Indignació dels alcaldes amb el primer Procicat metropolità

La reunió ha conclòs sense cap nou acord, només amb la promesa de respostes tècniques l'endemà al matí

Els 13 alcaldes metropolitans afectats per les noves restriccions de la Generalitat han sortit decebuts de la reunió amb el Govern, anunciada com la primera del nou ‘Procicat metropolità’ pactat al matí amb el president Quim Torra. Els ajuntaments consideren que hi ha mesures de difícil aplicació real, incoherents entre elles o poc clares i esperaven aclarir dubtes aquesta tarda. Després de dues hores, la cita telemàtica ha conclòs sense cap nou acord, només amb la promesa de respostes tècniques l’endemà al matí.

En un contundent comunicat conjunt, els alcaldes titllen la jornada de “dia de reunions infructuoses” i lamenten no haver rebut “una explicació clara i coherent sobre com aplicar als municipis les diferents mesures aprovades”. “El Procicat metropolità no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió”, asseveren. Fins que rebin resposta als dubtes plantejats, asseguren que “aplicaran la normativa tal i com està redactada” a la resolució en vigor.

Pel que fa al rastreig de contagis, que reivindicaven reforçar, consideren que “segueix sense estar garantit” un sistema “adequat”. “La lluita contra la pandèmia és la prioritat dels municipis, que reiteren l’oferiment de cooperar en el control i la gestió a nivell local del contagi”, reblen.

Nit de treball amb els experts

El delegat del Govern català a Barcelona, Juli Fernández, ha fet declaracions als mitjans en sortir de la reunió. Ha assegurat que la Generalitat “treballarà aquesta nit amb els experts” epidemiològics per donar “les respostes necessàries” aquest diumenge al matí als dubtes i queixes dels alcaldes metropolitans. “El govern sempre estem disposats a millorar les decisions que prenem”, ha defensat. “No és un treball de voluntats polítiques, sinó a partir de l’expertesa tècnica epidemiològica, per intentar reduir al màxim la mobilitat de la gent”, ha afegit.

Fernández ha assegurat que Govern i ajuntaments han acotat el “compromís” d’arribar a una entesa en “5 àmbits” que ara queden poc detallats a la resolució aprovada: activitats culturals, esport, ús de les platges, comerç i mercats ambulants i “homogeneïtzació d’horaris de les activitats de restauració”. No obstant, el delegat ha avisat que les restriccions anunciades “segueixen en vigor” i tenen valor legal, pel que si cal modificar-les caldrà fer el corresponent procés administratiu.

Pel que fa a les platges, un dels àmbits més difícils de regular sense causar un efecte dominó als municipis veïns, ha defensat que ja hi ha una norma vigent. “Les platges estan regulades a dia d’avui, segueix en vigor l’aforament de la desescalada”, ha recordat.

Més informació

Nou comentari