Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau: “El Govern va arribar tard a Lleida i ha arribat tard a l’àrea metropolitana”
  • CA

“És una percepció objectiva majoritàriament compartida. És evident que el Govern va arribar tard a Lleida i que ha arribat tard a l’àrea metropolitana. S’ha de dir. Però un cop dit, hem de buscat solucions i si cal fer un petit pas enrere”. Així de contundent s’ha manifestat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest divendres a la tarda, hores després que la Generalitat hagi demanat als barcelonins que es quedin a casa i que no surtin de la ciutat per tallar els nous brots de Covid-19 que s’escampen per la ciutat i tota la rodalia.

Segons les dades de l’Agència de Salut Pública que ha facilitat Colau, actualment, hi ha 33 brots actius i aquesta setmana ja s’han comptabilitzat a Barcelona 414 casos nous, molt a prop dels 497 de la setmana passada, quan encara queden dos dies i mig per acabar-la. El salt és obvi respecte de la setmana del 29 de juny al 5 de juliol, en què n’hi va haver 164.

Per a l’alcaldessa, la clau del retard ha sigut en els problemes en la vigilància epidemiològica. “Vam avisar la setmana passada que vèiem que hi havia problemes en el sistema de rastreig, després va sortir el focus de l’Hospitalet i vam dir que no era cosa només de l’Hospitalet, perquè som una trama urbana. Per això vam dir que no n’hi havia prou amb els 120 rastrejadors per a tot Catalunya”, ha criticat. Tant ella com el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que també ha comparegut amb ella, han subratllat que “si s’hagués fet bé la detecció i el rastreig i s’haguessin tallat els brots, potser ara no caldrien les noves restriccions perquè no s’hauria arribat a la transmissió comunitària”.

També la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha insistit que, en tot cas, “les restriccions han de ser una mesura complementària al rastreig dels contagis, que no es pot deixar de muscular”. “Demanem a la Generalitat que no tiri la tovallola, que no pensi com que ara ja comença a haver-hi transmissió comunitària ja no s’ha de fer el seguiment. Ara més que mai, s’ha de fer el rastreig”, ha subratllat Colau.

A favor de prohibir les trobades de més de 10 persones

Un cop fetes les crítiques i la reclamació perquè Salut “no es rendeixi” i “musculi” el sistema de rastreig dels contagis, Colau ha passat a l’apartat de donar suport a la mesura que li sembla més necessària i a combatre la que no li agrada, d’entre totes les proposades per la Generalitat i que estan pendents, en tot cas, de la ratificació judicial.

“Avui s’han aprovat unes mesures que demanen molt esforç a la població”, ha advertit. I ha recordat que en una situació així “la ciutadania demana claredat, coherència i coordinació”. També ha insistit que “Barcelona no està confinada però sí que es plantegen restriccions”. Per a la màxima responsable municipal, “l’element clau és que els nous contagis es produeixen en l’oci informal, trobades familiars entre nuclis de convivència diferents”. Per això, ha dit, “cal fer les coses amb el teu cercle més íntim, amb les persones amb què estàs cada dia, cal reduir la vida social i evitar trobar-se diversos nuclis de convivència en situacions socials que conviden a relaxar-se, treure’s la mascareta i no guardar les distàncies”.

En aquest sentit, ha aplaudit obertament “la prohibició de trobades de més de 10 persones”. “Té molt de sentit, i encara que hi hagi dutes jurídics, està clar que no és una mesura arbitrària, perquè apunta a l’àmbit social on es produeixen contagis”, ha afegit. Si el jutjat tombés la prohibició, Colau farà costat a la Generalitat perquè, com a recomanació, el missatge tingui prou força i la ciutadania en faci cas. Per això, en l’àmbit de les competències municipals ja s’ha activat la instrucció perquè no es facin casaments ni cerimònies funeràries amb més de 10 persones.

El Grec no es toca

En canvi, l’Ajuntament no està d’acord que calgui suspendre esdeveniments culturals més formals i amb tots els controls, com ara el festival Grec, el Cruïlla i les nits del Fòrum. “Són activitats que s’estan fent amb seguretat, perquè hi ha control d’accés, distància entre els assistents, no hi ha contacte físic i s’ha de portar mascareta”, ha argumentat. Per això, acollint-se a un punt de la proposta de decret de la Generalitat que indica que els Ajuntaments podran fer excepcions en aquest àmbit prèvia autorització del Procicat, ja s’ha demanat que se salvin aquestes activitats tant regulades. “De moment tenim una resposta verbal de la Generalitat bastant favorable a acceptar-ho”, ha assegurat.

Pel que fa a l’esport, l’Ajuntament també ha demanat que no calgui tancar els centres esportius, encara que només s’hi permeti l’esport individual.

Preocupats pels bars i restaurants

En l’àmbit econòmic, Colau ha remarcat que fa mesos que l’Ajuntament manté “el contacte amb les entitats de comerç i de restauració”, i ha admès que “hi ha molta preocupació”, i que demanen “que hi hagi diàleg, perquè el sector s’està esforçant molt, i s’ha de buscar la manera perquè puguin mantenir les activitats amb les mesures de seguretat que calgui”. Al costat de Colau, Collboni, com a tinent d’alcaldia d’Economia, ha destacat que “els bars i restaurants no han de tancar” i que poden mantenir l’activitat “encara que sigui amb la reducció del 50% de l’aforament”. Tot i així, s’ha demanat a la Generalitat que clarifiqui la seva situació perquè la primera versió del decret és poc concreta.

Menys aforament a les platges

Les platges són una altra gran qüestió. De moment, Colau només ha avançat que “el mínim serà reduir-ne l’aforament per evitar la proximitat física i el contacte físic”. Però no ha volgut concretar la seva proposta a l’espera d’una reunió amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana que tenen platja.

Més notícies
Un home camina entre botigues tancades a Ciutat Vella, en imatge d'arxiu / Europa Press (David Zorrakino)
La Generalitat demana a tots els veïns de Barcelona que es quedin a casa i no surtin de la ciutat
Notícia: La Generalitat demana a tots els veïns de Barcelona que es quedin a casa i no surtin de la ciutat
Comparteix
La propagació del virus s'accelera i aquesta setmana s'han detectat 120 casos diaris
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia, 17 de juliol / S.B.
Què es pot fer i què no a Barcelona mentre durin les restriccions
Notícia: Què es pot fer i què no a Barcelona mentre durin les restriccions
Comparteix
Guia bàsica per saber les prohibicions i recomanacions de la Generalitat
Imatge d'arxiu de la diada de Sant Jordi a Barcelona / ACN (Andrea Zamorano)
Suspesa la celebració del Sant Jordi d’estiu al Passeig de Gràcia
Notícia: Suspesa la celebració del Sant Jordi d’estiu al Passeig de Gràcia
Comparteix
Llibreters i floristes celebraran la festa a les seves botigues
Una terrassa oberta a Barcelona / Europa Press
Les noves restriccions, un cop “mortal” per als bars i restaurants
Notícia: Les noves restriccions, un cop “mortal” per als bars i restaurants
Comparteix
El Gremi de Restauració diu que el Govern decreta el tancament del sector "per la porta del darrere"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa