Collboni: “Sobre els MENAs, hem de fer molt i parlar poc”

El primer tinent d'alcaldia assegura en una entrevista al diari 'Ara' que treure els manters del carrer és "l'obligació política" de l'Ajuntament

Sobre els MENAS “s’ha de fer molt i parlar poc”. Aquest és l’advertiment que Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia i alcalde accidental des de dijous per les vacances d’Ada Colau, llança en una entrevista publicada aquest dissabte pel diari Ara. I el primer receptor de l’avís hauria de ser, probablement, el seu número 3 i tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que la primera setmana d’exercir ha desencadenar una polèmica en defensar la possibilitat dels “retorns assistits” dels menors estrangers no acompanyats que ho volguessin.  

[r:1]

“Es menors de 18 anys són objecte d’una especial protecció per part dels poders públics sense preguntar ni d’on venen ni per què són aquí. És una qüestió de drets humans. I aquest és el principi d’actuació de qualsevol administració. A partir d’aquí, és evident que s’han de trobar mesures d’acompanyament, de formació, de reinserció. És un problema sobre el qual hem de fer molt i parlar poc”, respon Collboni a la pregunta sobre aquesta qüestió.

[r:9]

Collboni també parla en l’entrevista sobre el top manta, l’altre gran tema que ha centrat l’actuació de Batlle en les seves primeres setmanes. I defensa que és “l’obligació política” de l’Ajuntament impedir que els manters s’instal·lin a la via pública. “L’Ajuntament té unes normes que ha de fer complir, especialment per mantenir la convivència a l’espai públic, que és la nostra competència directa. Això és a les ordenances municipals i nosaltres el que fem és fer-les complir. És la nostra obligació política”, al·lega.

I busca alinear-se amb els arguments que estan esgrimint els comuns quan se’ls demana pel canvi d’actitud del govern municipal respecte de la venda ambulant il·legal, utilitzats aquesta setmana per Janet Sanz. Amb aquest objectiu assegura: “No s’està fent res que no s’hagi fet ni fa uns mesos ni fa uns anys. Fenòmens com el top manta són una mica Guadiana, a la ciutat: van sorgint periòdicament, però tenen una solució, que passa, en primer lloc, per fer complir les normes i, després, per fer-ne un abordatge social”.

També insisteix que el top manta “no és un problema de seguretat”, sinó que té un aspecte “d’ocupació irregular de l’espai públic no autoritzada”.  “El que nosaltres fem és centrar-nos en no problematitzar més el fenomen i abordar-lo des del punt de vista social. No cometrem la imprudència de barrejar-ho amb una qüestió de seguretat, crec que és una temeritat”, sentencia.

Pel que fa a les perspectives que té per al mandat que ara tot just comença, afirma que ERC serà un soci preferent “perquè és un partit progressista” i el govern municipal també ho és, però avisa que no s’hi adreçaran “en exclusiva”.

Més informació

Nou comentari