Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El dilema metropolità a les platges: com regular-les sense efecte dominó
  • CA

Un dels temes que discutiran Govern i alcaldes a la primera reunió del Procicat metropolità és la regulació de les platges. Igual que el continuu urbà dificulta confinar ciutats separades per un sol carrer, també és molt difícil aplicar una normativa específica a un tram de costa sense interferir en les platges veïnes.

Cinc dels 13 municipis afectats per les noves restriccions són costaners, ha recordat l’alcaldessa barcelonina Ada Colau en roda de premsa. Es tracta –de sud a nord– de Viladecans, El Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona, governats per diferents colors polítics (PSC, comuns i PP).

Els consistoris han pactat unitat d’acció per evitar situacions no desitjades com que Barcelona i Badalona apliquessin mesures més estrictes i els banyistes les evitin simplement caminant fins al litoral de Sant Adrià i saturant-lo. També els preocupa que una restricció molt dura conjunta –com tancar-les– provoqui un èxode de banyistes a municipis costaners propers, com Castelldefels o Montgat, que de moment no estan inclosos en l’àrea de restriccions.

Preguntada per la premsa, Colau ha declinat avançar quina solució proposaran al Procicat per evitar una política de comunicació “erràtica”. “No s’ha de comunicar una decisió que no està presa”, ha argumentat. Ha insistit, però, en la voluntat d’unitat dels alcaldes: “Els 5 municipis amb platges no només ens volem coordinar entre nosaltres sinó també tenir en compte els altres municipis metropolitans que en tenen”.

“Hem de donar una resposta coordinada sobre platges, ha de ser la mateixa”, l’ha secundat Xavier Garcia Albiol (PP). “Sinó correm el risc que hi hagi un corriment de persones cap a la platja del costat perquè aquella no pren unes determinades mesures; o si les tanquem, que una part de públic es desplaci cap a la platja del Maresme”, ha exemplificat. 

Primer dia amb aglomeracions

La ciutadania ha seguit usant les platges de Barcelona en el primer dia de confinament recomanat. Si bé al matí l’afluència era entre normal i baixa, en comparació amb l’habitual en aquestes dates estivals, a partir del migdia s’han anat omplint les deu platges de la capital. A la tarda la Guàrdia Urbana n’ha hagut de tancar la meitat, fins a cinc, perquè havien arribat al màxim de capacitat permès.

De forma preventiva, els accessos a les platges ja s’havien marcat amb tanques i diverses patrulles de la Guàrdia Urbana informaven als usuaris de l’obligatorietat de dur mascareta si no són a la sorra o a l’aigua. Tot i que la policia local ja posa multes per no dur mascareta, de moment a les platges no s’han aplicat una política sancionadora. La majoria de banyistes han respectat les distàncies de seguretat, sosté el consistori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa