartiment de 124 assessors - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: pere de manlleu a juliol 10, 2019 | 08:33
    pere de manlleu juliol 10, 2019 | 08:33
    Això és la política.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa