Batlle cancel·la la seva assistència a l’acte d’ACVOT el 17A amb Societat Civil Catalana

L'entitat promou un homenatge a totes les víctimes del terrorisme a Espanya i al món en el segon aniversari de l’atemptat de la Rambla

El segon aniversari dels atemptats de la Rambla i Cambrils es commemorarà per partida doble el matí del diumenge 17 d’agost. Una hora i mitja més tard d’un sobri acte oficial al memorial del Pla de l’Ós, l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) organitzarà un altre acte a Canaletes al que anuncia que assistiran entitats marcadament unionistes com Societat Civil Catalana, d’Espanya i Catalans, Aixeca’t, 12 de Octubre i S’ha Acabat. Fins aquest dimarts estava també confirmada la presència del tinent d’alcalde Albert Batlle (PSC), però l’endemà –després de publicar-se la notícia al TOT Barcelona– ha cancel·lat l’assistència al·legant una “incompatibilitat d’agenda” imprevista.

En un email, al que ha tingut accés aquest diari, el despatx del tinent socialista confirmava amb claretat l’assistència a l’acte. La notícia ha generat ràpidament retrets del sobiranisme a les xarxes socials. La foto de Batlle amb la plana major de l’unionisme és incòmode per al govern d’Ada Colau, que s’ha distingit al llarg del Procés per intentar mantenir una posició equidistant. Mentre aquest dimarts portaveus municipals responien que l’ajuntament “ni confirma ni desmenteix” el ‘sí’ de Batlle, 24 hores després matisen que “només té previst assistir a l’acte institucional en record de les victimes del 17A” a les deu del matí i per tant no anirà a les 11:30h al de l’ACVOT.

El president de l’entitat, José Vargas, ha explicat al TOT Barcelona que Batlle “ha assistit sempre als actes” de l’entitat perquè “està molt sensibilitzat contra el terrorisme”. Ja va anar al juny –com a electe però no encara com a membre del govern Bcomú-PSC– a l’homenatge a les víctimes d’Hipercor, afegeix Vargas. Un acte del que es van queixar diverses víctimes perquè el partit ultra VOX n’havia difós una convocatòria fent-se passar per coorganitzador. Aquest dijous ha transcendit que també assistirà a l’acte el grup d’extrema dreta Somatemps, que a més celebra al vespre una “santa missa” a la parròquia de Betlem de la Rambla i una ofrena floral al Pla de l’Os.

Segons Vargas també han confirmat assistència el 17A els dos regidors del PP i Cs, Mariluz Guilarte, Josep Bou i Óscar Ramírez, així com una representació sense concretar dels grups parlamentaris del PP i de Ciutadans. També hi assistiran alts comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Per part del govern espanyol està previst que hi vagin la directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme a Madrid, Sonia Ramos; i el nou subdelegat a Barcelona, Carlos Prieto, home fort de l’aparell del PSC i un dels tres negociadors del pacte entre Ada Colau i Jaume Collboni. Aquest dimecres la presència de Prieto seguia en peu. Vox ha estat convidada però encara no ha dit a l’ACVOT si hi anirà o no.

[r:1]

L’entitat insisteix en la neutralitat política de l’acte i en què hi convida “a tothom”, malgrat a la llista de confirmacions predomini amb gran claredat l’unionisme. Ni comuns, ni ERC, ni JxCat ni cap càrrec del Govern de la Generalitat o entitats independentistes han confirmat assistència. Encara que organitzi un acte propi, l’ACVOT preveu assistir també al minut de silenci al Pla de l’Os a les 10h del matí, que organitzen l’Ajuntament de Barcelona i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Aquesta entitat centralitza per encàrrec municipal l’atenció a totes les víctimes de la Rambla i gestiona també expedients de Cambrils i Alcanar.

El govern municipal resalta l’acte oficial

Portaveus de l’Ajuntament de Barcelona, consultats pel TOT Barcelona, ressalten l’austeritat de l’acte oficial, “senzill i breu”, sense parlaments polítics. Consistirà en un minut de silenci “amb tot el protagonisme per a les víctimes”, que si ho desitgen podran dipositar una ofrena floral individual sobre el memorial instal·lat al paviment de la Rambla. A continuació el consistori oferirà una recepció a porta tancada i només per les víctimes, per facilitar un moment de recolliment i de relació entre elles. Seguidament la Generalitat els oferirà també una recepció discreta a Palau. A la Rambla hi assistiran, entre altres personalitats, l’alcaldessa Ada Colau; el president de la Generalitat, Quim Torra; i el president del Parlament, Roger Torrent.

Les víctimes reclamen no polititzar el 17A

Aquest dilluns precisament les víctimes van tornar a demanar que no es polititizin els atemptats del 17A i que s’investiguin a fons, arran del plenari extraordinari sobre la relació del CNI espanyol i l’imam Es Satty. En la votació es va evidenciar la diferent posició dels dos socis de govern sobre la creació d’una comissió d’investigació al Congrés, que els comuns recolzen i els socialistes esquiven.

“Deixem de banda la política d’una vegada i centrem-nos en la vessant social, posant-nos al costat de les víctimes, entre les que hi pot haver una gran pluralitat d’opinions polítiques”, demanava Robert Manrique, assessor de la UAVAT. De fet, Manrique va ser víctima de l’atemptat d’ETA a Hipercor i havia estat president de l’ACVOT, però va deixar el càrrec fa 10 anys per discrepàncies amb el rumb de l’entitat. La UAVAT ha estat molt crítica amb el ministeri de l’Interior per la gestió de les ajudes a les víctimes i amb el poder judicial per les llacunes del sumari.

Més informació

Nou comentari