Colau i Artadi s’alien en el debat manter i reclamen a Collboni un canvi en la llei d’estrangeria

Recorden al socialista que el govern de Pedro Sánchez no ha fet res perquè es pugui donar permisos de treball als manters

Tarda de revenja per a Ada Colau i Elsa Artadi. Si diumenge a Betevé els candidats d’ERC i el PSC a les eleccions municipals d’aquest 2019 a Barcelona van ser els protagonistes, avui han sigut l’alcaldessa (BComú) i la número dos de la llista de Quim Forn (JxCat) les que s’han fet veure més en el debat sobre el top manta de Casa Nostra, Casa Vostra. Totes dues han desafiat repetidament Jaume Collboni (PSC) i el PSOE a reformar la llei d’estrangeria per donar permisos de treball als manters i obrir una via d’inserció laboral que permeti allunyar-los de l’activitat actual.

Collboni s’ha ficat a la gola del llop quan ha dit que “la solució és que es facin polítiques actives per inserir-los i que tinguin una feina normal”. “És així de senzill”, ha afegit. Això ha provocat la reacció immediata de l’alcaldessa, que s’ha repetit diverses vegades i a la qual s’ha apuntat Artadi. “La llei d’estrangeria és el nucli del problema, espero que ara que hi ha una majoria al Congrés almenys s’abordi la qüestió dels permisos de treball, perquè fins ara el govern de Pedro Sánchez no ho ha fet”, l’ha reptat Colau.

Artadi ha estat d’acord que “el govern de Pedro Sánchez no ho ha posat en les seves prioritats”. I ha arribat a fer pinça amb la candidata a la reelecció –fet inèdit– quan ha assegurat que es podria començar per habilitar uns permisos temporals de treball. “N’havíem parlat amb l’alcaldessa i hi estàvem d’acord, però els socialistes mai hi han donat resposta”, ha deixat anar.

A tot això, Collboni ha respost dues vegades que “el govern de Pedro Sánchez va restablir la sanitat universal” quan va fer caure el govern del PP. Colau no parava d’esbufegar i mirar-lo amb cara de pocs amics i, a la segona o tercera vegada que ho ha dit, Artadi ha aixecat el to de veu per esbroncar-lo: “Per favor, no pot dir que tenim la sanitat universal gràcies al PSOE perquè precisament a Catalunya s’ha mantingut sempre, mai es va aplicar la decisió del PP”.

Al debat no hi han volgut assistir ni Manuel Valls (Cs) ni Josep Bou, dos dels candidats que més bandera fan de com de ràpid acabarien amb la vena ambulant sense llicència, com s’han ocupat de recordar Colau, Artadi i Anna Saliente (CUP).

Tot i saber les crítiques que pesen sobre la seva gestió, durant la qual s’ha disparat la venda ambulant il·legal, Colau s’ha trobat visiblement còmoda durant el debat, moderat per la periodista Laura Rosel i en el qual també han participat quatre representants dels manters: tres homes i una dona que han assegurat que “ningú es vol dedicar a la manta” i han retret als polítics que es refereixin al top manta com a “problema” o com a “fenomen” i que s’hi busqui una solució policial.

Un dels joves s’ha encarat directament amb Artadi per demanar-li explicacions sobre la seva reclamació que la Guàrdia Urbana actuï contra ells. “Vostè troba que és violència policial que la Guàrdia Civil vagi contra els votants de l’1-O, però demana que la policia actuï contra nosaltres”, s’ha queixat.  La candidata li ha replicat que quan reclama més iniciativa a la Guàrdia Urbana és “en relació amb la delinqüència, no amb als manters”.

Un altre dels manters ha retret a Colau que no s’hagi reunit mai amb ells, acusació a la qual ha respost que tant ella com el seu equip de govern s’ha trobat amb altres venedors. A banda d’aquest comentari, l’aspirant a la reelecció ha estat ben rebuda pel col·lectiu. Des d’aquesta posició de confort, s’ha limitat a defensar breument les actuacions policials recents, que Collboni ha subratllat per trencar la seva aura de benefactora dels manters. “L’Ajuntament ha de governar per a tothom”, ha al·legat Colau, i això inclou també “atendre les queixes dels comerciants” i fer algunes actuacions “per seguretat”, com ara el dispositiu que ha eliminat la venda amb mantes a l’intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya.

Ernest Maragall ha mantingut avui un perfil més baix que diumenge, tot i que ha deixat clar que per a ell “l’Ajuntament ha d’assumir plenament la seva responsabilitat en aquest tema, encara que no tingui competències en la llei d’estrangeria aprovada pel PP, el PSOE i CiU”. Aquí ha rebut un clatellot de Colau –una altra aliança inesperada, segurament involuntària, amb Artadi–, que ha recordat al candidat d’ERC: “Vostè era del partit socialista quan es va aprovar aquesta llei, senyor Margall, no faci veure que li és aliena”.

Saliente ha advertit diverses vegades que trobava “sorprenent” que amb una ciutat amb problemes tan greus com la crisi de l’habitatge i els desnonaments constants es consideri els manters un problema. Per a la CUP, està molt clar el que ha de fer l’Ajuntament amb la llei d’estrangeria. “Podem anar parlant de derogar aquesta llei, que és racisme institucional, però això no passarà. El que hem de fer és desobeir-la, i l’Ajuntament ho pot fer deixant de vincular els informes positius d’empadronament a un contracte de treball, perquè en la majoria de casos no t’ofereixen el contracte si no hi ha l’informe positiu d’empadronament, i s’ha de trencar aquest bucle”, ha reclamat la cupaire.

Més informació

Nou comentari