L’Ajuntament vol reproduir a la zona portuària l’operatiu contra el top manta de la plaça Catalunya

El dispositiu no té data d'inici però es farà "aviat" i serà permanent, com el de l'intercanviador de Renfe

La presència policial constant –molt menys voluminosa ara que al principi– ha donat resultat a l’intercanviador de l’estació de Renfe a la plaça Catalunya i l’Ajuntament vol reproduir la fórmula contra el top manta, que implica la participació d’altres institucions, a la zona portuària. Ho ha avançat avui TV3 al TN Migdia i fonts municipals ho han confirmat al TOT Barcelona.

Segons fonts municipals, l’operatiu s’està treballant i encara no té data d’inici, però es farà “aviat” i el que és segur és que hi ha la voluntat que sigui “permanent”. El cas és que, en aquest cas, caldrà que es posin d’acord l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra i el Port de Barcelona, de la mateixa manera que en el cas de l’intercanviador s’hi va haver d’implicar Renfe.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, ha defensat sempre que aquest treball de cooperació és l’única via per abordar policialment el problema del top manta, una mesura de contenció que tothom dona per fet que no solucionarà el problema, que necessita una sortida social que porti els manters al mercat de treball legal.

Recasens es va passar mesos negociant amb la conselleria d’Interior –arran del nomenament del secretari general del departament, Brauli Duart, i el director general de Policia, Andreu Martínez, que coneix bé d’haver coincidit amb ells a la conselleria fa dues dècades– després de l’etapa del 155. Finalment, el 18 de febrer es va posar en marxa el dispositiu estable anunciat setmanes abans. Uns 70 efectius hi van participar el primer dia, amb agents a la plaça –en superfície– i a l’intercanviador. En els dies posteriors es va anar reduint el nombre de policies i es va deixar el pes del dispositiu en els vigilants privats que treballen per a Renfe, que en aquesta tasca tenen consideració d’agents de l’autoritat perquè formen part de l’operatiu i així consta en l’ordre de servei de l’Ajuntament.

El fet és que s’ha aconseguit que en aquest punt no hi hagi top manta, i ara es vol aplicar la recepta a la zona del litoral, especialment de cara al bon temps i amb les eleccions municipals a tocar.

Els restaurants del davant del Museu d’Història ja es van empescar a la tardor un mecanisme de saturació de l’espai –ocupar-lo d’alguna manera perquè els manters no s’hi posin–, que va consistir a posar-hi unes terrasses addicionals per fer més estret el passeig que no hi càpiguen els venedors ambulants.

Però la resta del litoral barceloní, especialment el passeig de Colom i el passeig Joan de Borbó, continua ocupat –possiblement encara més, perquè difícilment hauran marxat de la ciutat els venedors que es posaven a la plaça Catalunya– i cal un operatiu policial per impedir-ho. És una zona on s’hi van fent operacions de confiscació de mercaderies il·legals de la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària, però ara l’objectiu seria convertir aquestes actuacions en un dispositiu permanent.   

Més informació

Nou comentari