Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cs i Valls, a l’atac contra el ple de Barcelona sobre els escàndols dels Borbons
  • CA

El grup municipal de Ciutadans (Cs), liderat per Luz Guilarte, i el de Barcelona pel Canvi, encapçalat per Manuel Valls, estan disposats a fer el que calgui per impedir el ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona que han demanat ERC i Junts per Catalunya sobre els escàndols de la monarquia espanyola. El grup d’Ernest Maragall i el d’Elsa Artadi, que sumen 15 regidors, tenen el nombre suficient de firmes –en calen 11– per forçar el plenari, però Cs i Valls exigeixen a l’alcaldessa, Ada Colau, que es negui a convocar-lo. Ciutadans adverteix que fer-lo podria implicar il·legalitats fins i tot penals i Barcelona pel Canvi ha anunciat ja que si finalment es fa ells no hi assistiran.

“Des de Barcelona pel Canvi no participarem en aquesta operació d’agitació i propaganda engegada fa temps pels partits independentistes, que no porta enlloc, no soluciona cap problema, no aporta cap benefici als nostres conciutadans, i únicament pretén erosionar el nostre sistema democràtic”, adverteixen. “Per tant, en cas que sigui convocat, no assistirem al plenari, i encoratgem la resta de grups municipals perquè segueixin el mateix camí”, afegeixen.

Per això, demanen “a la coalició de govern [municipal] que no mantingui posicionaments equidistants ni participi d’un joc que únicament pretén acabar amb els fonaments del sistema democràtic, del qual deriva també l’estructura municipal”. A més, asseguren que troben “irresponsable que forces polítiques que durant el procés constituent [del 1978] no es van oposar a la Constitució que va permetre Espanya una transició pacífica i exemplar, admirada per moltes altres democràcia, votada massivament a Catalunya, ara vulguin destruir les bases del sistema democràtic del qual ens vam dotar i que ho facin des de les institucions”.

Paral·lelament, el grup de Guilarte, ha registrat oficialment a l’Ajuntament una petició adreçada a Colau, al primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni (PSC), i als serveis jurídics municipals perquè desestimin la sol·licitud de celebració d’aquest ple. Cs reclama informe jurídic sobre les conseqüències penals de portar a debat la monarquia. Per a ells, “suposaria un acte contrari a la naturalesa de la institució i la seva inviolabilitat”. El risc penal el veuen en el fet que el Tribunal Constitucional va advertir l’any passat al Parlament que no podien debatre sobre la monarquia, i fer-ho seria un acte de desobediència. Tanmateix, només el delicte de desobediència només es pot cometre quan es contradiu una ordre judicial rebuda directament, cosa que de moment no ha passat a l’Ajuntament.

Els de Guilarte subratllen que “el cap de l’Estat i la forma d’Estat no poden ser objecte de debat ni tan sols a les Corts Generals”, i exigeixen que “no es continuï abonant aquesta infame estratagema contra el nostre sistema democràtic”.

ERC i JxCat protesten a les xarxes

Els regidors independentistes del consistori s’han queixat d’aquesta maniobra de Cs i Valls. Així, Jordi Coronas (ERC) replica que “el que hauria de ser il·legal es robar a la ciutadania per molt rei que siguis” i Max Zañartu (ERC) es mofa de l’oposició sistemàtica a debatre sobre la Casa Reial: “Quin paperot”. La presidenta del grup de JxCat, Elsa Artadi, ha considerat que Cs i Valls “només saben amenaçar i reprimir perquè d’arguments van justos”.

Colau segueix passant “vergonya” pel rei

Mentrestant, Colau, que està de vacances aquesta setmana i ha deixat Collboni d’alcalde accidental, continua fent tuits i entrades diverses a les seves xarxes criticant la fugida de Joan Carles de Borbó a un país que no se sap quin és. Avui, arran de la informació del diari Abc segons la qual el rei emèrit espanyol és a Abu Dabi, ha qualificat l’afer de “vergonya” i ha demanat “explicacions” i “transparència”. El govern espanyol, encapçalat pel socialista Pedro Sánchez i amb ministres d’Unides Podem, continua mantenint l’hermetismes sobre el cas.

Més notícies
Ada Colau al costat de Felip VI en la inauguració del MWC del 2018 / ACN
ERC i JxCat forcen un ple sobre els Borbons mentre Colau presumeix de “campechana”
Notícia: ERC i JxCat forcen un ple sobre els Borbons mentre Colau presumeix de “campechana”
Comparteix
Maragall i Artadi registren la petició i tenen prou regidors per obligar l'alcaldessa a convocar-lo
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reunida amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press
Colau sent “vergonya aliena i indignació” per la reacció de Sánchez a la fugida del rei emèrit
Notícia: Colau sent “vergonya aliena i indignació” per la reacció de Sánchez a la fugida del rei emèrit
Comparteix
"La gent passant gana i l'emèrit de recés daurat", ha reblat l'alcaldessa en un tuit
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en imatge d'arxiu | ACN
Colau demana jutjar el rei emèrit i un referèndum a la monarquia espanyola
Notícia: Colau demana jutjar el rei emèrit i un referèndum a la monarquia espanyola
Comparteix
Torra li replica que depèn d'ella i li recorda que forma part del govern espanyol
Visita del rei Felip VI a Barcelona l'any passat / ACN
Felip VI vindrà a Catalunya però evita Barcelona
Notícia: Felip VI vindrà a Catalunya però evita Barcelona
Comparteix
El monarca visitarà Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà, dilluns

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a agost 09, 2020 | 10:08
    Serafi Bandarra i Grataconys agost 09, 2020 | 10:08
    "Dios los cria y ellos se juntan" escric en castella,per que si algun de Cs o el mateix Valls se nenterin

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa