Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana comença a multar per no portar mascareta a Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona comença a multar per no portar mascareta en espais on és obligatòria o portar-la mal posada. La setmana prèvia, des del 8 de juliol quan va entrar en vigor la norma a instàncies del Govern català, la policia local ha fet de mitjana 1.700 avisos cada dia a ciutadans incomplidors. El tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle, ho ha anunciat aquest dimecres a la comissió de Presidència, on s’ha aprovat per unanimitat una proposició de Cs que demanava campanyes de divulgació, inspeccions intensives i demanar a la Generalitat una mascareta gratuïta al dia per als col·lectius vulnerables.

Batlle ha defensat que cal multar als incomplidors per evitar un rebrot: “Passem d’una fase d’acompanyament i informació a una fase d’advertiment i sanció, hem de vetllar perquè la situació no es desbordi”. Ha defensat que la Guàrdia Urbana ha enviat “missatges molt contundents” en tot moment però igualment “les coses no van com haurien d’anar” i “hi ha imatges preocupants”. “Hem vist com s’ha relaxat l’activitat a l’espai públic i privat, amb barbacoes, festes familiars multitudinàries, ocupació massiva de terrasses i places…”, ha exemplificat.

“Ens preocupa l’índex de joves contagiats, els hi hem de fer entendre que no són immortals i han de tenir una consciència que a vegades no hi és”, ha asseverat. “Hi ha una crida a l’autoresponsabilitat, però ha d’anar acompanyada quan calgui de la imposició de les sancions”, ha insistit.

Segons Batlle, els propers caps de setmana de juliol seran “crítics” perquè “fa calor i la gent vol estar al carrer”. Així, ha apostat per “un control molt específic de l’oci nocturn” i també del compliment de les normes d’aforament i distàncies als establiments de restauració. “No només hi estem posats sinó que avui mateix sortiran ordres molt específiques [cap a la Guàrdia Urbana] per aquest cap de setmana, per contenir aquesta preocupant situació a la que ens podem veure abocats”.

D’altra banda, ha anunciat que s’ha “reactivat el centre de coordinació municipal” que es reunia cada dia durant la fase més dura de la pandèmia. “Ara ens reuníem un cop per setmana i ahir vam prendre la determinació que seran dos cops per setmana i extraordinàriament els cops que faci falta”, ha dit. A més, la gerent municipal de seguretat i prevenció està present a la taula del Procicat i a la comissió mixta amb la Generalitat, per assegurar la coordinació de les dues institucions.

“Ens hi juguem molt, des del punt de vista econòmic també”, ha avisat el tinent d’alcaldia. “És un any perdut pel sector turístic i som conscients que una imatge de gent amb mascaretes pel passeig de Gràcia no convida a la visita, però la situació està a les nostres mans”, ha puntualitzat, fent èmfasi en “l’autodisciplina” per evitar un rebrot estival.

Més de 30.000 denúncies acumulades

Batlle també ha detallat, a instàncies de Cs, les multes que ha imposat la Guàrdia Urbana durant l’estat d’alarma. La policia local va interposar 30.529 denúncies a particulars, va fer 124.979 advertiments a persones i en va identificar 53.195 més. El gruix d’incidències es concentra als mesos crítics de la pandèmia –març, abril i maig– “per incomplir les normes de confinament”. Durant la desescalada, ha dit, “va baixar molt” el número de sancions.

Pel que fa a establiments, el dia que es van fer més advertiments va ser el 15 de març, just a l’inici de l’estat d’alarma. La Guàrdia Urbana va fer 1.318 advertències i imposar 182 denúncies contra locals comercials fins al 18 de juny. Les multes per molèsties a l’espai públic al primer semestre de 2020 van caure un 24% respecte l’any anterior, a causa del confinament. Tot i així hi va haver 2.070 denuncies entre els mesos de març i juny.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a juliol 16, 2020 | 09:32
    Serafi Bandarra i Grataconys juliol 16, 2020 | 09:32
    ¿Pagaran les multes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa