Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Torra i alcaldes acorden crear “un Procicat metropolità” per “afinar” les restriccions
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dissabte al matí per videoconferència amb els alcaldes dels 13 municipis de Barcelona i l’àrea metropolitana afectats per les noves restriccions contra la pandèmia. En la cita, segons ha explicat l’alcaldessa Ada Colau en roda de premsa posterior, Govern i consistoris han acordat crear “un Procicat metropolità” per “afinar” les restriccions dictades. Algunes “grinyolen” entre elles, els hauria reconegut Torra.

El nou espai compartit es reunirà per primer cop aquest dissabte a la tarda a les 18h i preveu tractar per exemple les mesures que afecten al sector cultural i esportiu. Colau ha remarcat que encara no saben si l’òrgan serà merament informatiu o si podran decidir. En qualsevol cas, la voluntat és que permeti resoldre dubtes sobre l’aplicació del decret. Entre les “incoherències” que ha ressaltat Colau hi ha la suspensió d’espectacles i el tancament de piscines encara que tinguin un estricte control d’accés i distàncies, mentre que sí que es permeten les terrasses de bar amb taules separades per 2 metres. També el comerç, ha dit Colau, “veu més senzill mantenir el control d’aforament i no tornar a la cita prèvia”.

Tot i que les restriccions ja són vigents des de les 9h del matí, els alcaldes s’han emparat en què “la resolució ja diu que els ajuntaments poden plantejar casos particulars o excepcions perquè les aprovi el Procicat”. “Estem en aquesta interlocució, aspirem a que aquesta tarda quedi ben definit” el marge de maniobra municipal, ha afirmat. “Hi ha marge de millora respecte a la claredat i concreció de les mesures i el Govern ens ho ha reconegut”, ha afegit.

Colau en roda de premsa després de la reunió de Torra i els alcaldes afectats per les restriccions / Youtube

“No direm mai quines mesures s’han de prendre, però sí que demanem coherència entre elles i que es tingui en compte els sectors afectats”, ha dit Colau, en una compareixença de to marcadament més conciliador que la del dia anterior. “Una cosa és aprovar una cosa en un paper i una altra és que es pugui aplicar, si s’han de controlar moltes coses necessitarem recursos”, ha advertit.

Els alcaldes de la primera corona s’han queixat al Govern que només disposen de les dades de regió sanitària. Volen tenir “dades fiables en temps real” del seu municipi per monitoritzar la situació. “Barcelona ja tenim un espai de coordinació que està funcionant prou bé, però el problema és que la resta d’ajuntaments això no ho tenien”, ha exposat l’alcaldessa de la capital.

Torra els hi demana “lleialtat”

En un comunicat del departament de Presidència, la Generalitat ha assegurat que Quim Torra ha demanat als alcaldes “lleialtat i responsabilitat“. També ha subratllat aquest matí que “és absolutament imprescindible anar alineats amb els ajuntaments”. La nota també detalla que el delegat territorial del Govern, Juli Fernández, serà l’encarregat de coordinar les noves trobades.

Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis de l'àrea metropolitana afectats per les restriccions / ACN - Ruben Moreno
Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis de l’àrea metropolitana afectats per les restriccions / ACN – Ruben Moreno

A la trobada hi ha participat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, a més de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcalde de Viladecans, del Prat de Llobregat, de Sant Joan Despí, de Sant Boi de Llobregat, de Cornellà, de Sant Just Desvern, d’Esplugues de Llobregat, de L’Hospitalet de Llobregat, de Montcada i Reixac, de Santa Coloma de Gramenet, de Sant Adrià del Besòs i de Badalona.

Balmón i Albiol disparen contra el Govern

La roda de premsa municipal s’ha fet en format mixt, amb l’alcaldessa Colau presidint-la des del consistori de la capital i la resta d’alcaldes connectats per videoconferència. Núria Marín també ha ressaltat la bona predisposició del territori, però en canvi els líders de Cornellà, Antonio Balmón (PSC), i de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), han estat molt més contundents contra el Govern. “Hem sortit amb més dubtes que certeses, quan s’ha fet una gestió erràtica és difícil que en 2 hores es pugui corregir”, ha disparat Balmón. “Fer un prec perquè la gent es quedi a casa seva en ple juliol i no vagi a la Costa Brava o a la Costa Daurada és un exercici de voluntarisme, ja ho va veure ahir en la quantitat de cotxes que sortien de l’àrea metropolitana”, ha protestat Albiol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa