Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crispació al ple de Barcelona pel recàrrec a la taxa turística
  • CA

Els turistes que s’allotgin a Barcelona a partir de l’1 de juny pagaran per primer cop un recàrrec a la taxa turística, després de l’ajornament d’aquesta mesura fiscal aprovada abans de la pandèmia. L’entrada en vigor ha generat una forta picabaralla al ple de Barcelona aquest divendres, arran de dues proposicions d’ERC i JxCat. L’equador de mandat i visions contraposades sobre els impostos han desfermat un agre debat entre els 7 partits, fins i tot amb durs retrets entre formacions que habitualment es donaven suport, com ERC i el bipartit municipal o els dos grups independentistes.

Els republicans han obert foc amb una proposició que no només lamentava l’aplicació del recàrrec quan el sector encara s’està recuperant, sinó que anava més enllà i demanava la reprovació dels tres regidors del PSC –Jaume Collboni, Xavier Marcè i Montse Ballarín– encarregats del nou recàrrec. Han retret al govern d’Ada Colau que al desembre aprovés una data d’entrada en vigor condicionada a una nova avaluació de l’estat del turisme i, en arribar el moment, hagi al·legat que tècnicament no pot ser endarrerida. “És un argument extemporani i ridícul”, ha etzibat a Marcè el regidor Miquel Puig (ERC).

La resta de grups han carregat contra ERC per “exagerar” amb la reprovació i per criticar ara el recàrrec que han impulsat i defensat durant anys. Fins i tot Elsa Artadi (JxCat), que fins fa pocs dies havia de compartir Govern català amb els republicans, ha atacat amb duresa el grup d’Ernest Maragall. Ha lamentat que Puig no fes “cap mena d’autocritica” i l’ha acusat a ell i al bipartit d’haver tingut “massa pressa a fer-se fotos” i “agradar-los massa apujar la tributació”.

La reprovació que impulsaven els republicans no ha prosperat perquè només hi ha votat a favor ERC. Els d’Artadi s’han abstingut i la resta han votat en contra. En canvi, la proposició de JxCat per demanar directament la retirada del recàrrec sí que ha tirat endavant –encara que no tindrà efectes pràctics– amb els vots a favor de tota l’oposició i els contraris de BComú i PSC.

El bloc unionista han posat el crit al cel pel recàrrec en sí mateix, que veuen contraproduent per a la recuperació econòmica post-pandèmia. “S’hauria de reprovar tot el govern!”, ha clamat Luz Guilarte (Cs). “És un despropòsit, també moral”, ha afegit Josep Bou (PP). “És un exercici de cinisme increïble”, ha dit Eva Parera (BpC).

El govern municipal s’ha defensat com ha pogut. Marcè ha defensat que aquest recàrrec no farà perdre reserves hoteleres i que “no surt de la butxaca dels barcelonins” perquè la paguen els turistes. “No som un ajuntament turismofòbic”, ha insistit. Jordi Martí Grau (Bcomú), servint-se de la seva habitual ironia, ha deixat caure a JxCat que ja no sap “no governen i on fan oposició” en vista de la contundència d’Artadi amb Puig. Ha atribuït la crispació en les intervencions a “una mena de febre de precampanya” i ha advertit que encara falten dos anys per les eleccions: “Se’ns farà massa llarga si la comencem ja”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa