Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Comuns i PSC voten dividits i amb Colau absent al ple sobre el 17A
  • CA

El govern BComú-PSC ha votat dividit per primer cop aquest mandat al ple extraordinari d’aquest dilluns, convocat per l’oposició sobiranista per demanar una investigació al Congrés sobre els atemptats del 17 d’agost de 2017. Sense l’alcaldessa Ada Colau a la sala de plens, els comuns han votat a favor d’instar al govern espanyol a crear una comissió especial per esclarir la relació del CNI amb l’imam de Ripoll i cervell dels atemptats del 17A, Es Satty. El PSC, en canvi, ha votat en contra de la petició, com han fet també les tres forces de l’oposició unionista (Cs, PP i BpC).

Ciutadans ha demanat vot nominal davant la notable quantitat d’absències al ple, que ha presidit Janet Sanz. Tot i així, la moció s’ha aprovat amb 16 vots a favor i 15 en contra. La tinenta és alcaldessa accidental aquesta setmana, en què Ada Colau s’ha agafat uns dies de vacances. En total hi ha hagut 10 seients buits al plenari d’avui, per l’absència de Quim Forn (JxCat) –empresonat–, de l’alcaldessa i de 8 regidors més: una d’ERC (Maria Buhigas), una del PSC (Rosa Alarcón) i 6 dels comuns (Laura Pérez, Jordi Martí, Eloi Badia, Jordi Rabassa, Marc Serra i Gemma Tarafa).

Investigar per eliminar “teories conspiratives”

Jordi Coronas (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) han justificat la moció, a l’inici del ple, pel precedeix d’altres ajuntaments catalans que també han demanat a l’Estat una investigació a fons i per “eliminar teories conspiratives” sobre Es Satty després de la publicació de notícies contradictòries a la premsa aquest juliol: “Hem generat un debat mediàtic en comptes d’una comissió, com han fet Regne Unit, França i Nova Zelanda o com va fer Espanya després de l’11-M”. Han recordat que el Congrés sí que en va celebrar una per als atemptats de l’11-M i que el director del CNI “va rebutjar parlar de la relació amb Es Satty” a la cambra espanyola i no va assistir a la comissió d’investigació del Parlament català.

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha justificat el ‘no’ del PSC per “respecte a les víctimes”: “No n’hi ha prou amb dir que no volem donar ales a teories de la conspiració, sinó que cal no fer-ho”. “S’ha d’actuar amb la màxima des de les precaucions i no avalar tesis que no han estat demostrades”, ha dit a ERC i JxCat, a qui ha criticat el formalisme que al text de la moció no aparegués cap esment a les víctimes.

Sanz ha defensat el vot a favor dels comuns amb cautela i algun retret als dos partits sobiranistes: “Era absolutament necessari convocar aquest plenari a pocs dies de l’aniversari? Evitem convertir aquest saló de plens en un plató”. Així, ha demanat “llums i taquígrafs” per aclarir els fets però també que no s’alimentin “conspiranoies i rumors”. 

Guilarte (Cs), desfermada

Tot i el vot dividit, les paraules mesurades de PSC i BComú han contrastat amb la ferotge posició contrària de PP, BpC i sobretot Cs a una comissió d’investigació. La duresa de Mariluz Guilarte, presidenta del grup de Cs i exdiputada, han sorprès a tots els presents a la sala de plens, molt menys acostumada a les escridassades que l’hemicicle del Parlament. Ha acusat a ERC i JxCat de fer una “exhibició de mesquinesa” i de “degradació moral” i fins i tot els ha retret una carta de Josep-Lluís Carod-Rovira a ETA fa 15 anys. “S’aferren a bulos per reforçar la seva obsessió separatista per arremetre contra el nostre país, que és Espanya”, ha proclamat. Josep Bou (PP) ha criticat que s’insultés al rei Felip VI en l’acte d’homenatge a les víctimes i Manuel Valls (BpC) ha considerat que debatre aquesta moció dos anys després del 17A era fer un “ridícul espantós”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: quina barra a agost 05, 2019 | 11:39
    quina barra agost 05, 2019 | 11:39
    la vaga kolau, ja deu estar de vacances, a celebrar el seu auto augment de sou. Tenint en comte de la importància del ple, una falta de respecte a les víctimes i els seus familiars de l'atemptat
  2. Icona del comentari de: Edgar a agost 05, 2019 | 15:57
    Edgar agost 05, 2019 | 15:57
    Un tema tan important i amb tantes absències és un clar senyal de les desvergonyiment dels polítics. I dels que han donat excuses per estar en contra millor no parlar ... això és molt més greu ... però ja s'espera això d'aquests franquistes.
  3. Icona del comentari de: Laie a agost 05, 2019 | 17:12
    Laie agost 05, 2019 | 17:12
    En España, los partidos que se dicen constitucionalistas estiran a las victimas como un chicle. Que le pregunten a las víctimas, "oficiales" (reconocidas) o no, si desean saber qué puñetas pasó el 17A en vez de hablar por ellas apelando al"respeto".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa